Sorin Bogdan
2557 vizualizări 11 iul 2018

Summit-ul NATO din acest an pare să fie mai mult decât o întâlnire protocolară cum era până acum, în care aliaţii îşi proclamau superioritatea militară şi se prefăceau că dezbat problemele omenirii, scriu comentatorii despre reuniunea care începe astăzi la Bruxelles. Stilul conflictual de lucru al preşedintelui american Donald Trump a modificat dinamica acestor întâlniri. Spre exemplu, în timp ce liderii europeni îşi bat capul cu redesenarea strategiei de abordare a relaţiei tot mai tensionată cu Rusia şi cu răspunsul la cererea lui Trump de a-şi achita datoriile faţă de Alianţa Nord-Atlantică, Trump afirmă că aşteptările sale de la această săptămână sunt mari doar în privinţa întânirii cu... Vladimir Putin, care va avea loc peste câteva zile.

”Multe ţări din NATO, care se aşteaptă de la americani să le apere, nu numai că nu şi-au plătit contribuţia anuală la bugetul Alianţei de 2% din PIB (care e un procent foarte mic), dar sunt restanţiere de ani de zile. Îşi vor plăti oare datoriile faţă de Statele Unite?” scria Trump pe twitter înaintea summit-ului.

De asemenea, preşedintele american arunca săgeţi şi către statele Uniunii Europene. ”UE a făcut imposibil ca fermierii, muncitorii şi firmele americane să facă afaceri în Europa (SUA au un deficit comercial în relaţia cu UE de 151 miliarde de dolari), dar vor de la noi să îi apărăm fericiţi şi să plătim cuminţi pentru asta. Doar că aşa nu merge!” avertiza Trump într-un alt mesaj.

”Vom face o vizită interesantă în Marea Britanie şi la summit-ul NATO,” a declarat preşedintele american înainte de plecarea spre Europa. ”Atitudinea aliaţilor faţă de NATO nu a fost corectă, dar sper să o schimbăm. Noii plătim mult prea mult, iar ei plătesc mult prea puţin. Dar vom discuta împreună şi toate tările vor fi fericite. Aşadar, în agenda mea, am summit-ul NATO, vizita în Marea Britanie, care se anunţă furtunoasă şi il mai am pe Putin. Sincer, am impresia că cu Putin va fi cel mai uşor. Cine ar fi crezut? Avem mulţi aliaţi, dar nu putem să-i lăsăm să profite de noi. UE a profitat de noi, am pierdut 151 de miliarde anul trecut din comerţul cu europenii şi în plus, mai plătit şi 70% din cheltuielile NATO, care le foloseşte lor mai mult decât ne foloseşte nouă. Vom vedea ce va fi. Mă aştept la o săptămână lungă şi frumoasă.”

Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică au stabilit, marţi, intensificarea cooperării, în scopul protejării cetăţenilor statelor membre, prin amplificarea interoperabilităţii militare, combaterea terorismului şi ameninţărilor convenţionale şi neconvenţionale.

"Tocmai am semnat o Declaraţie comună UE-NATO, care aduce cooperarea între Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică la următorul nivel,” a afirmat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. ”Obiectivul este clar. Vrem să protejăm cetăţenii europeni prin toate mijloacele posibile disponibile şi nu există un partener mai bun decât NATO. De aceea, am stabilit astăzi să consolidăm relaţiile UE-NATO în domeniile de importanţă crucială. Acestea includ îmbunătăţirea mobilităţii militare a trupelor şi echipamentelor, activităţi de pregătire pentru atacuri cibernetice şi hibride, combaterea terorismului şi oprirea traficului de imigranţi pe Marea Mediterană."

"În urmă cu doi ani, la Varşovia, am convenit să consolidăm cooperarea UE-NATO în scopul promovării păcii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic. Eforturile noastre în acest sens se axează pe asistenţa reciprocă pentru îmbunătăţirea securităţii cetăţenilor noştri şi pentru consolidarea relaţiilor transatlantice. Cooperarea noastră îndelungată s-a dezvoltat substanţial, fiind în prezent la un nivel fără precedent din punctul de vedere al calităţii, scopului şi forţei. Împărtăşim aceleaşi valori şi aceeaşi determinare în a aborda împreună provocările cu care ne confruntăm. Securitatea noastră este interconectată, iar astăzi ne-am întâlnit la Bruxelles pentru a reafirma importanţa şi necesitatea cooperării, pentru a sublinia că securitatea noastră şi iniţiativele în domeniul apărării generează beneficii reciproce", se arată în Declaraţia de cooperare UE-NATO semnată de preşedintele Consiliului European Donald Tusk, de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

"În consultare cu statele membre UE şi cu aliaţii NATO, în colaborare şi pentru beneficiul tuturor, partaneriatul nostru va continua să se desfăşoare în spiritul deschiderii reciproce şi în conformitate cu autonomia decizională şi cu procedurile organizaţiilor noastre, fără prejudicierea caracterului specific al securităţii şi politicilor de apărare ale statelor membre. În acest context, considerăm că transparenţa este esenţială. Încurajăm cea mai mare implicare posibilă a statelor NATO care nu sunt membri UE în iniţiative. Încurajăm cea mai mare implicare posibilă a statelor UE care nu sunt membre NATO în iniţiative", precizează documentul.

"Implementăm obiectivele stabilite acum doi ani, inclusiv următoarele acţiuni:
- cooperarea maritimă în Marea Mediterană contribuie la combaterea traficului de imigranţi (...);
- am intensificat abilitatea de a răspunde la ameninţări hibride: intensificăm pregătirea pentru crize, facem din timp schimb de informaţii despre atacuri cibernetice, contracarăm dezinformarea, construim determinarea statelor membre şi partenere, testăm procedurile prin exerciţii coordonate;
- oferim susţinere pentru capabilităţile de apărare şi securitate ale vecinilor din Est şi din Sud", subliniază Declaraţia UE-NATO, precizând că ţările membre vor pune accent pe mobilitate militară, pe combaterea terorismului, pe intensificarea rezistenţei la riscurile chimice, radiologice şi nucleare.

"Salutăm eforturile UE pentru consolidarea securităţii şi apărării europene, în scopul protejării Uniunii Europene şi a cetăţenilor şi pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în regiunile situate în vecinătate şi mai departe. (...) Eforturile UE vor contribui şi la consolidarea NATO, îmbunătăţind astfel securitatea noastră comună. Salutăm eforturile întreprinse de NATO pentru apărarea colectivă, pentru gestionarea crizelor şi cooperarea în materie de securitate, pentru garantarea apărării şi securităţii zonei euro-atlantice, în principal prin disuasiune şi apărare, generând stabilitate şi acţiuni de combatere a terorismului", subliniază Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică.

Citește și: