Ana Petrescu
705 vizualizări 17 iun 2019

„Da, pot să fac o declaraţie a mea după alegerile din 26 mai a fost interpretată de unii ca o renunţare la candidatură. Eu am spus atunci că nu discut despre acest subiect. Cred că era şi logic de ce nu discut despre acest subiect. În continuare, sigur că şi noi la ALDE şi cei din PSD, această problemă va trebui să o rezolvăm. Deci la ALDE o să discutăm probabil chiar în această săptămână cu liderii organizaţiilor în cadrul structurilor statutare ale partidului şi cel mai probabil va urma o decizie în acest sens, pentru stabilirea celui care va fi candidatul la alegerile prezidenţiale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, luni seară, la România TV.

Întrebat dacă posibilitatea ca Viorica Dăncilă să vrea să candideze la prezidenţiale nu ar produce fricţiuni în coaliţie, liderul ALDE a răspuns: „Nu ştiu ce planuri are domnia sa, dar fără îndoială în perioada următoare o să discutăm şi aceste lucruri”.

Tăriceanu a adăugat, chestionat dacă este dispus să facă un compromis pentru un candidat comun la Cotroceni, că mereu a susţinut că e important ca prezidenţiabilul coaliţiei să fie acela care are cele mai mari şanse să îl învingă pe Klaus Iohannis.

„Ideea pe care eu am vehiculat-o de multe ori în public, eu am spus că noi trebuie să găsim acea soluţie care ne dă cele mai mari şanse ca să îl învingem pe actualul preşedinte. Deci discutăm orice”, a explicat preşedintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că premierul îşi poate duce mandatul până la capăt, în 2020, dacă „îşi doreşte acest lucru, posibilitatea de a îl duce până la sfârşit există”.

Chestionat dacă rezultatul la moţiunea de cenzură ar schimba ceva în deciziile privind candidatura comună PSD-ALDE la prezidenţiale, Tăriceanu a replicat: „Nu văd de ce. Moţiunea de cenzură eu o iau ca un exerciţiu democratic pe care opoziţia trebuie să îl facă şi e bine că îl face. Nu are de ce să ne strice strategia noastră faptul că e o moţiune de cenzură. Probabil că ne vom mai întâlni până la sfârşitul mandatului cu moţiuni de cenzură”.

Liderul ALDE spunea, la începutul acestei luni, după votul în plenul Senatului prin care a respins cererea de începere a urmăririi penale pe numele său, că nu intră în discuţie o candidatură la prezidenţiale.

„În acest moment candidatura la prezidenţiale nu intră în discuţie în ceea ce mă priveşte. Pentru mine nu este o opţiune pe care în momentul de faţă să o analizez”, afirma atunci Călin Popescu Tăriceanu.

 

Citește și: