Andi Manciu - Mediafax
151 vizualizări 6 oct 2014

Referindu-se la cererile DNA pentru încuviinţarea urmăririi penale a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, în prezent senatori, Tăriceanu le-a spus jurnaliştilor să se uite în Constituţie şi să vadă că ”parlamentarii nu beneficiază de imunitate decât pentru declaraţiile politice”.

”Faţă de acest lucru, este posibilă numai cu aprobarea Parlamentului, în cazul de faţă al Senatului, ce? Arestarea, reţinerea sau percheziţionarea. În rest, toate celelalte mecanisme funcţionează normal, ca în cazul oricărui cetăţean. Parlamentarii pot să fie anchetaţi, pot să fie cercetaţi şi inclusiv deferiţi instanţelor de judecată. Pot să fie inclusiv condamnaţi şi să ajungă să trebuiască să-şi ducă pedeapsa la îndeplinire. Nu există niciun fel de restricţie decât cele de care v-am spus”, a declarat preşedintele Senatului.

El a invocat inclusiv că parlamentarii pot fi reţinuţi în urma unui flagrant.

”Nu e vorba de niciun fel de imunitate suplimentară”, a insistat Tăriceanu.

”Nu cred că e normal să ne jucăm cu libertatea oamenilor”, a mai spus şeful Senatului.

El a fost întrebat dacă în interpretarea sa asupra Constituţiei şi legilor în vigoare, în cazul în care Senatul nu ar decide începerea urmăririi penale ca celor doi senatori PSD s-ar putea continua cercetarea penală a acestora şi s-ar ajunge cu acest caz în instanţă.

”De ce nu? Nu ar fi singurul caz. Dar eu nu vreau să anticipez. Nu ştiu ce vor vota colegii mei. Aşteptaţi să vedem raportul Comisiei juridice şi vom putea să decidem. Există posibilitatea ridicării imunităţii, există posibilitatea altei atitudini. Nu ştiu să vă spun de acuma şi nici nu este rolul meu să fac acest lucru”, a mai spus Tăriceanu.

La observaţia jurnaliştilor că în cazul celor doi este vorba de parlamentari care au fost miniştri, astfel că se aplică Legea răspunderii ministeriale, care prevede o astfel de imunitate împotriva anchetelor penale pentru care este necesar avizul Parlamentului, Tăriceanu a replicat: ”Da, şi cred că procedurile prevăzute de Constituţie şi de lege sunt corecte şi ele trebuie respectate. Repet, nu sunt adeptul să ne jucăm cu drepturile şi libertăţile individuale. Sunt numeroase cazuri de foşti miniştri sau de miniştri în funcţie împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au trebuit să demisioneze din funcţiile respective, şi-au distrus carierele politice, ca în final procuratura să decidă neînceperea urmăririi penale. De ce s-a întâmplat acest lucru? E bine ştiut, pentru că în România lupta politică aşa cum este dusă depăşeşte limitele rezonabilului şi iată că prestigiul, imaginea, onorabilitatea unor oameni este distrusă din cauza acestui mod de a înţelege şi a duce lupta politică şi eu cred că atunci când este vorba inclusiv de ei, nu au drepturi suplimentare, dar nici mai puţine decât ceilalţi”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, după şedinţa Biroului Permanent, că referatul DNA şi copiile materialului probator în cazul Microsoft au fost trimise la Comisia juridică, care ar termen 15 zile calendaristice să facă raport.

Tăriceanu a precizat că în şedinţa Biroului permanent s-a analizat solicitatea primită de la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru începerea urmăririi penale vizând doi membri ai Senatului, foştii miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

”Am încercat cu maximă rapiditate să operaţionalizăm această problemă, am hotărât, conform Regulamentului, să înaintăm Referatul şi copiile materialului probator către Comisia juridică, căreia i-am dat 15 zile pentru întocmirea raportului”, a afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu va fi discutată în 8 octombrie.

”Am convenit împreună cu colegii din Comisia juridică să avem şedinţa pe data de 8 octombrie şi vom încerca să luăm şi o decizie atunci, iar pe 6 şi 7 octombrie fiecare membru al comisiei să poată studia individual dosarele transmise de DNA”, a declarat Boboc.

El a menţionat că cel mai probabil Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu vor fi invitaţi tot pe 8 octombrie în faţa Comisiei juridice pentru a-şi prezenta punctele de vedere, având posibilitatea ca înaintea acestui moment să studieze materialele transmise de DNA.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorul general Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: senatorul Ecaterina Andronescu - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; deputatul Valerian Vreme - pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Şerban Mihăilescu - pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorul general a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui Traian Băsescu referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării - pentru abuz în serviciu; Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Citește și: