Aflat în conflict direct cu preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie a descris modul în care au ajuns, în ultimii doi ani de guvernare, banii publici către compania Teldrum aflată în sfera acestuia de influenţă şi a susţinut că „motivul real” pentru care a plecat în 2009 de la Interne ar fi fost aacela că „a primit pe sub uşă un plic”. „Din păcate pentru el, a primit nişte documete pe sub uşă. Ştiţi ce era în acel plic? Toată radiografia Teldrumului. Cu paranteze şi cu toţi colegii pe care îi are de clasă şi care sunt acţionari, cu lucrările şi cu problema care nu este închisă la Uniunea Europeană, cu fondurile europene. Din câte ştiu s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Ştiţi ce e pe hârtia aia? Două firme: Teldrum şi Asesoft”, a invocat Vanghelie, într-un interviu acordat duminică seara B1, cele două companii, una de construcţii, alta din domeniul IT, atribuite lui Liviu Dragnea şi lui Sebastian Ghiţă.

Primarul Sectorului 5 spune că Teldrum nu ar fi fost însă singurul subiect din plic. „Domnul Dragnea a avut un dosar cu facultatea pe care a făcut-o de la Teleorman. Că erau fictive documentele”, a arătat el, fără a da însă detalii.

Întrebat cum a ajuns să aibă aceste informaţii, Marian Vanghelie l-a invocat din nou, ca şi în urmă cu cinci ani, pe Moş Crăciun. „V-am spus că Moş Crăciun care e prietenul meu, transmite la politicieni şi le aduce daruri. Am vrut să fac o glumă”, s-a justificat el ulterior.

Vanghelie l-a acuzat pe Dragnea că, din postura de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, ar fi finanţat doar proiecte locale la care putea ajunge Teldrum. „Eu ştiu aşa: că domnul Liviu Dragnea pe unde dă bani, trimite Teldrum. Depui proiect şi dânsul se uită şi stabileşte unde-i este dânsului mai favorabil şi poate trimite Teldrum. Până în 2012 a lucrat numai la Teleorman şi din 2012 a început să lucreze pe toată ţara. Asta este modalitatea de a da bani a domnului Dragnea”, susţine el.

Vanghelie spune că primarii „accepta acest compromis dacă oamenii vor să facă un proiect-două”, dar că, deşi are astfel de informaţii, nu intenţionează să facă o plângere penală. „Eu nu depun plângeri. Eu pot să spun public anumite lucruri”, s-a eschivat fostul vicepreşedinte PSD.

Vanghelie a arătat, în schimb, spre „o adresă de la Bruxelles” care ar echivala cu solicitareaa unei astfel de sesizări care să vină din partea Ministerului Fondurilor Europene. „Să-l întrebaţi mâine pe domnul Teodorovici dacă a primit o adresă de la Bruxelles să se înceapă urmărirea penală pe fondurile europene şi de ce îl mai ţin acolo”, a adăugat el.

Cât despre acuzaţiile legate de „frăţia mafiotă” pe care i le-a adus, la rândul său, Dragnea, Vanghelie a respins eticheta, dar nu s-a disociat, „la nivel uman”, nici de Cătălin Voicu, nici de Dumitru Iliescu. „Eu nu mă delimitez nici de domnul Voicu, nici de domnul Iliescu. Pentru că sunt bărbaţi adevăraţi şi nu cred că au făcut mafiotism în România”, consideră Vanghelie.

Citește și: