252 vizualizări 7 dec 2009

21.25Tăriceanu: PNL trebuie să-şi fructifice poziţia şi să-şiasume responsabilităţile

PNL trebuie să-şi fructifice poziţia pe care o are în acestmoment şi să-şi asume responsabilităţile, a declarat, luni seară,Călin Popescu Tăriceanu, înaintea şedinţei BPC, menţionând că toateopţiunile sunt demne de a fi analizate şi că a merge în opoziţie lafel de onorabil ca a fi la putere. Întrebat dacă îşi doreşte ocolaborare cu PDL, Tăriceanu a ţinut să explice că "mai degrabă"îşi doreşte altceva" anume să nu mai revadă PNL în situaţiapenibilă în care era duminică -"ca un fel de mică remorcă aPSD-ul". El a opinat că PNL trebuie să-şi fructifice poziţia pecare o are în acest moment şi să-şi asume responsabilităţile. "Credcă PNL trebuie să-şi fructifice poziţia foarte puternică pe care oare în acest moment şi să-şi asume responsabilităţile. Acest lucruînseamnă că faţă de criza politică prelungită de peste două luni dezile, faţă de criza economică de un an de zile, avem obligaţia săgăsim o soluţie. Ceea ce presupune, fără îndoială, de a alege fie amerge în opoziţie, ceea ce este perfect onorabil, la fel deonorabil ca a fi la putere. Mă aştept ca în această seară BPC sădiscute situaţia politică creată", a spus Tăriceanu.

19.20Mircea Geoană: România nu merită încă 5 ani un preşedintecare a furat acest mandat. Contestăm rezultatul. Păstrămmajoritatea cu PNL

"Obligaţia de a respecta voinţa românilor ne împinge săcontestăm desfăşurarea alegerilor", a declarat Geoană. Potrivitacestuia, PD-L a fraudat alegerile de duminică folosind "resurse debani imense", "turismul electoral", "votul multiplu", "situaţiiciudate din anumite secţii de votare" şi "organizarea precară însecţiile de votare din străinătate".

16:30Mitrea: Staff-ul lui Geoană a fost foarte slab

Fostul secretar general al PSD Miron Mitrea a declarat, luni,pentru MEDIAFAX, că, deşi foarte puţin previzibile, rezultatelealegerilor prezidenţiale au fost determinate şi de unele greşelievidente de campanie comise de echipa lui Mircea Geoană. Mitrea aapreciat că rezultatul alegerilor prezidenţiale era foarte puţinprevizibil, mai ales ţinând cont de faptul că în spatele lui MirceaGeoană au fost aliniate cel puţin trei partide.

"Dar a câştigat Traian Băsescu, care a reuşit să îşi mobilizezeşi valorifice mai bine electoratul şi a reuşit să câştige un aldoilea mandat consecutiv, lucru pe care nu l-a mai făcut nimeni înEuropa de sud-est", a adăugat el. Mitrea a afirmat că au existat"greşeli de campanie absolut evidente" comise de Mircea Geoană şide echipa de campanie. Fostul coordonator al campaniei electorale aPSD la alegerile parlamentare a apreciat că şi staff-ul lui Geoanăa fost unul "foarte slab".

15.15 Tăriceanu: Trebuie osoluţie politică nebazată pe ura împotriva lui Băsescu; PNL nu ecăţeluş al PSD

Călin Popescu Tăriceanu consideră că ar fi nejustificată grabadin partea liderilor liberali privind luarea deciziilor în acestmoment, menţionând necesitatea unei soluţii politice care să nu sebazeze exclusiv pe "ura împotriva lui Băsescu", dar şi că PNL nutrebuie să fie "căţeluş al PSD". Întrebat dacă această soluţiepoate fi inclusiv o alianţă sau o guvernare cu PDL, Tăriceanu spuscă această soluţie politică trebuie discutată de lideriipartidului. "Această soluţie politică trebuie discutată în cadrulpartidului şi trebuie făcută o analiză politică serioasă asituaţiei şi în cunoştinţă de cauză la nivelul structurilor deconducere, al forurilor statutare trebuie luată o decizie. Cred căPNL trebuie să fie parte din toate aceste încercări politice caretrebuie făcute pentru scoaterea României din criză", a declaratTăriceanu.

15.03 OSCE: Alegerile dinRomânia, în general conform angajamentelor, dar neregulile trebuieinvestigate

Procesul electoral din România s-a desfăşurat în general conformangajamentelor OSCE dar informaţiile despre diverse neregulitrebuie investigate fără întârziere iar autorităţile trebuie săpublice de urgenţă rezultatele pentru fiecare secţie, a declarat,luni, şeful misiunii de observare a OSCE.

14.00 BECa anunţat rezultatele după numărarea a 99,95% dinvoturi

Rezultatele oficiale parţiale anunţate de BEC la ora 14.00, dupăcentralizarea voturilor din 99,95% secţii de votare:

Traian Băsescu - 50,33%
Mircea Geoană - 49,66%

Următoarele rezultate oficiale vor fi anunţate de BEC la ora17.00.

13.50 Dragnea, PSD: "Suntemobligaţi să contestăm rezultatul alegerilor. Am terminatnumărătoarea paralelă, dar nu vă spun câtavem"

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că Partidul Social Democratva contesta alegerile desfăşurate duminică în România. Potrivit luiLiviu Dragnea, românii l-au ales pe Mircea Geoană, dar aparatul destat al lui Traian Băsescu încearcă să-l scoată pe actualulpreşedinte învingător.

11.33Votul în străinătate: Traian Băsescu - 115.831 voturi,Mircea Geoană - 31.045 voturi (oficial)

Traian Băsescu a obţinut 115.831 de voturi valabil exprimate însecţiile din străinătate, în timp ce Mircea Geoană a obţinut 31.045voturi, a anunţat, luni, Biroul electoral pentru secţiile de votaredin străinătate. Conform Biroului electoral pentru secţiile devotare din străinătate, în cele 294 de secţii de votare organizateîn afara ţării s-au prezentat la vot 147.754 de cetăţeni români.S-au înregistrat 146.876 de voturi valabile, iar 861 au fost voturinule.

11.02 BECa anunţat rezultatele după numărarea a 99.13% dinvoturi

Rezultatele oficiale parţiale anunţate de BEC laora10.00 dimineaţa, după centralizarea voturilor din99,13% secţii de votare:

Traian Băsescu - 50,37%
Mircea Geoană - 49,62%

Următoarele rezultate oficiale vor fi anunţate de BEC la ora14.00.

10.45 PDL anunţă victorialui Băsescu. PSD se pregăteşte să contestealegerile

Liderul PDL Adriean Videanu a anunţat, luni dimineaţă, că,potrivit numărătorii paralele a voturilor din turul II făcute dePDL, preşedintele Băsescu ar câştiga un nou mandat, cu 50,33% dinvoturi, după contorizarea a 100% din voturi.

10.02Băsescu a câştigat alegerile în diaspora cu 78.86% -rezultate neoficiale

Traian Băsescu a obţinut la secţiile de votare din străinatate115.831 de voturi, reprezentând 78.86% din numărul total de 146.876voturi valabil exprimate, potrivit rezultatelor neoficiale,informează Mediafax. Votul românilor din străinătate la turul doipentru alegerea preşedintelui s-a încheiat, luni dimineaţă, la ora7.00, ora României, odată cu închiderea ultimelor şapte secţii devotare din SUA, respectiv Los Angeles, Portland, Seattle, SanFrancisco, Sacramento, Orange County şi Las Vegas.

9.25 Klaus Iohannis, primulreprezentant al Alianţei Anti care vorbeşte de înfrângere: "Azi nuvoi mai merge la Bucureşti"

UPDATE Rezultateleoficiale parţiale anunţate de BEC la ora 8.00dimineaţa, după centralizarea voturilor din 95,40 secţii devotare:

Traian Băsescu - 50,43%
Mircea Geoană - 49,57%

Următoarele rezultate oficiale vor fi anunţate de BEC la ora11.00.

UPDATE Votul românilor dinstrăinătate la turul doi pentru alegerea preşedintelui s-aîncheiat, luni dimineaţă, la ora 7.00, oraRomâniei, odată cu închiderea ultimelor şapte secţii de votare dinSUA, respectiv Los Angeles, Portland, Seattle, San Francisco,Sacramento, Orange County şi Las Vegas. Pe baza informaţiilorprimite de la preşedinţii secţiilor de votare din străinătate, lacele 294 de secţii din străinătate au votat peste 147.600 decetăţeni români .

UPDATE Laora6.30 dimineaţă, Viorel Hrebenciuc a anunţatrezultatele parţiale ale numărătorii paralele a PSD:

80,7% din totalul secţiilor au fost numărate
50,3 la sută Mircea Geoană (4.317.105voturi)
49,7 la sută Traian Băsescu (4.205.609voturi).

Hrebenciuc a mai spus că PSD a luat în considerare"iregularităţi", incidente, tentative de mită electorală şi fraudă,motiv pentru care liderii partidului au decis să cearăreprezentanţilor formaţiunii în Birourile Electorale Judeţene (BEJ)să nu semneze procesele verbale cu rezultatele alegerilor.Hrebenciuc a mai vorbit şi despre informaţii conform cărora anumiteinstituţii ale statului au fost implicate în procesulelectoral.

La ora03.10 preşedintele Traian Băsescu a părăsit sediulPD-L din Modrogran, urcându-se la volanul unei maşini Logan pe carea condus-o singur.

Preşedintele a făcut o singură declaraţie: "E unfleac, i-am ciuruit". Oprind maşina în faţa presei,preşedintele a adresat un mesaj jurnaliştilor: "Vedeţică rezultatele sunt confirmate şi de statistică".

UPDATE, ora2.20

Numărarea paralelă a voturilor la PD-L, anunţată la ora2.20 dimineaţa de Adriean Videanu:

• Total: 21706 total secţii, 10.409.770 voturi valabilexprimate
• 21610 secţii numărate (99,56 la sută dintre secţii)
• 96 de secţii din diaspora au mai rămas de numărat
50,14 la sută Traian Băsescu (5.219.562voturi)
49,86 la sută Mircea Geoană (5.190.208voturi)
• 29.352 voturi diferenţă în favoarea lui Traian Băsescu (0,28 lasută)


Numărarea paralelă a PSD, anunţată la ora 2.20 dimineaţa deViorel Hrebenciuc:

62 la sută dintre secţii au fost numărate
50,8 la sută Mircea Geoană
49,2 la sută Traian Băsescu

2.21 Dupănumărătoarea a 99,56% din secţii: Băsescu - 50,14%, Geoană -49,86%

Prim-vicepreşedintele Adriean Videanu a anunţat rezultatele dupăcentralizarea a 99,56% din secţiile de votare, în urma numărătoriiparalele a partidului: Traian Băsescu - 50,14% (5.219.562 devoturi), Mircea Geoană - 49,86% (5.190.208 de voturi).

Diferenţa dintre cei doi este de 0,28%, respectiv 29.354 devoturi, a declarat Videanu. Au mai rămas de numărat voturile din 96de secţii de votare din diasporă, în cele din SUA şi Canada votulfiind încă în curs. Liderul PD-L a avut un mesaj pentru MirceaGeoană: "Ai pierdut continuă, ai câştigat continuă". (M.T.)

01.20Videanu după numărarea a 99,15% din voturi "Traian Băsescueste noul preşedinte al României - 50,03 la 49,97"

"Vă pot spune că Traian Băsescu este noul preşedinte alRomâniei", a declarat prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu.După numărarea a 99,15% din secţii: Traian Băsescu are 50,03%(5.181.076 de voturi), Mircea Geoană are 49,97% (5.174.334 devoturi). Diferenţa dintre cei doi este de 6.724 de voturi. Din cele184 de secţii care au măi rămas de numărat 159 sunt din diasporă,"şi ştim foarte bine care sunt procentele obţinute de TraianBăsescu", a spus liderul pedelist.

Din cele 184 de secţii, 25 sunt din ţară - 8 de la Tulcea, 6 dela Dolj, şi restul, câte una două secţii împrăştiate pe la altejudeţe. " Am câştigat de o manieră detaşată în Ardeal, adică Sibiulşi mulţumim sibienilor pentru sprijinul pe care ni l-au dat - 61 şiceva la 31 şi ceva. Clujul - am câştigat 68 şi ceva la 30 şi ceva,Aradul - 66 la 34, Timişul - 61 la 39. Deci, Ardealul şi Banatul amcâştigat categoric", a spus Videanu. "Am câştigat la Constanţa(fief PSD- n.r.), am pierdut la Teleorman, Dolj, Olt. Bucureştiull-am pierdut, dar e diferenţa foarte mică 50 şi ceva la 49 şiceva.", a explicat prim-vicepreşedintele PD-L. (M.T.)

01.00Hrebenciuc: Geoană - 51,1%, Băsescu - 48,9%, dupănumărătoarea paralelă a PSD din 35% din secţii

iderul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, duminică noapte, căMircea Geoană a obţinut 51,1% din voturile exprimate în turul doi,în timp ce Traian Băsescu a obţinut 48,9%, după centralizareavoturilor din 35% din secţii în cadrul numărătorii paralele făcutede PSD.

El a spus că în Bucureşti, unde PSD a reuşit să centralizezerezultatele din 953 de secţii, Geoană a obţinut 51,16% dinsufragii, iar Băsescu 48,84%.

00.50 Videanu: Băsescu, în faţa lui Geoanădupă numărarea voturilor din 96,55% din secţii

PD-L a centralizat voturile din 20.957 de secţii adică 96,55%:Traian Băsescu are 50,09% (5.063.134 de voturi), Mircea Geoană-49,91% (5.045.014 de voturi).

"E o diferenţă de 18.120 de voturi, adică 0,18 procente. Facmenţiunea că nu a intrat diaspora care va face diferenţa. În opinianoastră, avem o diferenţă de aproape 40.000 de voturi din diasporă,care nu mai poate fi recuperată", a declarat prim-vicepreşedintelePD-L, Adriean Videanu. El a adăugat că mai aşteaptă datele din 749de secţii de votare, dintre care peste 200 sunt cele din diasporă.(M.T.)


"Împreună am învins!", a exclamat, aseară, liderul PSD MirceaGeoană, după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor care l-au datcâştigător al cursei prezidenţiale, la o diferenţă mică de procentefaţă de contracandidatul Traian Băsescu. El a început să ţopăie debucurie pe scena amenajată în Kiseleff atunci când a văzut, peplasmele instalate în curtea sediului, că l-a bătut pe Băsescu.Înconjurat de soţie şi copii, de liderii social-democraţi, dar şide cei liberali, în frunte cu preşedintele Crin Antonescu, el şi-acontinuat victorios discursul: "E o noapte frumoasă pentrudemocraţia românească, este o victorie muncită. Vreau să mulţumesccelor care şi-au pus încrederea în mine, colegilor mei de partid,alianţei noastre cu cei de la conservatori". Mihaela Geoană aînceput să lăcrimeze la vorbele soţului său. Exuberant, liderul PSDs-a referit la Crin Antonescu: "Este victoria lui Crin în aceeaşimăsură în care este victoria mea. Reprezintă o prietenie şi odatorie de suflet pe care am să i-o port acestui om excepţionaltoată viaţa mea, Crin Antonescu şi colegi liberali. Îi spun că ceam făcut în ultimele două săptămâni depăşeşte o simplă coaliţie şio simplă majoritate". El a mai spus că peste câteva zile va fiînvestit Guvernul Iohannis, care va avea un plan anticriză"autentic".

Citeşte în continuare întregul articol:Geoană: "Împreună amînvins! Pe Traian Băsescu îl voi trata cu respectulcuvenit"

"Vreau să rezum rezultatul acestor alegeri: am învins",şi-a început discursul Traian Băsescu

"Vă asigur că, la ora 19.00, sondajele corecte arătau că l-amînvins pe Mircea Geoană", a anunţat, duminică seara,preşedinteleTraian Băsescu, pe un ton optimist. "Câştigarea acestoralegeri se datorează în primul rând românilor. Peste 5 milioane deromâni au avut opţiunea clară pentru drumul spre modernizareaRomâniei", a spus Băsescu, în uralele simpatizanţilor. "PentruGeoană şi Ion pregătiţi un avion", scandează poporul portocaliu."Astăzi, cu majoritate, românii au votat pentru acela despre careei consideră că poate să realizeze modernizarea României. Lemulţumesc tuturor românilor care au votat Traian Băsescu", a spusşeful statului.

Citeşte în continuare întregul articol:Băsescu: "Am învins.Vă asigur că sondajele corecte arătau că l-am învins peGeoană"

Citește și: