Departamentul Politic
5318 vizualizări 26 oct 2018

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îl acuză pe procurorul general Augustin Lazăr că a minţit în comunicatul de presă de vineri al Parchetului General referitor la hotărârea de guvern pentru protocoale, ca să îşi salveze pielea.

"Constat că procurorul general este capabil de orice pentru a-şi scăpa pielea, chiar şi să mintă în spaţiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezintă altceva decât o interpretare proprie dată hotărârii de guvern din 30 martie 2005. HG 231 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naţionale anticorupţie. Strategia enunţa o serie de principii care aveau la bază respectarea statului de drept, a legilor în vigoare şi a drepturilor şi libertăţilor individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea încheierea de protocoale secrete, precum cele încheiate între servicii şi instituţiile din justiţie în ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazăr cu SRI în 2016," a scris vineri seară, Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

Tăriceanu, fost premier în 2005, an în care Parchetul General transmite că a fost emisă HG 231 care a stat la baza protocoalelor cu SRI, îl acuză pe Augustin Lazăr de "manipulare ieftină pentru a-şi salva pielea".

"Trebuie spus adevărul: protocoalele semnate şi dezvăluite în acest an au conţinut măsuri care nu au fost prevăzute în nicio lege. Protocoalele secrete au adăugat la legislaţia în vigoare doar prin simpla înţelegere dintre şefii din procuratură şi cei din servicii. Unde în HG 231 se vorbeşte despre echipele mixte? În ce paragraf din HG se spune despre faptul că informaţiile existente la dosar nu trebuie să fie puse la dispoziţia învinuitului? Rolul de poliţie judiciară a fost stabilit prin mica înţelegere dintre procurori şi servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor faţă de servicii în termen de 60 de zile este o invenţie a minţilor strălucite care au semnat protocoalele. Augustin Lazăr încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului să îşi justifice acţiunile de procuror comunist. Practicile şi metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG. Ele au fost adăugate ulterior de către conducătorii vremelnici ai instituţiilor din justiţie şi de către serviciile de informaţii," continuă preşedintele Senatului.

"Procurorul general minte de îngheaţă apele,” concluzionează Tăriceanu, ”doar pentru a deturna atenţia de la acuzaţiile care i se aduc.”

Vineri, Parchetul General a anunţat că, la baza protocoalelor cu SRI a stat HG 231 din 30 martie 2005, privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005-2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acestei strategii. Reprezentanţii instituţiei conduse de Augustin Lazăr au mai precizat că planul de acţiune pentru implementarea S.N.A. stabileşte, "fără echivoc", în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie (fost Parchetul Naţional Anticorupţie), Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne încheierea de protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi alte structuri de informaţii.

 

Citește și: