Clarice DINU Ilinca Nazarie
31161 vizualizări 22 feb 2017

UPDATE 12:34 Şedinţa liderilor coaliţiei de guvernare a luat sfârşit, iar cei de la PSD se pregătesc pentru începerea discuţiilor în Comitetul Executiv Naţional. Întrebat de jurnalişti care sunt iniţialele propunerii pentru portofoliul Justiţiei, Liviu Dragnea a replicat: „hai că le ştiţi, toată lumea ştie!". Liderul PSD a răspuns în aceiaşi termeni şi atunci când i s-a cerut să confirme dacă Tudorel Toader a venit la Bucureşti pentru a discuta varianta preluării Ministerului Justiţiei. 

UPDATE 12:05 La finalul discuţiilor, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că rămâne la părerea sa potrivit căreia un guvern politic ar trebui să rămână politic, dar că soluţia găsită de PSD este, în acest moment, „cea mai bună rezolvare a problemei". Afirmaţiile vin în contextul în care favoritul pentru a preua portofoliul de la Justiţie este Tudorel Toader, fost judecător CCR fără carnet de membru.  

„Mi s-au părut propuneri foarte bune, am continuat discuţia şi cu alte subiecte. Vom avea săptămânal reuniuni la nivelul liderilor partidelor. Această reuniune a coaliţiei va avea loc săptămânal şi vom lua decizii legate şi de actul de guvernare şi de acţiunea politică. (...) Cred că în acest moment, rămân la convingerea mea, că un guvern politic trebuie să aibă în exclusivitate miniştri politici. Dar soluţia PSD este, în acest moment, cea mai bună rezolvare a problemei". 

Întrebat dacă o avut un rol în propunerea lui Toader la Justiţie, Tăriceanu a răspuns că nu-i place să comenteze ştirile apărute pe surse şi că datorită faptului că face parte, alături de Daniel Constantin, din coaliţia de guvernare, cu toţii au un rol în astfel de decizii. 

UPDATE11:00:  Şedinţa liderilor coaliţiei PSD-ALDE a început la Parlament, în prezenţa premierului Sorin Grindeanu. Discuţiile au loc înainte de CEx al PSD, programat în această după amiază. 

Fostul judecător CCR, Tudorel Toader, a declarat, marţi, pentru Mediafax, întrebat despre eventuala sa nominalizare pentru a ocupa postul de ministru al Justiţiei, că trebuie aşteptată ziua de miercuri, când premierul va anunţa oficial propunerea, el confirmând că se va deplasa la Bucureşti.

Întrebat dacă i s-a avansat propunerea de a prelua ministerul Justiţiei şi dacă va fi nominalizat, de premierul Grindeanu, pentru acest portofoliu, Tudorel Toader nu a negat, dar nici nu a confirmat. 

„Aşteptaţi ziua de mâine”, a spus Tudorel Toader.

El a confirmat, pe de altă parte, că miercuri se va deplasa la Bucureşti.

Comitetul Executiv Naţional al PSD se va reuni, miercuri, la Bucureşti, pentru a lua în discuţie numirile noilor miniştri de la Justiţie şi Mediu de afaceri, precum şi sancţionarea preşedintelui interimar al PSD Iaşi, Mihai Chirică, pentru criticile publice aduse conducerii partidului.

Profesorul universitar doctor Tudorel Toader, specialist în drept penal, este rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, el fiind profesor universitar la Facultatea de Drept.

Citește și: