Gandul.info
Cătălina Mănoiu
436 vizualizări 18 mar 2018

"Ceea ce mi se pare mult mai important este luarea de atitudine a prim-ministrului şi a ministrului Justiţiei şi cred că această atitudine pe care au exprimat-o este una foarte sănătoasă şi corectă din punct de vedere politic şi juridic şi cred că această desecretizare trebuie făcută cât mai rapid. Am văzut că ministrul Justiţiei s-a angajat să facă lucrul acesta, cred că şi ca urmare a declaraţiei făcută de prim-ministru (…)Vorbim aici nu numai de oameni politici, vorbim de oameni de afaceri, de persoane foarte cunoscute din mediul universitar, pentru că această practică a ascultării telefoanelor pe aşa-zise mandate de siguranţă naţională ştim că recent a fost sancţionată şi de decizia Curţii Constituţionale", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la RTV.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că poziţia preşedintelui "este un fel de apă de ploaie".

Cât priveşte posibilităţile pe care le are ministrul Justiţiei sau prim-ministrul pentru a impune SRI desecretizarea acestor protocoale, Tăriceanu a afirmat că SRI nu este în subordinea CSAT.

"SRI-ul este o structură care funcţionează sub autorităţile române. Deci această cerere nu poate fi neglijată de SRI, dacă vine din partea prim-ministrului pentru a desecretiza aceste protocoale. Dar aceste protocoale au fost făcute de SRI şi DNA şi poate şi celelalte parchete. Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei şi ministrul Justiţiei, în calitatea pe care o are, este cel care poate să decidă desecretizarea acestor protocoale care s-au realizat la nivelul Ministerului Public. Nu cred că trebuie o poziţie comună a CSAT-ului, pentru că aceste lucruri nu sunt chestiuni care sunt de siguranţa naţională sub nicio formă. Ele au o altă componentă şi anume extinderea activităţilor SRI, în trecut, în câmpul Justiţiei, ceea ce este foarte grav", a spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că nu se aşteaptă la vreo "reacţie sănătoasă" din partea preşedintelui.

"Nu mă aştept din partea preşedintelui la vreo reacţie sănătoasă, el va încerca tot timpul să acopere aceste lucruri, dar acum nu cred că mai poate să o facă", a precizat Tăriceanu.

 

Citește și: