Gandul.info
Clarice DINU
2486 vizualizări 22 dec 2017

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare reorganizarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”, în scopul revenirii acesteia sub autoritatea Camerei Deputaţilor.

Iniţiatorul legii este deputatul PNL, Ionuţ Stroe, iar proiectul este semnat de mai mulţi parlamentari PNL şi USR.

„Potrivit art. 74 din Constituţia României care stabileşte că iniţiativa legislativă aparţine deopotrivă «Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot», coroborat cu art. 61 alin (1) tot din Constituţia României care stabileşte că «(1)Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării», coroborat cu art. 111 din Constituţia România care vorbeşte despre «controlul parlamentar» exercitat de Parlament asupra Guvernului, considerăm că, în virtutea eliminării oricăror intervenţii ale Executivului în procesul legislativ şi înlăturării oricăror suspiciuni de abuz, ca în cazul OUG 13/2017, să se aprobe reîntoarcerea Regiei Autonome a Monitorului Oficial sub autoritatea Parlamentului României, exercitată prin Camera Deputaţilor”, potrivit expunerii de motive.

Potrivit unui amendament adoptat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului se aprobă organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

Legea a fost adoptată cu 184 de voturi „pentru” şi 46 de abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

În iunie 2017, secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din funcţie, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă ”Monitorul Oficial” se afla în subordinea SGG.

Citește și: