Anca SIMINA
25502 vizualizări 26 ian 2015

Corespondenţa dintre Regia Protocolului de Stat şi fostul preşedinte Traian Băsescu nu s-a oprit la avertismentul acestuia de a da Guvernul în judecată pentru că nu a răspuns, până la încheierea mandatului său, la solicitarea de a-i acorda dreptul de a folosi o casă de protocol şi un spaţiu pentru cabinetul de lucru. Plângerea fostului şef al statului a fost urmată, potrivit unor surse oficiale, de o "nouă ofertă" a Secretariatului General al Guvernului, trimisă pe 22 ianuarie.

"S-a transmis, pe lângă lista celor 7 imobile, o ofertă cu două locuinţe care să corespundă exigenţelor legale. Una nouă şi una care exista şi în lista celor 7. Nu ştiu exact care sunt locaţiile. Domnul preşedinte nu a avut, din câte ştiu, nicio reacţie", a confirmat Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, contactat astăzi de Gândul.

Cum vilele 1A şi 11 din Snagov, singurele asupra cărora RA-APPS şi SPP conveniseră că "îndeplinesc criteriile legale de reşedinţă oficială", fuseseră scoase de către premierul Victor Ponta din lista variantelor pe care Guvernul i le trimisese lui Traian Băsescu pe 9 decembrie, Regia Administrării Protocolului de Stat a pus pe masă, ca opţiuni, casa din strada Orbescu, nr.7 şi cea din strada Nikolai Gogol, nr. 2.

Potrivit surselor Gândul, ambele variante sunt considerate însă nepotrivite de fostul preşedinte care a informat astăzi Guvernul în legătură cu obiecţiile sale, insistând pentru acordarea drepturilor pe care legea din 2001 le conferă foştilor şefi de stat.

UPDATE ORA 19.20 Chestionat de jurnalişti pe acest subiect, premierul Victor Ponta a replicat scurt: ”Nu mă ocup eu de locuinţe”.

Oferta de ianuarie a lui Victor Ponta

Avertismentul scris al lui Traian Băsescu că va da Guvernul în judecată dacă nu îi asigură dreptul la un spaţiu pentru cabinet de lucru şi folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol pe parcursul vieţii a avut ca rezultat restrângerea selecţiei unei case din patrimoniul RA-APPS la două variante.

Prima este casa din strada Dimitrie Orbescu, nr. 7, în apropierea Pieţei Spania, un imobil mobilat, cu 5 camere şi 3 încăperi de serviciu, însumând 440,65 de metri pătraţi, cu o curte de 163 de metri pătraţi şi un garaj de 31 de metri pătraţi.

Vila cu demisol, parter şi etaj a fost vizitată de Traian Băsescu, dar şi de reprezentanţi ai SPP, instituţie care ulterior emis o adresă către RA-APPS prin care sunt puse sub semnul întrebării condiţiile de securitate, principalele obiecţii invocate şi de Traian Băsescu în ultimul răspuns adresat Guvernului. Mai exact, sunt menţionate asigurarea protecţiei cu gratii la demisol şi la parter, dar şi vecinătatea cu o clădire căreia îi cade tencuiala şi cu posibil risc în situaţia unui seism puternic.


Vila din str Orbescu, nr.7, în vecinătatea Pieţei Spania. Foto: Octav Ganea// Mediafax Foto


Vila din str Orbescu, nr.7, în vecinătatea Pieţei Spania. Foto: Octav Ganea// Mediafax Foto

A doua variantă propusă de RA-APPS, nou-apărută în discuţie, este vila în care locuieşte Mioara Roman, pe strada Nikolai Gogol, nr. 2, în vecinătatea actualei reşedinţe prezidenţiale, Vila Lac 3. Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii - iniţial, proprietate a ICRAL - în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. În 1996, clădirea a intrat în patrimoniul RA-APPS, în urma unei Hotărâri de Guvern, după divorţ Mioara Roman rămânând chiriaş al RA-APPS cu care s-a judecat, în ultimii ani, pentru majorarea chiriei.

În virtutea relaţiei pe care au avut-o la începutul anilor '90 Traian Băsescu şi familia Roman, fostul preşedinte a transmis însă Guvernului că nu doreşte acest imobil, cu atât mai mult cu cât situaţia chiriaşilor nu este clarificată.


Vila din strada Gogol, nr. 2 în care locuieşte Mioara Roman. Foto: Octav Ganea// Mediafax Foto


Imagini din strada Gogol, nr. 2 în care locuieşte Mioara Roman. Foto: Octav Ganea// Mediafax Foto


Imagini din strada Gogol, nr. 2 în care locuieşte Mioara Roman. Foto: Octav Ganea// Mediafax Foto


Curtea vilei din strada Gogol, nr. 2 în care locuieşte Mioara Roman. Foto: Octav Ganea// Mediafax Foto

Mioara Roman: "Am semnat acum 3 săptămâni că mă mut. Eu am reparat acoperişul de nouă ori, acum plouă din nou"

Din evaluarea Mioarei Roman, valoarea proprietăţii din Gogol se rezumă strict la cea a terenului de 800 de metri păstraţi în Primăverii, casa fiind într-un stadiu avansat de degradare, în ciuda investiţiilor personale. "Casa asta n-a fost niciodată de protocol, nu are nici acum condiţiile unei reşedinţe oficiale. Eu am reparat acoperişul de nouă ori, acum plouă din nou şi nu l-am mai reparat", spune Mioara Roman pentru Gândul.

Soţia fostului premier nu a fost anunţată de Guvern în legătură cu propunerea RA-APPS ca imobilul în care locuieşte să primească destinaţia de posibilă reşedinţă oficială. Regia Protocolului de Stat i-a oferit însă, ca înţelegere amiabilă în urma procesului derulat în ultimii ani, un apartament cu o chirie substaanţial mai mică „de câteva sute de euro”, la parterul unei vile, în centrul Capitalei. Acum trei săptămâni, Mioara Roman a acceptat înţelegerea, mutarea nefiind încă finalizată.

"Da, mă mut. Am semnat pentru un apartament de trei camere, la parterul unie vile din anii '30. E un apartament frumos şi aranjat, pe măsura mea, că acum am rămas singură, şi sunt deja în curs de mutare", a explicat Mioara Roman.

În opinia sa, casa în care încă locuieşte, un imobil cu trei dormitoare laa etaj, o sufragerie şi un birou la parter şi fără garaj, nu îndeplineşte criteriile de reşedinţă de protocol, gard în gard, la o distanţă mai mică decât cea considerată standard în astfel de situaţii, fiind construit recent un bloc de locuinţe care ar fi afectat şi fundaţia vilei din Gogol, nr. 2.

Foştii preşedinţi, au, din 2001 încoace, dreptul de a folosi pe tot parcursul vieţii, împreună cu familia, o locuinţă de protocol care primeşte destinaţia de reşedinţă oficială şi care cuprinde şi un spaţiu pentru un cabinet de lucru. Întreţinerea şi utilităţile sunt plătite de locatari. Reşedinţa oficială nu poate fi aceeaşi cu casa de protocol în care preşedintele a stat în timpul mandatului, dar are de îndeplinit, în continuare, criterii de confort şi de securitate care fac ca nu orice locuinţă din patrimoniul RA-APPS să fi putut primi acest statut.

O reşedinţă oficială trebuie să aibă minimum 3 dormitoare, cu salon de primire şi salon de zi, bucătărie spaţioasă, băi, garaj şi anexe pentru pază, să fie în proprietatea publică a statului, situată în zona centrală sau rezidenţială a oraşului, „unde densitatea populaţiei şi circulaţia autovehiculelor sunt reduse, dispunând de posibilitatea de acces rapid, în caz de forţă majoră la sistemele de apărare civilă”, cere HG 651/1999 semnată de premierul de atunci, Radu Vasile, menţionând şi că „imobilul trebuie să aibă caracter de locuinţă individuală (gen vilă) şi să fie destinat a fi locuit de o singură familie, împreună cu personalul de serviciu”.

Vila Lac 3, în care preşedintele Traian Băsescu a locuit în ultimii 10 ani, în timpul celor două mandate, urmează să îi revină, din 20 februarie actualului şef al statului, Klaus Iohannis. Unde locuiesc foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu puteţi citi AICI.

Cronologia completă a unei false dileme imobilare

Aşa cum o descriu legea şi hotărârile de guvern în vigoaare, procedura de urmat în aceste situaţii este simplă: un fost preşedinte îşi revendică dreptul la cele două spaţii, iar Consiliul de Administraţie al RA-APPS propune un imobil care să îndeplinească toaate criteriile legale, primind ulterior avizul RA-APPS. Casa devine reşedinţă oficială ca urmare a unei Hotărâri de Guvern în acest sens. Ce s-a întâmplat în acest caz:

30.09.2014. Preşedinţia solicită RA-APPS şi Secretariatului General al Guvernului, în subordinea căruia funcţionează Regia, folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol cu destinaţia de reşedinţă oficială şi folosinţa gratuită a unui spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, în conformitate cu Legea 406/2001.

9.10.2014. SGG trimite la RA-APPS o adresă prin care confirmă temeiul legal al solicitării şi indică procedura: Consiliul de Administraţie al RA-APPS propune, RA-APPS acordă, SGG avizează.

10.10.2014. RA-APPS răspunde SGG că „imobilul care îndeplineşte criteriile de atribuire este Vila 1A cu terenul aferent din Snagov”

20.11.2014. SPP trimite o adresă la RA-APPS pronunţându-se asupra condiţiilor de asigurare a protecţiei

21.11.2014. RA-APPS scrie din nou SGG, adăugând în listă un nou imobil, Vila 11 din Snagov. „Imobilele care îndeplinesc criteriile sunt Vila 1 A şi Vila 11 din Snagov”. La această concluzie s-a ajuns prin vizionarea a 6 imobile de reprezentanţi ai RA-APPS şi SPP.

9.12.2014. RA-APPS transmite Cancelariei Prezidenţiale un tabel cu 7 imobile, între care cele două vile, 1 A şi 11 din Snagov cerând stabilirea unei ordini de preferinţă. O nouă vizionare a celor 7 imobile, a reprezentanţilor RA-APPS şi SPP, a dus la concluzia că „imobilele de la punctele 1,2,3,4,5 nu corespund criteriilor” prevăzute în Hotărârile de Guvern de aplicare a Legii 406/2001, singurele considerate corespunzătoare fiind imobilele de la punctele 6 şi 7, adică vilele 1 A şi 11 din Snagov, „urmând ca RA-APPS să evalueze starea tehnică reală şi să decidă”.

10.12.2014. Preşedinţia cere RA-APPS, prin adresa 2618, să precizeze care dintre cele două imobile urmează a-i fi pus la dispoziţie lui Traian Băsescu la încheierea mandatului, pe 21 decembrie.

23. 12.2014. Guvernul emite HG 1135 prin care Vila Snagov 1 A, o casă cu etaj de 609 metri pătraţi suprafaţă construită, cu 25.364 de metri pătraţi de teren şi o piscină de 210 metri pătraţi trece din administrarea RA-APPS în cea a Ministerului Muncii pentru a fi pusă la dispoziţia Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

9.01.2014. Fostul preşedinte Traian Băsescu face la SGG o cerere de revenire la solicitarea iniţială.

12.01.2014. Într-un interviu la Antena 3, premierul Victor Ponta anunţă că Vila 1A şi Vila 11 din Snagov nu mai sunt în listă.

13.01.2015. Traian Băsescu adresează Guvernului României o plângere administrativă prealabilă în care reia etapele parcurse şi avertizează că va acţiona Guvernul în instanţă dacă nu se achită de obligaţiile legale.

17.01.2014. Într-un interviu la B1, Victor Ponta susţine că "Băsescu este un client foarte cusurgiu, în sensul în care ultima dată i-a fost transmisă o listă cu şapte posibile locuinţe. Până la urmă o să-şi aleagă una din ce mai are RA-APPS"

18.01.2014. RA-APPS scoate la vânzare Vila 11 Snagov.

22.01.2015.  Guvernul  oferă, în replică, imobilul din str Orbescu, nr. 7 şi casa închiriată de Mioara Roman, pe Nikolai Gogol, nr. 2.

26.01.2015. Traian Băsescu răspunde arătând de ce nu poate primi oricare din cele două case.

Citește și: