Andreea OFIŢERU
Mădălina CHIŢU
Andrei Luca POPESCU
2616 vizualizări 18 apr 2015

Reporterii gândul s-au pus în postura unor alegători preocupaţi de intenţia parlamentarilor de a-şi vota pensii speciale şi au încercat să îi contacteze pe mai mulţi dintre cei 255 de deputaţi şi senatori care au semnat pentru proiectul de lege respectiv, folosind datele de contact publice, de pe paginile de internet ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca orice cetăţean obişnuit. Puţini sunt aleşii care îşi publică date de contact la care îi găseşti chiar pe ei, în cele mai multe cazuri ajungi să vorbeşti cu consilierii lor de la cabinetele parlamentare din teritoriu.

Deputata independentă de Călăraşi Maria Dragomir (fostă membră PP-DD) neagă vehement că va vota o asemenea lege, deşi şi-a pus semnătura pe proiect.

„Nu mă interesează chestia asta, nu voi vota niciodată. Nu mă interesează pe mine pensia. Vă asigur că nu voi vota niciodată o lege care să le aducă o plus valoare la parlamentari. Pe mine nu m-a interesat această funcţie de parlamentar, nu trăiesc din aşa ceva. Eu muncesc toată viaţa mea, vă asigur că nu voi vota această lege. Nu mă interesează. Să dea la copii, să dea la pensionari, să dea la oamenii nevoiaşi. Eu nu vreau aşa ceva, sub nicio formă”, a declarat Maria Dragomir. Deputata este acţionar la trei firme din domeniul agriculturii, având în arendă mari suprafeţe de teren agricol şi într-adevăr nu trăieşte din veniturile de parlamentar, conform declaraţiei de avere.

De la Brăila, deputatul PSD Marian Viorel Dragomir a fost prins de „alegătoarea îngrijorată” de la gândul într-o şedinţă, însă şi el a dat asigurări că nu va vota legea, pentru că ţine cont de „poziţia împotrivă a societăţii”. Ba chiar a invitat-o pe cetăţeana nemulţumită de la celălalt capăt al firului să vină la biroul său parlamentar, pentru o discuţie faţă în faţă pe problemă.

A fost de la început o idee de a repara ceea ce a tăiat ca pensii Guvernul Boc. La fel cum s-au refăcut toate celelalte am considerat să reparăm totul. Observ că este o poziţie a societăţii împotrivă, şi la un moment dat rolul parlamentarului este de a ţine cont şi de ce spune societatea. Eu v-aş invita la mine la birou, să stabilim o zi şi o oră”, spune Marian Viorel Dragomir.

Consilierul deputatului PSD de Tulcea, Marian Avram, revine cu telefonul la „cetăţeanul” preocupat de pensiile aleşilor şi ne informează că „nu este absolut nimic sigur”, însă că punctul de plecare al acestui proiect a fost tăierea din 2010, făcută de Guvernul Boc.

„Am vorbit cu domnul deputat şi am aflat cum stă treaba. Nici măcar nu a avut loc un vot pentru actul legislativ şi oricum urmează perfectarea actului legislativ, nu este absolut nimic sigur. S-a plecat de la faptul că în 2010 le-a fost tăiat acest drept şi acesta a fost unul dintre motive. La fel ca şi celorlalte categorii sociale li s-a tăiat acest drept”, îi explică consilierul cetăţenei nemulţumite de la celălalt capăt al firului.

Fost deputat PP-DD pune bazele „partidului lui Geoană” la Cernavodă. Consilier: „Chiar m-ar interesa să stăm de vorbă cu persoane care vor să se implice în politică”

Consilierul deputatului de Constanţa Andrei Răzvan Condurăţeanu (fost PP-DD, fost UNPR) ştie să vorbească cu alegătorii. Încercarea gândul de a afla un răspuns cu privire la proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor s-a transformat într-o tentativă de racolare la noul proiect politic pentru care lucrează deputatul: „partidul domnului Geoană”. Văzând că are de-a face cu un tânăr de 30 de ani, din Cernavodă, preocupat de politică, consilierul lui Condurăţeanu nu a pierdut ocazia să încerce atragerea electoratului de partea cealaltă a baricadei, în organizaţia de partid care se pune pe picioare: „Nu ştiu dacă urmăriţi viaţa politică sau vă interesează doar treaba asta cu pensiile? Eşti chiar din Cernavodă din oraş? După voce eşti tânăr…”.

„Chiar mi-ar face plăcere să discutăm treaba asta. Acuma nu ştiu dacă ştiţi că dânsul (Condurăţeanu – n.r.) a mers la partidul domnului Geoană. Acuma se lucrează foarte mult la construcţia partidului şi chiar am pornit nişte iniţiative de acest gen. Ieri am avut o şedinţă la Constanţa şi chiar invităm oamenii şi avem nevoie de opinia oamenilor din teritoriu. (…) Eu personal mă ocup acum şi de partid, sunt consilierul dânsului de când a pornit treaba asta şi chiar m-ar interesa să stăm de vorbă cu persoane care vor să se implice în politică în clipa de faţă. (…) Era interesant să stăm de vorbă, că noi la Cernavodă avem o organizaţie aşa cât de cât”, spune consilierul.

Convorbire cu consilierul deputatului Andrei Răzvan Condurăţeanu (foto).

„Cetăţeanul” din Cernavodă încearcă să afle totuşi traseul politic al deputatului pe care l-a votat în 2012: nu era la PP-DD?

„Când a fost dânsul ales deputat, pe acest partid a ieşit, pe PP-DD. Dar acum PP-DD a ajuns la 2% şi nu nu mai au deputaţi, nu mai au cu ce să-şi impună punctul de vedere. Şi cum să vă zic. Cam toată lumea s-a gândit… Şi eu am fost supărat un pic la început, dar mi-am dat seama că chiar nu aveau ce să facă, erau în imposibilitatea de a mai rămâne acolo. Sunt şanse mai mari de a face ceva, asta e toată treaba. Dacă rămâi singur într-o bătălie, nu ai nici măcar o şansă, aşa mai putem să facem ceva, să mai salvăm ceva. Şi de asta acum s-a pornit proiectul ăsta nou”, explică consilierul deputatului.

Ca potenţial viitor membru al Partidului Social Românesc, filiala Cernavodă, întrebi şi de amestecul lui Marian Vanghelie în proiectul lui Mircea Geoană.

„Este un partid nou, domnul Vanghelie nu este cu noi pentru că statutul noului partid, în momentul când ai probleme cu justiţia, e chestie statutară, nu poţi să faci parte din partidul ăsta atâta timp cât eşti într-o anchetă a autorităţilor. Nici nu ştiu ce să zic de treaba asta prea multe, că nu e cu noi în partid”, te linişteşte consilierul deputatului Condurăţeanu.

Senatorul Vasiliev nu mai are cabinet, comunică pe Facebook. Pensia, drept „contrabalansare a terfelirii”

Alţi aleşi nu sunt la fel de apropiaţi de electoratul lor. La telefonul afişat public de senatorul de Constanţa Marian Vasiliev răspunde consilierul său, Mircea Constantin. „Dacă nu are telefonul dat pe site, mie mi-a interzis să dau numărul de telefon, aşa că…”, nu cedează el la insistenţele cetăţeanului de a vorbi cu senatorul ales. Cum poţi totuşi vorbi cu senatorul Vasiliev? „Pe Facebook. Am înţeles că pe Facebook comunică cu electoratul. În rest nu mi-a dat dezlegare să dau numărul. Îmi pare rău că nu vă pot ajuta în mod direct”, spune consilierul. La cabinetul parlamentar nu se poate? „Nu mai are, că şi-a închis cabinetul”, închide şi această portiţă consilierul senatorului.

Într-o declaraţie la Dobrogea TV, senatorul Vasiliev a fost mult mai explicit cu privire la dorinţa sa de a avea o pensie specială: „Este o contrabalansare a terfelirii la care este supus în momentul ăsta Parlamentul, ca o formă minimă de respect. Dacă am ajuns să terfelim Senatul şi să spunem că este un Senat penal format din infractori, să ducem până la capăt atunci, aşa să fie măcar ca o compensare la ceea ce se suportă în momentul de faţă”.

Deputata UNPR de Olt Luminiţa Adam (fostă PP-DD) este plecată din ţară, în vacanţa parlamentară, aflăm de la şefa dumneaei de cabinet. „Dar de ce sunteţi supărat dumneavoastră?”, întreabă consiliera. După ce află că pensiile speciale ale parlamentarilor sunt motivul telefonului, ea promite că ne va face o programare la doamna deputat: „Când se întoarce cu exactitate nu ştiu şi voi fi contactată când se întoarce. De regulă, la sfârşitul săptămânii este în colegiu la Corabia, la cabinet. Ce pot face pentru dumneavoastră este să mai reveniţi dvs şi când am certitudinea că este la cabinet, vă pot face o programare săptămâna viitoare şi să staţi de vorbă şi să o întrebaţi personal. Eu nu vă pot răspunde la asemenea întrebări, nu ştiu ce gândeşte dânsa”.

Vocea reală a cetăţenilor: „Cum? Lucrează la o pensie tot pentru ei?”

Cetăţenii intervievaţi de gândul în Bucureşti, pe stradă, sunt contrariaţi de noua lege pe care parlamentarii vor să o pună în practică. „Cum? Lucrează la o pensie tot pentru ei?”, este surprinsă una dintre bucureştencele din zona Piaţa Romană. 

„Aleşii noştri îşi creează privilegii din orice. Aşa cum nici câinele nu pleacă de lângă măcelărie, aşa şi parlamentarii noştri s-au gândit să facă o lege care să le asigure pensii, cât mai mari, să îşi asigure beneficii tot mai multe”, spune un bărbat.

Deşi am întâlnit şi bucureşteni care nu au auzit de noul proiect de lege semnat de 255 de parlamentari, în unanimitate aceştia au răspuns că parlamentarii nu merită să îşi acorde pensii speciale. „Nu îi obligă nimeni să fie deputaţi. Dacă nu le convine, să îşi dea demisia”, a spus o femeie.

Trebuie să dispară toţi, în bloc. Sunt supărată pe furtişagurile pe care le fac şi nu mai au măsură”, declară supărată o altă femeie.

Un domn este mai preocupat de promisiunile neonorate ale deputatului pe care l-a ales, decât de pensiile speciale. Ba chiar se plânge că verde-independentul Remus Cernea l-a păcălit în schimbul unei semnături de susţinere.

„Deputatului din colegiul meu vreau să îi transmit următorul mesaj: să îi fie ruşine că nu s-a ţinut de cuvânt. A promis multe şi nu a făcut nimic. A zic că ne aduce nişte mese de ping-pong pentru copii, a zis că o să ne facă nişte mese de şah şi nimic. Nu s-a ţinut de promisiuni. Şi Remus Cernea ne-a promis multe, când a venit să ceară semnături. I-am dat, dar după... ce, l-a mai văzut cineva?”, spune bărbatul.

„Este atât de penibil să îl vezi pe Şova cum o doamnă îi dă cu mirul prin cap”

Unii bucureşteni intervievaţi au menţionat că şi-ar dori înainte ca această lege să intre în vigoare să fie întrebaţi şi ei, printr-un referendum. „Trebuie să supună la vot această nouă lege. Dar nu la un vot organizat între ei. Mă refer la un referendum. Ei îşi pot face pensii şi de 90 de milioane”, este de părere un bărbat.

Îşi văd doar propriile interese duse la extrem, la maximă lipsă de bun simţ. Ar trebui să se întâmple ceva. Este atât de ridicol şi de penibil să îl vezi pe Şova cum o doamnă îi dă cu mirul prin cap şi pe la nas. O mizerie. Ca şi în cazul lui Vosganian. Nici nu ştiu care sunt ăia cinstiţi”, spune alt cetăţean.

Operator – Cristi Tomoială

Montaj – Andrei Boruzescu

Producător - Cezar Helmis

Citește și: