Liviu Dadacus - Mediafax
8750 vizualizări 26 ian 2018

Membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului au decis, vineri, ca audierile miniştrilor guvernului condus de Viorica Dăncilă să se desfăşoare luni, între orele 8.00-14.00, urmând ca până seara să fie dat şi votul final.

”Am adoptat lucrurile importante care ţin de activităţile de luni, adică, în primul rând, ordinea de zi pentru şedinţa de luni, care cuprinde, binenţeles, în prima parte a zilei, începând de la ora 8.00, audierea miniştrilor în comisiile de specialitate. Începând de la ora 3 va fi şedinţa în plen, unde prim-ministrul prezintă programul şi lista membrilor guvernului, urmată de dezbaterea în plen. În final va fi votul final de învestitură”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că programul de lucru pentru luni a fost aprobat ”cu majoritate covârşitoare, chiar cu unanimitate”, precizând că ”nu depinde de Parlament” dacă membrii guvernului Dăncilă vor depune jurământul luni seara.

Guvernul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri, potrivit unor surse politice, cei patru fiind Viorel Ştefan, Ana Birchall, Paul Stănescu şi Graţiela Gavrilescu. Peste jumătate dintre miniştri s-au schimbat faţă de formula anterioară. 

Lista completă a Cabinetului Dăncilă:

Viorica Dăncilă, premier

Viorel Ştefan, vicepremier 

Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministrul Mediului

Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene. 

Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educaţiei

Anton Anton, ministrul Energiei

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlament

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor

George Ivaşcu, ministrul Culturii

Nicolae Burnete, ministrul Cercetării

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei

Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Lucian Şova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor- ministrul Apărării

Tudorel Toader- ministrul Justiţiei

Petre Daea- ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport

Bogdan Trif- ministrul Turismului

Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor

Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene

UPDATE 13:21: Guvernul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri, potrivit unor surse politice, cei patru fiind Viorel Ştefan, Ana Birchall, Paul Stănescu şi Graţiela Gavrilescu.

UPDATE 13:05 Sorina Pintea va fi ministru al Sănătăţii, Dănuţ Andruşca ministru al Economiei, iar Lucian Şova la Transporturi, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

UPDATE 12:47 Viorel Ştefan a fost votat pentru funcţia de vicepremier fără portofoliu, în timp ce George Ivaşcu a fost susţinut pentru funcţia de ministru al Culturii.

UPDATE 12:39 Profesorul universitar Valentin Popa a fost votat de Comitetul Executiv PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX, acesta reuşind să obţină nominalizarea în detrimentrul Ecaterinei Andronescu.

UPDATE 12:40 Propunerea ALDE pentru ministerul Energiei este Anton Anton, fost ministru al Educaţiei, după ce Toma Petcu, actual ministru al Energiei a anunţat vineri că nu intenţionează să facă parte din viitorul Guvern.

UPDATE 12:29: Eugen Teodorovici a fost votat de Cex PSD pentru funcţia de ministru al Finanţelor, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Eugen Teodorovici a fost propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

UPDATE 11:57: Liderii social democraţi se află, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în care se validează lista miniştrilor din Cabinetul Dăncilă. printre numele noi sunt cele ale Rodicăi Nassar, Adrian Dobre sau George Ivaşcu.

LISTA NUMELOR VEHICULATE: 

Viorel Ştefan - vicepremier

Paul Stănescu - vicepermier

Graţiela Gavrilescu - vicepremier

Rovana Plumb - ministerul Fondurilor Europene

Ionuţ Mişa - ministerul Finanţelor

Lucian Şova - ministrul Transporturilor

Ioan Deneş - ministrul Apelor şi al Pădurilor

Ecaterina Andronescu - ministrul Educaţiei

Sorina Pintea, Elena Dinu sau Rodica Nassar - ministrul Sănătăţii

Adrian Dobre - ministru pentru Dialog Social

Bogdan Trif - ministerul Turismului

George Ivaşcu - ministrul Culturii

Ioana Bran - ministrul Tineretului

Tudorel Toader - ministrul Justiţiei

Teodor Meleşcanu - ministru de Externe

Mihai Fifor - ministrul Apărării

Petre Daea - ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii

„Unele propuneri nu au fost acceptate. (...) La fiecare propunere va fi vot nominal. Nu cred că va fi vreun ministru cu probleme de integritate ", a declarat Liviu Dragnea,a înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebat de situaţia Rovanei Plumb, al cărei nume este vehiculat pentru a ocupa postul de vicepremier, Dragnea a declarat că „la domana Plumb, din moment ce a fost respinsă de Parlament cererea (n.r.: de urmărire penală), înseamnă că nu are nicio problemă".

La rândul său, premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a declarat  că din viitorul cabinet vor face parte şi nume noi, fără a da detalii dacă printre viitorii miniştri sunt şi persoane care au probleme de integritate.

„Am participat la analiza viitorului cabinet PSD-ALDE, am evaluat propunerile, în şedinţa CEx vor fi supuşi unui vot, nu pot să vă dau lista acum", a declarat Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa Cex PSD ce vineri.

Întrebată dacă vor fi persoane cu probleme de integritate, aceasta a declarat că nu poate da detalii atâta timp cât este doar premier desemnat şi nu ocupă propriu-zis funcţia.

„Sunt nume noi, dar şi miniştri din vechiul Guvern", a mai spus Dăncilă.

UPDATE 11:40  Ecaterina Andronescu, unul dintre numele vechiculate pentru preluarea portofoliului de la Educaţie, a refuzat să precizeze dacă va face parte din noul Guvern 

"Cred că cel mai important este ca acest Guvern să performeze", a declarat Ecaterina Andronescu înainte de şedinţă PSD.

"Oamenii nu au votat Liviu Pop în Guvern, ci au votat un program de guvernare", a declarat actualul ministru al Educaţiei Liviu Pop, înainte de şedinţa CEx PSD.

UPDATE 10:50  Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni, înainte de CEx PSD, că nu îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de ministru, precizând că a informat conducerea partidului şi că va susţine persoana care va prelua portofoliul.

UPDATE 09.30 Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului, a anunţat într-o conferinţă de presă că a decis să se retragă pentru a lăsa locul unei "persoane care să comunice cu Federaţiile sportive"

"Fac un pas în lateral. Am vorbit cu domnul Dragnea şi i-am spus să lăsăm pe altcineva (la conducerea ministerului - n.r.), să lăsăm o persoană care să comunice cu Federaţiile sportive. Vă anunţ acum şi aici că o să mă retrag, o să rămân întotdeauna un partener al sportului, sper să nu îi dezămăgesc pe preşedinţii de federaţii care m-au susţinut. Să aveţi încredere în sportul românesc că va renaşte din cenuşă." a spus Dunca în cadrul unei conferinţe de presă la sediul ministerului. 

CExN al PSD se va reuni, vineri, de la ora 11.00, iar Biroul Politic Central al ALDE a fost convocat pentru ora 10.00. La şedinţa ALDE va participa şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă.

Potrivit declaraţiilor de până acum, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, la începutul acestei săptămâni, că membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democraţii au decis să îşi facă ei înşişi Guvernul şi nu alte instituţii.

Din această perspectivă, potrivit unor surse, în Guvern ar urma să revină Rovana Plumb, pe postul de vicepremier fără portofoliu, şi Sevill Shhaideh, pe postul de secretar general al Executivului.

De altfel, şi Paul Stănescu îşi va păstra postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, însă a declarat că îşi va da demisia dacă va deveni inculpat ca urmare a posibilei redeschide a unui dosar care îl vizează.  ÎCCJ a amânat, joi, pentru 8 februarie, discutarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale.

Pentru portofoliul Culturii este vehiculat numele actorului George Ivaşcu, deşi la începutul săptămânii fusese vehiculată revenirea lui Ionuţ Vulpescu.

Alţi doi miniştri care se pare că îşi vor păstra portofoliile sunt Florian Bodog (Sănătate) şi Liviu Pop (Educaţie), deşi tot la începutul săptămânii erau vehiculate numele Ecaterinei Andronescu şi a Rodicăi Nassar ca posibili titulari.

În ceea ce priveşte ministerul Transporturilor, acesta ar putea fi preluat de Sorin Bota, deşi tot la începutul săptămânii era vehiculată întoarcerea lui Răzvan Cuc.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.

Pe de altă parte, ministerul Fondurilor europene este vizat şi de Ana Birchall, care ar reveni astfel în Executiv, după ce a ocupat postul de ministru al Afacerilor europene în Executivul Grindeanu.

Cu semnul întrebării privind prezenţa în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Ioan Deneş va fi sigur ministru în Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor şi Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Vor rămâne în Guvern şi îşi vor păstra portofoliile Olguţa Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuţ Mişa (Finanţe), Tudorel Toader (Justiţie), Gheorghe Şimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se va regăsi pe acelaşi post şi în Guvernul Dăncilă, ca ministru independent, el nefiind asumat politic, ci doar sprijinit de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.

Grupurile parlamentare ale PSD, dar şi cele ale ALDE, se vor reuni duminică, la Palatul Parlamentului, în perspectiva votului care urmează a fi dat luni asupra componenţei Guvernului şi programului de guvernare.
Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost deja convocate pentru vineri la ora 15.00, pentru a lua act de trimiterea listei cu miniştri şi a programului de guvernare şi pentru a convoca luni sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Astfel, luni, 29 ianuarie, ar urma să aibă loc, de dimineaţă, audierea miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate, iar procedura de vot va începe la ora 15.00, astfel încât spre seară să se poată depune jurământul la Palatul Cotroceni.

În ceea ce priveşte programul de guvernare, acesta va fi actualizat, în sensul că nu vor se vor mai regăsi mai multe măsuri din 2017, dar vor figura altele noi. Printre priorităţi se vor număra Legea pensiilor,Legea parteneriatului public-privat, Legea achiziţii publice şi Legea lobby-ului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, recent, că nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie în programul de guvernare.

Citește și: