Ana Petrescu
496 vizualizări 11 mai 2019

„Din punct de vedere al României a fost un succes, dar conţinutul declaraţiei e unul cu un vocabular bruxellez care şi-a asumat ca singură misiune să dea o notă de optimism cetăţenilor care au îngrijorări. Dar în spate au fost numai neînţelegeri. Prima şi cea mai importantă a fost neînţelegerea pe evoluţia schimbărilor climatice, iniţiativa lui Emmanuel Macron, care a venit şi cu o listă de şapte ţări care erau de acord cu propunerea lui şi a plecat cu o coliziune majoră cu Germania, Polonia, România. Pentru că Macron propune ca în 2050 emisiile de carbon în UE să fie zero. Ori e un obiectiv exagerat care pune ţările din UE care pune în situaţie de necompetitivitate cu economia Chinei şi chiar a Indiei”, a declarat Traian Băsescu, sâmbătă, la România TV.

Fostul şef de stat a adăugat că un succes al summitului a fost dat şi de faptul că mulţimea care s-a strâns la summit i-a aplaudat pe oficialii europeni, ceea ce pentru a aceştia se întâmplă foarte rar.

„Summitul de la Sibiu s-a văzut bine pentru România. Tusk a venit cu declaraţia scrisă de la Bruxelles. România nu a modificat niciun cuvânt din declaraţie. Veţi vedea o relaxare a unor adversari, pentru că totul a fost bine organizat, totul a fost ca înr-o ţară civilizată. Un rol extraordinar l-au avut cetăţenii care au ieşit şi i-au aplaudat pe membrilor europeni ceea ce se întâmplă foarte rar. A fost un mare succes pentru România summitul. A fost un mare eşec din punct de vedere al declaraţiei, pentru că poate fi contrazisă punct cu punct. Se aştepta cu totul altceva. Se aştepta viziune şi nu lozinci. Vom apăra o singură Europă. Cum aperi frate, când îmi spunea după declaraţia de la Roma de Europa cu mai multe viteze? Deci Consiliul se contrazice de la un summit la altul. Marile ţări cu influenţă sunt la final de mandat. Eu am fost primul din această generaţie care am ieşit. Acum iese Merkel, Jean-Claude Juncker, Tusk. Mulţi dintre liderii care au adus Europa într-o situaţi dificilă mai şi pleacă”, a conchis Băsescu.

Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat, joi, Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Înaintea lucrărilor reuniunii liderilor europeni, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a contribuit şi el „un pic la document”.

La încheierea primei părţi a lucrărilor Summitului de la Sibiu şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE au făcut baie de mulţime. Aceştia au ieşit în Piaţa Mare, pentru a face poza de familie, unde au fost întâmpinaţi cu aplauze iar oamenii au strigat „Europa” şi „Europa unită”.

Citește și: