Cristian ANDREI
13510 vizualizări 25 iul 2014

La aproximativ o lună după ce şi-a anunţat intenţia de a forma un nou partid – Partidul Liberal Reformator şi pe aceea de a candida la preşedinţia României, Călin Popescu Tăriceanu a găsit şi soluţia pentru ca acest partid să apară foarte repede fără a trece prin toate etapele înfiinţării unui partid de la zero. Astfel, Partidul Naţional al Mediului va fi preluat de Tăriceanu şi oamenii săi, iar la Congresul din luna august numele acestuia va fi schimbat în Partidul Liberal Reformator.

Noua conducere interimară a PLR, care va funcţiona până la congresul din 1-2 august, este formată din următorii: preşedinte - Graţiela Gavrilescu, membri ai biroului de conducere - Alexandri Nicolae, Anuţoiu Elena, Calotă Florică, Chiţoiu Daniel, Cupa Ion, Gerea Andrei, Guran Virgil, Ilieşiu Sorin, Marcu Nicu, Mateescu Marius Nicolae, Mihuţ Ovidiu, Palaşcă Viorel, Păun Gabriela, Stroe Radu, Stănişoară Mihai, Tararache Mihai, Taloş Mirel, Teju Sorin şi Uţiu Ioan.

„Având în vedere situaţia politică incertă de pe eşicherul politic naţional, observând tendinţa de pierdere a identităţii doctrinare a Partidului Naţional Liberal, precum şi scăderea dramatică a credibilităţii şi consistenţei ofertei partidelor verzi din România, la iniţiativa Partidului Naţional al Mediului, s-a contactat Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale. S-a propus formarea a două comisii de lucru, care să aibă ca obiective -plecând de la premisa schimbării prin congres a denumirii partidului în Partidul Liberal Reformator (PLR)”, se arată într-un comunicat al Partidului Naţional al Mediului.

Prin acest demers, oamenii din jurul lui Tăriceanu nu vor trebui să treacă prin toate procedurile necesare înfiinţării unui nou partid, apelând astfel la varianta unui partid înregistrat deja la Tribunal, căruia i se schimbă doar numele.

Printre obiectivele noului partid se numără susţinerea candidaturii la preşedinţie a lui Călin Popescu Tăriceanu.

„În aceste vremuri nesigure din punct de vedere politic se impune candidatură din partea unui politician de calibrul lui Călin Popescu Tăriceanu”, susţine actualul preşedinte al Partidul Naţional al Mediului; Nicolae Mateescu.

Congresul prin care Partidul Naţional al Mediului se va transforma în Partidul Liberal Reformator este programat la începutul lunii august.

La începutul lunii iunie, Tăriceanu a lansat „grupul de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale”, pentru ca în urmă cu o lună să anunţe înfiinţarea PLR şi candidatura sa la prezidenţiale.

Apariţia noului partid a fost atent pregătită de fostul vicepremier, Daniel Chiţoiu, de fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, şi de Dorin Marian, fostul şef al Cancelariei premierului Tăriceanu.

 

Site-ul oficial al Partidului Naţional al Mediului nu funcţionează, partidul fiind activ doar cu o pagină pe Facebook.

"Partidul Naţional al Mediului este un partid de centru, tânăr, care doreşte promovarea unor politici de mediu pentru dezvoltarea durabilă a României şi pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor", scrie pe pagina de Facebook a partidului. În postările promovate de Partidul Naţional al Mediului apar foarte multe care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Înaintea campaniei pentru europarlamentare, într-un comunicat postat pe site-ul sindicatului cadrelor militare disponibilizate, Mircea Dogaru anunţa că SCMD a oferit sprijin pentru a participa la alegeri Partidului Naţional al Mediului, dar BEC a constatat că acest partid nu întruneşte condiţiile legale pentru a participa la scrutin.


 

Citește și: