Petriana Condrut
12280 vizualizări 4 nov 2018

O valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-ar avut acces anul trecut, când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, a fost găsită de un localnic din zona rurală din Teleorman, chiar pe proprietatea lui, scrie site-ul de investigaţii RISE Project, cu precizarea că săteanul în cauză a luat legătura imediat cu un reprezentant al portalului de anchete jurnalistice din judeţ.

Valiza conţine un hard negru cu 63 GB de informaţii din computerul unei persoane importante de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont sau documente ale unor interpuşi. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri + ataşamentele de pe adresa de serviciu.

În valiză mai există o tabletă din 2010 care a aparţinut directorului general Tel Drum, Petre Pitiş şi peste 1.000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă şi momente de familie, scrie RISE Project.

Citeşte şi Povestea valizei

Printre mailuri sunt unele trimise de pe o adresă salvată Ştefan Dragnea. Mailul este trimis în anul 2010: “Am şi eu o datorie la un tip şi nu vreau să cer lu Liviu că mă ceartă, mă poţi ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru maşini”.

Există şi o agendă cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, “Dăncilă”, “Bănicioiu”, “Pieleanu” etc. Unul se remarcă, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”, copii de pe documente personale ale familiei Dragnea şi planurile detaliate ale unei proprietăţi-mamut din Alexandria, în dreptul căreia scrie “Casă Dragnea”.

Rise anunţă că printre documente se mai află :

- facturi pentru necesităţi private, achitate de Tel Drum;

- evidenţe contabile paralele structurate pe grup;

- registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporaţie;

- notiţe scrise de mână cu cheltuieli urgente şi socoteli

casa dragnea captura rise project

Valize şi coincidenţe

Toate într-o singură valiză găsită de un sătean din Teleorman. Pentru oricine este evident că lucrurile sunt mai complicate, iar apariţia valizei cu documente seamănă cu cea a unui protocolul secret pe pragul lui Darius Vâlcov.

În cazul în care cineva ar fi vrut ”să scape” de documentele compromiţătoare, le-ar fi distrus, nu le-ar fi dus într-un sat, pe proprietatea cuiva. Şi atunci, fie cineva a păstrat documentele pentru a se proteja, fie au fost strânse în timp şi acesta a fost momentul detonării.

Unii speculează că valiza ar fi fost “aranjată” de către oameni din serviciile secrete.

Ingrid Mocanu, fosta şefă a Direcţiei de avizare din cadrul Ministerului Justiţiei comentează “era coincidenţelor”.

“Era coincidenţelor. Ţăranii găsesc pe câmp valize cu documente compromiţătoare despre Dragnea, în plin scandal al dosarelor lui Iohannis, grefiere negăsite bagă clasări abuziv prin dosarele lui Lazăr, alte grefiere lipesc foile protocoalelor ultrasecrete paraditoare, care au băgat cetăţeni nevinovaţi prin puşcării. Clasările lui Iohannis se dau cu 24 de ore înainte de a candida, se depun şi ele la dosarele de candidatură în funcţii în care numeşte cel ”albit”, iar ”clasatorii” toţi devin şefi prin Prokuratură. Cel care îl declară incompatibil pe acelaşi Iohannis e ”umflat” din pat şi aruncat în puşcărie pentru o prostie, la fix două luni de la data la care Sistemul a învins în alegeri, pentru că stătea lumea la cozi şi nu putea vota (ei votând dublu faţă de tura trecută). Aşadar, partea ”coldistă” a învins partea ”maioristă”... în timp ce noi ne votam preşedintele, chipurile. Numai şi numai ”coincidenţe”, scrie Mocanu, pe Facebook.

A ştiut Liviu Dragnea de valiză?

Şi se mai pune o întrebare. A ştiut Liviu Dragnea că o valiză cu date importante “se plimbă” prin Teleorman? În ultimele zile, liderul PSD a avut mai multe ieşiri nervoase în faţa presei, în momentul în care a fost întrebat de relaţiile din partid sau dacă îl ajută anumite proiecte de lege care vizau detenţia la domiciliu.

Pe 9 septembrie, Liviu Dragnea spunea la Antena 3: "Ce ar pierde SRI? Eu am mare respect pentru miile de ofiţeri SRI, nu pentru conducere, pentru că aceşti oameni fac o muncă nevăzută a căror rezultate se fac văzute, ei asigură un pilon serios pentru România, dar, din păcate, conducerile la acest Serviciu au ieşit din matca constituţională şi au acţionat într-un mod subteran şi obscur. Sigur, de ce nu le-ar place să rămână PSD la guvernare? Pentru că am anunţat că vrem să modificăm toate legile securităţii naţionale şi vor reveni în matca lor şi nu vor mai putea să facă şi să desfacă parchete, să trimită sentinţe în plic".

Dezvăluirile vin cu o zi înainte de şedinţa CEx PSD, în care, potrivit unor voci, se va discuta despre puciştii din partid şi posibile măsuri împotriva lor.

Dosarul Tel Drum a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obţinere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene a unor fonduri europene. Procurorii cred că cei care făceau parte din grup ar fi conceput activitate acestuia în etape, în funcţie de zonele, firmele şi influenţa pe care le aveau. Primul pas, în viziunea DNA, ar fi fost privatizarea Tel Drum şi transferarea din proprietatea CJ Teleorman "în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse".

Liviu Dragnea a fost pus, oficial, sub urmărire penală de DNA în 13 noiembrie 2017, fiin cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene, dar şi de abuz în serviciu în legătură cu favorizarea firmei Tel Drum în privinţa acordării de contract.

 

Citește și: