Gandul
442 vizualizări 15 ian 2020

„În casa părinţilor mei de pe fostul bulevard Ana Ipătescu a renăscut Partidul Naţional Liberal, în zilele pline de speranţa ale sfârşitului de decembrie din anul 1989”, a povestit Tăriceanu.

„Erau acolo Dan Amedeu Lăzărescu, soţul mamei mele, Sorin Bottez, Ionel Săndulescu, Nicu Enescu. Îmi amintesc frământările lor, dorinţa lor de a reînnoda tradiţia liberală, brutal şi tragic întreruptă de cizma comunistă.

Nu există şi nu văd cum ar mai putea exista în România un partid la fel de glorios ca Partidul Naţional Liberal al Brătienilor. De numele lui se leagă independenţa de stat de la 1877, făurirea Regatului României şi înfăptuirea României Mari. Liberalii au introdus reforma agrară, organizarea administraţiei unitare, cea mai democratică Constituţie – cea din 1923.

După instalarea regimului comunist cei mai mulţi dintre liderii liberali au înfundat temniţele comuniste, mulţi dintre ei plătind cu viaţa. Astăzi, într-o perioadă în care se discută despre încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, înţelegem mai bine de ce existenţa unui partid liberal în România este crucială.

De aceea le-am înţeles emoţia şi nerăbdarea de a reînnoda tradiţia liberală. Partidul s-a reînfiinţat oficial la 15 ianuarie 1990 şi astăzi se împlinesc 30 de ani de la acest eveniment remarcabil.

Am încercat, în cei 30 de ani de când slujesc liberalismul, să fac tot ce ţine de mine să nu trădez ideile liberale. În anii ’90 am militat cu tărie pentru o transformare profundă a României “prin noi înşine”, apoi am condus primul guvern liberal de după Revoluţie, cel care a adus integrarea României în Uniunea Europeană şi a adus o perioadă de bunăstare pentru toţi românii.

Am fost simplu membru de partid şi am fost şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Am fost înăuntru, dar şi în afara partidului. Am sprijinit, dar am fost şi în dezacord cu deciziile partidului. Pentru că eu cred că un liberal e în primul rând un om liber!

În 2014, am continuat proiectul liberal în care cred. Ambiţia mea şi a colegilor mei a fost aceea de a face ALDE un continuator al liberalismului conservator din România. Eram conştient încă de atunci, la fel ca şi acum, că va necesita multă muncă. Totuşi, am în continuare convingerea că alături de colegii mei din ALDE putem să atingem acest obiectiv.

Mişcarea liberală din România poate fi consolidată în viitor. Azi, liberalismul nu mai e reprezentat doar de un partid. Azi, pe această scenă a apărut şi ALDE.

La 30 de ani de la reînfiinţare urez „La mulţi ani” Partidului Naţional Liberal şi tuturor liberalilor!”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Citește și: