Alexandru Costea
318 vizualizări 26 iun 2019

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, în Parlament, că în cadrul întrevederii cu Viorica Dăncilă de la Vila Lac 1 a discutat despre o iniţiativă legislativă pentru revizuirea Constituţiei, care va fi depusă în actuala sesiune parlamentară.

"În principal, am discutat despre necesitatea şi oportunitatea depunerii unei iniţiative legislative pentru revizuirea Constituţiei, în sensul votului dat la referendum. PSD şi ALDE, împreună, vom depune o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei şi probabil că propunerile care vor veni şi din partea Opoziţiei vor trebui aduse în atenţia comisiilor de specialitate, comisiilor juridice, şi analizate şi probabil vor mai fi şi alte propuneri", a spus liderul ALDE.

El s-a referit la modificarea Constituţiei pentru problemele care sunt "strict de natură constituţională", afirmând că există cel puţin o întrebare formulată la referendumul din 26 mai care nu poate fi rezolvată prin transpunerea în Constituţie, ci prin Codul Penal.

"Vom demara acest proces de modificare a Constituţiei cu chestiunile care sunt strict de natură constituţională. La întrebările de la referendum, cel puţin prima întrebare, are o rezolvare care nu este constituţională, este de natură infra-constituţională, cu alte cuvinte, rezolvarea ei se poate face în Codul penal", a afirmat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că propunerile de revizuire a Constituţiei nu sunt legate de întrebările la referendum.

"Propunerile din partea Opoziţiei exced chestiunile referitoare la referendum. Dacă vor veni şi altele, comisiile vor trebui să analizeze şi să se pronunţe dacă revizuirea constituţională va rămâne să se refere strict la problema semnalată prin referendum sau şi la alte probleme care exced cadrul referendumului", a declarat preşedintele Senatului.

Curtea Constituţională va dezbate, joi, dosarul de validare a rezultatelor referendumului pe justiţie, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis precum şi pe marginea a cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

 

Citește și: