Cristian ANDREI
7487 vizualizări 4 iun 2015

Comisia Juridică are pe ordinea de zi de marţi douăzeci de proiecte de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală.

1. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind  Codul de procedură penală. Cameră  decizională

Initiator este senatorul PSD: Nicolae Şerban. Senatul a adoptat tacit initiaţiva. Guvernul nu sustine adoptarea. Invitaţi la şedinţă sunt reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, CSM, ICCJ,PICCJ,  AMR, DNA, DIICOT, UNBR.

Prin această modificare, acuzaţii de corupţie scapă de arest preventiv şi de cătuşe. Iniţiativa senatorului Şerban Nicolae de a introduce noţiunea de arest sever şi de a interzice arestul preventiv, cu excepţia persoanelor care sunt acuzate de infracţiuni cu violenţă. Încarcerarea în arestul poliţiei devine practic imposibilă, înainte de judecarea definitivă a cazului, în condiţiile în care proiectul prevede ca măsura să fie dispusă fie dacă s-a săvârşit o infracţiunie contra vieţii sau una pentru care pedeapsa este de 10 ani, dar cel vizat are antecedente penale.

Încătuşarea persoanelor aflate în arest preventiv este interzisă, cu excepţia suspecţilor cercetaţi pentru fapte comise cu violenţă, ai celor care s-au sustras urmăririi penale sau a celor care s-au opus măsurilor preventive.

2. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind noul Cod penal. Cameră deputaţilor este decizională

Initiator este Ciuhodaru Tudor de la UNPR. Senatul a respins iniţiativa. Guvernul nu susţine adoptarea. Invitaţi sunt Ministerul Justiţie, CSM, ICCJ,PICCJ,  AMR, DNA, DIICOT, UNBR.

3. Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.  Camera Deputaţilor este cameră decizională. Senatul a adoptat iniţiativa. Iniţiator este Guvernul. Invitaţi sunt Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ,PICCJ, AMR, DNA, DIICOT, UNBR.

4. Propunere legislativă privind modificarea şi completarea art.587 din Codul de Procedură Penală. Camera Deputaţilor este decizională. Iniţiatori este deputatul PSD: Bărbulescu  Daniel-Ionuţ Guvernul nu susţine  adoptarea iniţiativei legislative. Senatul a respins iniţiativa.
Invitati sunt Ministerul Justiţiei , CSM, ICCJ, Parchetul de pe lângă ICCJ,UNBR

5. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Camera este decizională. Iniţiator este Guvernul României. Invitaţi sunt Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ,PICCJ, AMR, DNA, DIICOT, UNBR Senatul - adoptat.

Un amendament semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea şi completarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal şi a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015 a fost adoptat de plenul Senatului, după ce săptămâna trecută legea a primit raport de admitere în comisia juridică.

Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune”, s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”.

6. Propunere legislativă pentru  modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Camera Deputaţilor este decizională. Iniţiator este senatorul UNPR Vochiţoiu  Haralambie Senatul a respins iniţiativa. Guvernul nu susţine adoptarea iniţiativei legislative.Invitati sunt Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, Parchetul de pe lângă ICCJ,UNBR

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a propus ca mandatul de executare a hotărârilor penale care prevăd pedeapsa cu închisoarea în cazul persoanelor aflate în libertate să fie emis numai în baza unei hotărâri definitive redactată şi motivată, iniţiativa legislativă a acestuia fiind în consultare publică.

Vochiţoiu arată, în expunerea de motive la propunerea sa, că în ultima perioadă există "situaţii paradoxale", în care motivările instanţei sunt redactate şi la un an de la momentul pronunţării hotărârii definitive, "totul culminând în unele cazuri cu eliberarea din închisoare după ispăşirea pedepsei a unui condamnat fără să aibă redactată hotărârea motivată".

7. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal Cameră  decizională Senatul a respins iniţiativa legislativă. Iniţiator este senatorul Valeriu Todiraşcu Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ. Invitati sunt Ministerul Justiţie, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. (PLx 214/2015)

8. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal Cameră  decizională Senatul a respins iniţiativa legislativă. Iniţiator este senatorul Valeriu Todiraşcu Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ. Invitati sunt Ministerul Justiţie, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. (PLx 217/2015)

9. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal Cameră  decizională Senatul a respins iniţiativa legislativă. Iniţiator este senatorul Valeriu Todiraşcu Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ. Invitati sunt Ministerul Justiţie, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. (PLx 218/2015)

10.Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Camera este decizională. Senatul a respins initiaţiva.Consiliul Legislativ a avizat negativ iniţiativa. Guvernul nu susţine adoptarea. Initiator este Tudor Ciuhodaru - UNPR.
Invitaţi: Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

11. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi
pentru completarea Legii nr.187/2012  pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal. Camera este decizională. Senatul a adoptat tacit proiectul. Initiator este Guvernul, iar invitati sunt de la CSM, MJ, ICCJ, PICCJ. UNBR

12. Propunere legislativă privind  modificarea şi completarea Legii  nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Camera este decizională. Initiatori sunt 38 deputati şi senatori PSD- PDL, iar Senatul a respins iniţiativa şi Guvernul nu susţine adoptarea.
Invitati: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

13. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal. Camera este decizională. Initiator este senatorul Nicolae Serban. Senatul a adoptat tacit. Guvernul nu susţine adoptarea. Invitatii sunt de la MJ,CSM,ICCJ, UNBR.

Un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare. Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care susţine că dezvăluirea de informaţii nepublice din dosarele penale să fie incriminată.

14. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, iar Camera Deputaţilor este decizională. Senatul a respins proiectul, Guvernul nu susţine iniţiativa lui Tudor Ciuhodaru - UNPR. Invitati MJ,CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. CL a dat un aviz negativ.

15. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Camera este decizională. Iniţiatori sunt 4 senatori, din care:- PSD: Firea Gabriela, Rogojan Mihai-Ciprian, Vasiliev Marian- PNL: Barbu Tudor. Senatul a adoptat tacit. Aviz negativ al Consiliului Legislativ. Invitati: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. Guvernul nu susţine adoptarea.

16. Proiect de Lege pentru abrogarea art.74 indice 1 din Codul penal, iar Camera Deputaţilor este decizională. Iniţiatori: sen.- PD-L: Plăcintă , Sorina Luminiţa,- PSD: Lazar , Sorin Constantin,- PNL: Frâncu , Emilian Valentin, - UDMR: Frunda György, Prog.: Chivu Sorin Serioja. Reexaminare ca urmare a DCC nr.3 din 15.01.2014. Senatul a reexaminat legea şi a respins-o. Invitaţi: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

17. Proiect de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi. Camera Deputaţilor decizională. Reexaminare ca urmare a DCC nr.54/2009. Senatul a reexaminat legea si adoptat legea. Invitaţi sunt de la MJ, CSM şi Ministerul Public.

18. Propunere legislativă pentru interpretarea art. 175 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul includerii în categoria funcţionarilor publici, în înţelesul Codului penal, a parlamentarilor şi a Preşedintelui României. Camera Deputaţilor este decizională. Senatul a respins initiativa.Initiator: dep Eugen Nicolicea.Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Invitati: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

19. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.135/2010 privind Noul Cod de Procedură Penală, publicată în Monitorul Oficial nr.486 din 15 iulie, în vigoare din 1 februarie 2014. Camera Deputaţilor este decizională, iar iniţiator este deputatul Ciuhodaru Tudor. Senatul a respins iniţiativa. Consiliul Legislativ a dat aviz negativ.Guvernul nu sustine adoptarea. Invitati:MJ, CSM, ÎCCJ, PÎCCJ.

20. Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările şi completările ulterioare- Camera Deputaţilor este decizională Reexaminare ca urmare a DCC nr.2 din 15.01.2014. Senatul a reexaminat legea si respins legea. Invitaţi: MJ, ÎCCJ, CSM, PÎCCJ.

Ştire in curs de actualizare.

Citește și: