Clarice DINU
23903 vizualizări 9 iul 2012

Curtea Constituţională a validat, luni seară, suspendarea lui Traian Băsescu, recunoscându-l în acelaşi timp pe Crin Antonescu drept preşedinte interimar al României. De asemenea, CC a respins sesizările privind hotărârile prin care Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost revocaţi din fruntea Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor. Curtea Constituţională ia în discuţie, marţi, sesizările PDL legate de reprezentarea la UE, revocarea Avocatului Poporului şi modificarea Legii referendumului.

Imediat după decizia CC de luni seară, liderii USL au susţinut o conferinţă de presă. În locul lui Crin Antonescu a venit preşedintele interimar al PNL, Daniel Chiţoiu.

GĂSEŞTI MAI JOS DESFĂŞURAREA TUTUROR EVENIMENTELOR, PRECUM ŞI DECLARAŢIILE OAMENILOR POLITICI, LIVE TEXT.

UPDATE 23:58 CC dezbate marţi sesizările PDL privind reprezentarea la UE şi revocarea Avocatului Poporului.

UPDATE 23:51 Guvern: Parlamentul, preşedintele interimar şi Executivul trebuie să ţină cont de recomandările CC.

UPDATE 23:47 Ponta: După decizia CC, fac apel ca denigrările la adresa României să înceteze.

UPDATE 23:30 Victor Ponta: "Lovitura dată de CCR face cât zece lovituri ale USL". Aici găseşti toate declaraţiile lui Victor Ponta şi ale noului preşedinte PNL, Daniel Chiţoiu, despre decizia CCR.

UPDATE 22:35 Curtea Constituţională a decis că legea prin care era exclusă de la controlul hotărârilor Parlamentului este neconstituţională.

UPDATE 22:29 Victor Ponta şi Crin Antonescu susţin o conferinţă de presă.

DESCARCĂ DE LA FINALUL ARTICOLULUI TEXTUL INTEGRAL AL COMUNICATULUI DE PRESĂ AL CCR

UPDATE 22:14 Curtea Constituţională a validat suspendarea preşedintelui Băsescu. Crin Antonescu este preşedinte interimar al României.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât:
1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată.
2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizările privind hotărârile prin care Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost revocaţi din funcţiile de preşedinte al Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor.

UPDATE 21:45 Şedinţa Curţii Constituţionale s-a încheiat.

Curtea Constituţională s-a întrunit astăzi pentru a se prononunţa asupra sesizărilor referitoare la revocarea din funcţie a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, precum şi a conflictului constituţional reclamat de preşedintele Traian Băsescu în relaţia cu Parlamentul, după suspendarea din funcţie.

De asemenea, pe ordinea de zi a fost şi modificarea legii referendumului, hotărârea de revocare a Avocatului poporului, legea de modificare a CCR, precum şi legea prin care parlametul poate decide cine reprezintă România în relaţia cu UE.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, au sesizat Curtea Constituţională după ce au fost revocaţi din funcţie la cererea grupurilor parlamentare ale USL.

Potrivit procedurii anterioare a Curţii Constituţionale, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului sau al Camerei Deputaţilor se poate face la cererea grupului parlamentar care l-a propus.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat vineri, 6 iulie, Curtea Constituţională în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament.

Şeful statului a declarat, totodată, a luat notă de avizul dat de magistraţi în privinţa cererii de suspendare şi că s-a bucurat că CCR nu a constat nicio abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea, aşa cum ea este prezentată în articolul 95 din Constituţia României".

"Am luat notă de avizul Curţii Constituţionale şi m-am bucurat constatând că în acest aviz Curtea Constituţională nu constată nicio abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea aşa cum ea este prezentată în articolul 95 din Constituţia României", a spus Traian Băsescu.

Citește și: