Cristian ANDREI
Clarice DINU
57858 vizualizări 5 iul 2012

Parlamentul s-a reunit astăzi, în prezenţa lui Traian Băsescu pentru a discuta, în sesiune extraordinară, cererea USL de suspendare a preşedintelui. Şeful statului participă la şedinţă. Lucrările sunt conduse de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. Victor Ponta nu este prezent.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în discursul său, că obiectivul major al suspendării sale este că USL vrea "punerea sub control a justiţiei şi a instituţiilor statului". Un motiv "conjunctural" ar fi că s-a încercat acoperirea scandalului de plagiat în care este implicat Victor Ponta, pe care l-a numit premierul copy-paste. "Apropo, n-aţi vrea să realizaţi  odată cu referendumul de validare sau invalidare a preşedintelui şi referendum pentru validarea noii Constituţiei cu parlament unicameral şi 300 de parlamentari?", i-a întrebat Băsescu pe cei din USL. 

Preşedintele Băsescu va veni şi mâine în Parlament când se va dezbate şi vota cererea de suspendare. Şedinţa este programată la ora 17:00.

Gândul a transmis LIVE TEXT şi LIVE VIDEO.

 

UPDATE 17.55 Premierul Victor Ponta a schimbat conducerea Institutului Naţional de Statistică.

UPDATE 17:34 Cum comentează USL propunerea lui Traian Băsescu de revizuire a Constituţiei.

UPDATE 17:14 Traian Băsescu se pregăteşte de campanie.

UPDATE 16:26

UPDATE 15:29 Ministrul de Externe Andrei Marga a explicat că miza disputei cu preşedintele Traian Băsescu este numirea a doi ambasadori în Italia şi Qatar, deşi aceştia nu au primit avizul parlamentarilor. "Eu am moştenit o listă pe care erau doi candidaţi  care nu au trecut examenul în comisiile de politică externă ale Parlamentului. Ca ministru de Externe am propus preşedinţiei să recurgem la alţi candidaţi. A fost discuţia că preşedinţia nu acceptă schimbarea candidaturilor şi a transmis cererile de acreditare acum 10-12 zile", a spus Marga. El a evitat să dea un răspuns tranşant la întrebarea dacă preşedintele l-a ameninţat cu suspendarea din funcţie, preferând să spună că "relatarea premierului e corectă şi completă".

UPDATE 15:02 Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că şedinţa plenului reunit pentru dezbaterea şi votul asupra cerererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu va avea loc, vineri, la ora 17.00.

UPDATE 14:51 Cursul de schimb ignoră de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapidă de cotaţia 4,55 lei/euro

UPDATE 14:23

UPDATE 14:12 Curtea Constituţională se reuneşte mâine la ora 9:00 pentru a da avizul asupra cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 13:38 Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, anunţă că îl dă în judecată pe preşedintele Traian Băsescu pentru afirmaţii defăimătoare, precizând că nu îi va solicita acestuia daune materiale, ci doar să admită faptul că a minţit.

UPDATE 12:44 Premierul Victor Ponta a plecat pentru un minut din şedinţa cu oamenii de afaceri de la Camera de Comerţ pentru o discuţie telefonică, afirmând la întoarcere că a aflat că preşedintele Traian Băsescu îl lasă fără ministrul de Externe. "Am ieşit din sală, pentru că am fost sunat şi am aflat că Traian Băsescu tocmai mă lasă fără ministrul de Externe", a spus Ponta.

UPDATE 12:00

UPDATE 11:54 Guvernul intenţioneză să se reunească în şedinţă joi seara, în jurul orei 18.00, unul dintre subiectele posibile fiind modificarea prin ordonanţă de urgenţă a legislaţiei privind referendumul pentru demiterea din funcţie a preşedintelui, în sensul demiterii preşedintelui cu voturile a jumătate plus unu dintre românii care merg la vot.

UPDATE 11:46 Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor s-a încheiat.

UPDATE 11:39 S-a votat ca judecătorii Curţii Constituţionale să fie dat până mâine, la ora 12:00.

UPDATE 11:31 Ioan Oltean(PDL) „E inadmisibil să cerem CCR să se pronunţe în 24 de ore. Vă rog să fiţi de acord ca termenul să fie de două săptămâni”

UPDATE 11:25 Cristian Boureanu(PDL):"Este trist că doriţi să aveţi un preşedinte fără alegeri. Pentru prima oară un grup parlametar propune să impunem CCR un termen pentru a se pronunţa"

UPDATE 11:23 Parlamentul a respins propunerea PDL de formare a unei comisii de anchetă în cazul suspendării lui Traian Băsescu.

UPDATE 11:23 Cezar Preda(PDL): Copiaţi şi faceţi comisii care să stea un an de zile pentru plagiatul lui Ponta şi pentru suspendarea preşedintelui nu vreţi să faceţi comisie?

UPDATE 11:21 Eugen Nicolăescu(PNL) a cerut ca judecătorii CCR să-şi de-a avizul consultativ până mâine la ora 12:00.

UPDATE 11:18 Ioan Oltean(PDL): "Trebuie să se adauge elemente care să justifice, este o necesitate pentru că Parlamentul poate fi pus în ridicol. Trebuie să fie îmbunătăţită."

UPDATE 11:13 Preşedintele Traian Băsescu a părăsit sala de plen.

UPDATE 11:08 Băsescu: "Nimeni nu poate să spună că m-am dus să bat cu pumnul în masă ca cei din Coaliţie să facă un lucru sau altul. Sper că voi avea ocazia să răspund punct cu punct celor aflate din sesizarea PSD şi PNL. Nimeni nu va veni să ne facă ordine în România. Avem obligaţia să ne facem noi ordine în funcţionarea instituţiile statului. Au arătat că sunt dipuşi să dea lovituri consistente: fie că vorbim de transformarea MO în gazeta de perete a guvernului. Continuaţi şi finalizaţi procedura respectând toate instituţiile statului şi Constituţia României. Obiectivul major al acestei suspendări este punerea sub control a justiţiei, punerea sub control şi la dispoziţia USL a instituţiilor statului. Apropo, n-aţi vrea să realizaţi şi odată cu referendumul de validare sau invalidare a preşedintelui şi referendum pentru validarea noii Constituţiei cu parlament unicameral şi 300 de parlamentari"

UPDATE 11:07 Băsescu: "Pentru mine a fost o obligaţie ca preşedinte să le spun românilor adevărul despre finanţelor ţării. S-ar putea ca referendumul să confirme că am fost cinstit cu românii"

UPDATE 11:05 Băsescu: "Astăzi aud că am tăiat eu pensiile. Ştiu că prin dese declaraţii s-a reuşi propagarea acestei convingeri. La referendumul de suspendare mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nicmic la pensie şi de cei cărora le-au crescut. Mi-aş dori să fiu votat de aceia cărora nu le-au scăzut pensiile"

UPDATE 11:04 Băsescu: "Am văzut una dintre afirmaţiile liderului spiritiual al USL, Dan Voiculescu: trebuie să controlăm justiţia"

UPDATE 11:00 Băsescu: "Primul obiectiv este punerea sub controlul PNL şi PSD a intituţiilor statului. Alt obiectiv este legat de nepunerea în aplicare a referendumului din 2009, prin care poporul a votat cu 85% pentru parlament unicameral şi 300 parlamentari. Astea sunt motive de fond. Mai e unul conjunctural: Primul ministru pe care l-aţi susţinut este cunoscut ca primul ministru copy-paste"

UPDATE 10:58 Băsescu: "Nu contest dreptul parlamentului de a iniţia şi finaliza procedura de suspendare a preşedintelui"

UPDATE 10:57 Băsescu: "Înţeleg că astăzi nu e dezbaterea documentului. Eu vreau să particip la dezbatere. Voi face o prezentare. Mărturisesc că sunt într-o oarecare dificultate pentru că am primit documentul la 19:30"

UPDATE 10:56 Preşedintele Traian Băsescu susţine un discurs. Preşedintele este aplaudat.

UPDATE 10:52 Cursul de schimb a crescut foarte uşor în prima oră a şedinţei, la 4,4750 - 4,4770 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de tranzacţionare şi în care jucătorii aşteaptă votul de vineri din Parlament asupra cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 10.15 Senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice, citeşte cererea de suspendare depusă de USL.

UPDATE 10.10 Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat la începutul şedinţei că senatorul Gheorghe David şi deputatul Iosif Blaga au revenit la grupul parlamentar PDL. Anunţul a fost primit cu aplauze.

UPDATE 10:02 Băsescu a ajuns în Parlament.

Traian Băsescu a fost invitat în forul legislativ pentru a-şi spune punctul de vedere.

Majoritatea parlamentară a anunţat că va sesiza şi Curtea Constituţională, căreia îi va solicita să se pronunţe până vineri dacă preşedintele Băsescu a încălcat grav Legea Fundamentală. Avizul Curţii este consultativ, după ce guvernul Ponta, a decis ieri, prin Ordonanţă de Urgenţă, că hotărârile Parlamentului nu mai pot fi atacate la Curtea Constituţională.

Potrivit calendarului stabilit de USL, Parlamentul va decide vineri, prin vot, dacă preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat pentru încălcarea Constituţiei.

 

Citește și: