Sorina Ionaşc
488 vizualizări 20 apr 2015

Senatul va transmite toate documentele cerute de procurorii anticorupţie referitoare la solicitările privind reţinerea şi arestarea preventivă a tuturor senatorilor din anii 2014 şi 2015, a decis Biroul Permanent, în şedinţa de luni, 20 aprilie. Cu toate acestea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a ratat ocazia de a-i ironiza pe procurori, spunând că respectivele documente se află, oricum, pe site-ul Senatului.

”Am sesizat comisia juridică să facă toate materialele soilicitate, sunt toate documente publice, se găsesc pe site-ul Senatului. Am transmis secretarului general al Senatului să trimită toate aceste documente până pe 22 aprilie şi să poarte în continuare toată corespondenţa instituţională cu Parchetul. Nu e niciun fel de problemă, ele oricum sunt pe site-ul Senatului. Dar dacă se doreşte ca aceste documente să plece însoţite cu o ştampilă, considerându-se că cele de pe site nu sunt suficiente, este o modalitate care mă duce cu gândul că nu toată lumea, în ziua de astăzi, a asimilat o serie de evoluţii tehnologice care au apărut. Nu e nicio problemă, le furnizăm sub formă scrisă, pe hârtie”, a spus Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut o nouă solicitare către Senat, prin care cere, din nou, toate înscrisurile în cazul cererii de reţinere şi arestare preventivă a lui Dan Şova, dar şi al celorlalte solicitări de acest fel. De data aceasta, procurorii DNA obligă Senatul să trimită aceste documente până miercuri, 22 aprilie. În caz contrar, transmite DNA, Senatul ar ”obstrucţiona justiţia”.

”Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă.  În prezenta cerere se arată că „refuzul de punere a dispoziţia DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”, a transmis DNA, sub semnătura procurorilor Constantin Claudiu Dumitrescu şi Uncheşelu Jean.

Săptămâna trecută, DNA a trimis două solicitări către Senat prin care cerut toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie, în 2014 şi 2015, precum şi documentele în cazul senatorului Dan Şova.

„Este o cerere inedită”, a comentat atunci preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

 

 

 

Citește și: