Sorina Ionaşc
770 vizualizări 12 dec 2013

Majoritatea românilor consideră că siguranţa naţională este "destul de bună" în România şi aproape trei sferturi (72%) plasează armata în topul încrederii pe care o acordă unei instituţii publice, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). În ceea ce priveşte persoanele aflate la conducerea instituţiilor care ţin de siguranţa naţională, şefii serviciilor secrete sunt văzuţi drept cei mai de încredere, pe locul trei fiind ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Sursă: captură IRES

După armată, românii consideră că SRI şi SIE sunt cele mai de încredere instituţii publice, în timp ce DNA stă cel mai prost la acest capitol, cu 36%.

Şefii de instituţii care se află în topul încrederii românilor sunt, în ordine, şeful SRI, Theodor Meleşcanu (52% multă şi foarte multă încredere), de directorul SIE, George Maior (44%) şi ministrul Mircea Duşa, de la Apărare (41%).

Sursă: captură IRES

Întrebaţi ce riscuri ar fi de actualitate pentru ţară, românii chestionaţi de IRES au pus pe primul loc cutremurele (78%), urmate de inflaţie (76%), tulburări sociale (75%) şi răpiri de persoane (52%).

Un alt subiect atins de IRES în studiul citat a fost relaţia României cu alte state. În timp ce UE şi SUA sunt privite ca "prietene" ale României, Rusia şi Ungaria sunt văzute mai degrabă ca state "duşmane".

Totodată, 65% dintre respondenţi consideră că unirea cu Republica Moldova este posibilă.

Studiul a fost realizat în perioada 9-10 decembrie, pe un eşantion de 1.240 de respondenţi peste 18 ani, fiind un eşantion reprezentativ la nivel naţional. Marja de eroare maximă tolerată este de ± 3%.

Citește și: