Diana Grigore
242 vizualizări 13 mai 2019

„Timmermans este în campanie electorală. În Olanda partidul lui este la o cotă foarte scăzută. El încearcă în felul ăsta să îşi creeze o poziţie mai proeminentă pentru viitoarea componentă a Comisiei, pentru că partidul nu îl va ajuta foarte mult. Prin gesturi de genul ăsta speră el să îi crească cota. Eu regret că a adoptat această atitudine şi această scrisoare, în contextul în care timp de 12 ani, perioadă în care au avut lor toate abuzurile din România comise de DNA, cu protocoalele secrete, cu înregistrările telefonice la milioane de oameni, cu echipele mixte între SRI şi procurori, nu au scos un cuvinţel. Nimic. Alea nu sunt încălcări ale statului de drept? Noi încercăm să remediem acum. Eu am avut o discuţie cu Timmermans şi i-am atras atenţia asupra acestor lucruri şi mi-a spus -Activitatea SRI nu intră în sfera de activitate a CE”. Da, sunt de acord, problema este că activitatea SRI în baza protocoalelor cu procuratura intervine în actul de justiţie care este în responsabilitatea MCV, care se află în subordinea lui Timmermans”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Călăraşi.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a ironizat scrisoarea trimisă de Frans Timmermans, susţinând că oficialul european a transmis României o „scrisoare de dragoste”.

„Astăzi (luni - n.r.) am mai primit o scrisoare de dragoste de la domnul Timmermans, care ne ameninţă că ne va activa articolul 7 pentru că iar nu respectăm nu ştiu ce Comisie de la Veneţia. ADar am primti o veste bună, a declarat domnul Timmermans că MCV va fi înlocuit cu Rule of law Framework”, a conchis Norica Nicolai.

Călin Popescu Tăriceanu susţine, însă, că prim-vicepreşedintele CE spune că Rule of law Framework este o alternativă a MCV.

„El spune că dacă se va introduce Rule of law Framework nu se va mai aplica MCV. Acum depinde şi cum vrem să o interpretăm, ca în poveste cu paharul plin. E plin pe jumate sau este gol pe jumate. El zice:- Având în vedere aceste preocupări, dacă îmbunătăţirile necesare nu vor fi făcute într-un timp scurt sau alţi paşi negativi vor fi intreprinşi, precum promulgarea ultimelor amendamente la Codul penal, atunci Comisia va acţiona cadrul Rule of law Framework, acest proces care are în vedere un dialog pentru a corecta preocupările şi a evita articolul 7, ar înlocui MCV”, a conchis Tăriceanu.

Reacţia liderului ALDE vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a confirmat luni scrisoarea trimisă de primvicepreşedintele Frans Timmermans liderilor din România şi a declarat că oficialii europeni nu vor ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar.

Frans Timmermans precizează, în scrisoarea transmisă autorităţilor române, că reprezentanţii Comisiei Europene au fost nevoiţi să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluţiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanşa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă ţara noastră adoptă alţi paşi negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

 

Citește și: