Gandul.info
Adrian POPESCU
29087 vizualizări 14 iun 2011

UPDATE22.12 La câteva ore după declaraţia dată pentrugândul, TamasSandor a revenit cu o nouă declaraţie, transmisă de agenţiaMediafax. Şeful C.J. Covasna a reiterat faptul că formaţiunea sa vaapela la nesupunere civică, dar a subliniat că nu a folositşi nici nu i-a trecut prin cap să folosească cuvântul"arme". Potrivit agenţiei citate, Tamas Sandor a subliniatcă nici măcar în glumă nu a folosit şi nici nu le-ar trece princap, nici lui, nici altor membri UDMR să folosească sintagme degenul că "în prima fază UDMR va ieşi în stradă paşnic, fară arme,aşa cum a dovedit în ultimii 20 de ani că ştie să o facă".

___________________________________

Şeful udemerist al C.J. Covasna, Tamas Sandor, a declarat,marţi, pentru gândul, căformaţiunea sa şi bisericile maghiare se pregătesc de "nesupunerecivică" în cazul în care Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acordcu Ţinutul Secuiesc.

UDMR doreşte, la o eventuală reîmpărţireadministrativ-teritorială a ţării, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc(judeţele Covasna, Harghita, Mureş) şi a Partium-ului (judeţeleBihor, Satu Mare, Sălaj) ca "regiuni cu statut special deautonomie, după modelul Tirolului de Sud, singura soluţieacceptabilă pentru UDMR". "Noi sperăm să se poată rezolva pe planpolitic această problemă a transformării actualelor regiuni dedezvoltare în judeţe, care e inadmisibilă din punctul nostru devedere. Pentru noi singura variantă admisibilă e ca judeţeleCovasna, Harghita şi Mureş să fie într-o singură regiune, ŢinutulSecuiesc, iar Satu Mare, Bihor şi Sălajul să aibă, tot aşa, oentitate separată, Partium, pentru că şi acolo e o comunitatemaghiară aparte, cu o situaţie aparte. Dacă nu se poate rezolva peplan politic, vom fi nevoiţi să recurgem la nesupunere civică, amdiscutat deja cu conducerea UDMR, cu conducătorii bisericilormaghiare, cu autorităţile administraţiilor locale şi cureprezentanţii societăţii civile. Mai exact, asta înseamnăcă, în prima fază, vom ieşi în stradă paşnic, fară arme, cum amdovedit în ultimii 20 de ani că ştim să facem. Apoi, dacă nu serezolvă nici aşa, o să vedem...", ne-a declarat TamasSandor.

Acesta s-a arătat însă "convins că până la urmă nu va fi nevoiede aşa ceva, cred că se va găsi o rezolvare pe plan politic şi nuse va ajunge la asumare şi la moţiune de cenzură, Băsescu şi PDL-ulo să dea înapoi pentru că se vede din toate părţile, din ţară, dinsocietatea civilă, că ideea lor nu este viabilă".

Citește și: