560 vizualizări 21 mai 2008

Principalii candidaţi la fotoliul de primar general al Capitalei susţin că, în cazul în care vor câştiga alegerile, vor demola monumentul din Piaţa Revoluţiei, monument adresat de Alexandru Ghilduş, victimelor revoluţiei din decembrie 1989. „Tepuşa a fost pusă în Piaţa Revoluţiei printr-o Hotărâre de Guvern, la 15 ani după Revoluţie. Nu voi lua decizia de a o demola fără o consultare publică. Cert este că nu are ce să caute lângă statuia regelui Carol”, a declarat Orban. La fel de nemulţumit de „Ţeapă” s-a arătat şi candidatul PIN, Cozmin Guşă „În mod clar o vom muta de acolo. A ajuns acolo pe vremea când Băsescu era primar. O concesie făcută lui Iliescu”, a spus Guşă. Diaconescu şi Blaga au declarat că vor demola monumentul fără niciun fel de discuţie.

Statuia a fost amplasată în Piaţa Revoluţiei în 2004 şi a costat 60 de miliarde de lei vechi. De-a lungul timpului, monumentul a stârnit numeroase controverse, bucureştenii numind-o: „ţeapă”, “cartof tras în ţeapă”, „scobitoare cu măslină“  „ghilduşa piramidă”, „ţeapa lui ghilduş“,  „monumentul cu penetrare”, „cuţitul din inima lui Iliescu“ „un creier pe băţ”, „măslina-n scobitoare”, „nuca-n ţeapă”, “fleica-n frigăruie”, “cartoful Revoluţiei”, „ţeapa revoluţiei“, “ţeava şi testiculul”, „teapa de 60 de miliarde“, „ou pe băţ“ sau  “kitsch cu patalama”.

Mai nou, „Ţeapa”, împiedică amplasarea statuii regelui Carol I, în Piaţa Revoluţiei, unde a stat până în 1948, când a fost distrusă de comunişti. Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei, ne-a declarat că Ministerul Culturii refuză amplasarea statuii regelui Carol I, pentru a “nu intra în aria de protecţie a Ţepei lui Ghilduş”. Ministerul Culturii vrea amplasarea statuii regelui în Piaţa Victoriei.

 

Citește și: