Dana Stanila
2653 vizualizări 20 feb 2017

”Astăzi suntem în faţa unei premiere absolute, prin care Senatul urmează să adopte o lege de respingere a unei ordonanţe abrogate, deci care nu mai produce efecte juridice. E ceva care pentru mine este inexplicabil. Suntem în această situaţie pentru că, în special cei de la USR şi, într-o măsură mai mică cei de la PNL, au făcut mare caz că după ce ordonanţa a fost abrogată, să o mai respingem o dată şi în Parlament. În viziunea unora care sunt aici, mă refer în special la cei mai nou veniţi, este să facă cu orice preţ rău. Orice trebuie respins”, a declarat Tăriceanu.

”Inaugurăm, printr-o pemieră, o situaţie care, după părerea mea, ne pune pe noi, ca Senat şi întreg Parlamentul, într-o situaţie nedorită, care ar putea, dincolo de penibilul situaţiei, să aducă o serie de consecinţe juridice pe viitor”, a adăugat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a criticat şi faptul că protestele au continuat după abrogarea OUG 13/2017, cu ”patimi aprinse” şi ”ultimatumuri”.

”Este o luptă de putere între cei care sunt votaţi democratic, care înseamnă Parlament, ca instituţie esenţială a democraţie, Guvern, care este expresia majorităţii parlamentare şi cealaltă parte, forţe politice oculte, instituţii care acţionează ocult şi care nu au niciun fel de legitimitate, dar vor cu orice preţ să îşi păstreze puterea pe care au câştigat-o în ultima vreme şi care a dus la toate aceste excese pe care le-aţi văzut”, a mai spus Tăriceanu.

La rândul său, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, a declarat că "Parlamentul, ca urmare a unor presiuni venite de la cel mai înalt nivel, se găseşte în situaţia să aprobe o procedură care e nu doar inedită, ci criticabilă sub aspectul validităţii" şi a criticat senatorii PNL pentru faptul că nu au formulat amendamente la proiectul de respingere a OUG 13.

"Senatorii PNL care au propus respingerea legii s-au ferit să întocmească amendamentele necesare ceea ce mi-a dovedit că unii luptă împotriva corupţiei doar din gură", a mai spus Şerban Nicolae.

PMP a anunţat, prin vocea liderului partidului, Traian Băsescu, că se va abţine de la vot.

Comisia juridică a Senatului a votat, luni, modificarea proiectului de lege privind OUG 13, pentru ca legea să fie una de respingere.

Concret, Comisia juridică a votat un amendament prin care Legea de respingere a OUG 13 să aibă un singur articol, la propunerea grupului palamentar al PSD, respectiv: "Se respinge Ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 13/2017, prin modificarea şi completarea Legii 286/2009 din Codul Penal şi a Legii 135/2010 privind Codul de Procedură penală". Amendamentul a fost admis cu şapte voturi "pentru" şi patru "împotrivă".

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și: