Gandul.info
Gabriel Pecheanu
22427 vizualizări 31 ian 2018

„SPP se află sub conducerea preşedintelui ţării. Dacă în cadrul serviciilor de informaţii Parlamentul are un rol, pentru că controlează aceste servicii prin comisiile de specialitate, dacă Parlamentul are un rol în numirea şefilor celor două servicii, în cazul SPP Parlamentul nu are un rol. Nici guvernul. Deci este o responsabilitate a preşedintelui şi eu sper ca preşedintele să nu se facă totuşi că plouă într-o astfel de situaţie. Trebuie discutată această situaţie inedită şi anormală care, dacă nu va fi rezolvată, va afecta încrederea cetăenilor în buna şi corecta funcţionare a instituţiilor statului”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu la RTV.

Întrebat cum comentează reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus despre subiectul SPP că i se „pare o non-problemă”, Tăriceanu a spus că şeful statului trebuie să prezinte un punct de vedere oficial.

„Preşedintele de foarte multe ori dă aceste răspunsuri - e o non-problemă statul paralel, e o non-problemă aceasta. Nu ştiu care sunt problemele preşedintelui. Nu ştiu, poate fiind la Bruxelles prins cu alte activităţi - nu o spun periorativ - când va veni acasă cred că va trebui să ia cunoştiinţă de această situaţie şi să aibă un punct de vedere oficial. (...) Nu e un război, dar e un semnal foarte puternic de neîncredere pe care îl dă guvernul unei instituţii a statului. Din acest motiv cred că preşedintele Iohannis nu poate să dea răspunsul acela, care este, până la urmă, uşor pueril”, a adăugat preşedintele Senatului.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, SPP ar trebui să fie parte a unui serviciu de pază şi ordine, coordonat de Ministerul de Interne şi care să fie în subordinea guvernului.

„După părerea e o anomalie. Nu cred că în alte ţări serviciul de pază şi protecţie funcţionează sub preşedinte. Acest serviciu ar trebui să facă parte din ansamblul structurilor care asigură paza şi ordinea şi cel mai normal şi cel mai firesc ar fi să se găsească sub umbrela Ministerului de Interne”, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, la Bruxelles, întrebat cum vede decizia premierului Viorica Dăncilă de a renunţa SPP, că nu s-a preocupat şi că „i se pare o non-problemă”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a relatat, luni, că un prieten al vicepremierului Paul Stănescu a fost trimis de şeful SPP, Lucian Pahonţu, pentru a-i spune că Dragnea va fi "executat", iar Stănescu va fi „protejat" şi va ajunge preşedinte al social-democraţilor. Paul Stănescu a confirmat, miercuri, declaraţia liderului PSD Liviu Dragnea.

Citește și: