Ana Petrescu
Departamentul Politic
3180 vizualizări 5 nov 2018

Liniştea de weekend din politică a fost tulburată de Dacian Cioloş, care scrie duminică un mesaj pe Facebook, în care împarte clasa politică românească în două: una veche, din care face parte PSD şi - surpriză! - PNL şi una nouă, cu USR şi desigur, MRÎ.

”Din păcate, o spun cu un mare regret, PNL se regăseşte în această zonă a clasei politice vechi şi refuză cu obstinaţie să se reformeze şi să vină alături de noi într-un proiect de reformare profundă a societăţii româneşti,” scrie Cioloş pe Facebook. ”Un proiect cu accent pe bunăstare. Ei aşteaptă să cadă PSD natural şi ei să le ia locul. Experienţele din 1996 cu CDR şi din 2004 cu Alianţa DA ne-au arătat că nu funcţionează acest model.”

Coldea îl caută pe Soros să-l facă preşedinte pe Cioloş

Un prim atac la adresa lui Cioloş a apărut - interesant! - din partea fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, foarte vocal în diverse chestiuni publice în ultima perioadă. Folosind aceeaşi reţea de socializare, Dragomir anunţă dezvăluiri din propria cutie cu surprize despre caracatiţa economică a Statului Paralel. Fără a face o legătură directă cu Dacian Cioloş, Dragomir mai aminteşte cu un aer întâmplător că fostul său coleg de birou Florian Coldea s-ar afla zilele acestea în Elveţia unde încearcă dă ia legătura cu fiul lui George Soros, căruia să-i propună să facă lobby pentru ca fostul premier să ajungă preşedinte în 2019. Desigur, conspiraţiile despre influenţa guvernului mondial în politica internaţională atrag în mod deosebit un anume gen de public, însă rareori sunt luate în serios. Totuşi, alăturarea numelui lui Cioloş de intens diabolizatul Soros din ultima perioadă îi poate dăuna la imagine, în opinia unora.

Orban aminteşte ciudăţeniile carierei politice a lui Cioloş

Seara se încheie apoteotic la B1 TV, unde Ludovic Orban, jignit de afirmaţiile lui Cioloş de pe Facebook, se dezlănţuie împotriva fostului premier.

"Pe mine m-au mirat întotdeauna carierele politice ciudate. Urmăresc cu mare atenţie diferite cariere extrem de ciudate. Şi aici am să vă spun despre Cioloş faptul că a apărut din neant. A fost pus de Tăriceanu ministru al Agriculturii. Nici azi nu am reuşit să înţeleg de ce. După ce a picat guvernul PNL, s-a dus consilier la Băsescu, care era principal adversar al PNL şi care l-a propus comisar european. După ce şi-a terminat mandatul de comisar european la alegerile din 2014, cine credeţi că l-a propus pentru un al doilea mandat de comisar european? Preşedintele PSD, premierul din acea perioadă Victor Ponta,” reaminteşte Orban.

Preşedintele PNL a păstrat hârtia trimisă de Victor Ponta către Jean Claude Juncker cu nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european, însă acesta nu a reuşit să obţină un al doilea mandat deoarece CE voia o pondere mai mare de femei în aceste posturi. Astfel funcţia a revenit Corinei Creţu.

"Eu am hârtia trimisă de Ponta lui Juncker, în care domnul Ponta îl nominalizează comisar european pentru portofoliul agricultură sau dezvoltare regională pe domnul Cioloş, fiind şi o a doua candidatură, a Corinei Creţu, pentru orice portofoliu. Pentru că Corina era de umplutură. Ghinionul lui Cioloş că nu a ajuns comisar european propus de Ponta a fost că, în componenţa Comisiei, nu erau destule doamne. Şi există o anumită cutumă, ca minim o treime din membrii Comisie Europene să fie de sex feminin şi atunci candidatura doamnei Creţu a venit să rezolve această problemă. De aia nu a ajuns Cioloş comisar propus de Ponta," a explicat Orban, care a apelat şi la încurcatele iţe ale politicii de pe holurile de la bruxelles, pentru a-i mai strica imaginea lui Cioloş.

"Şi astăzi, fără să aibă un partid, Dacian Cioloş s-a dus la sponsorul său politic, domnul Macron, aflat în prăbuşire dramatică, cu o cotă de încredere în jur la 20-21%, să participe la o construcţie europeană. Dar Dacian Cioloş a fost comisar european din partea PPE. Sigur că, propus de Ponta, ar fi trebuit să se ducă la partidul socialist. Acum merge la un Macron care Macron nici nu e de fapt ALDE. Numai vrea să reformeze ALDE. Are câţiva: Guy Verhofstadt (liderul grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - n.r.), dar îl are şi pe Matteo Renzi care e de stânga, fostul prieten al lui Ponta. E un soi de ciorbă lipsită complet de orice fel de substanţă. Macron are probleme la el acasă şi el face politică la nivel european," îi ironizează Orban.

Liderul liberal a amintit şi despre vremea în care PNL l-a susţinut pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, perioadă în care acesta a condiţionat venirea în partid de obţinerea funcţiei de preşedinte al formaţiunii.

"Am spus atunci clar că Cioloş poate fi sprijinit ca premier cu două condiţii. Unu, doar dacă îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru şi doi, dacă se înscrie în PNL, pentru că partidul nu poate susţine pe cineva care nu e membru PNL. Mi-aduc aminte. Îi plăcea mult domnului Cioloş PNL, dacă a vrut să devină preşedinte PNL, fără alegeri şi punând şi condiţie să vină în PNL, dacă îl punem preşedinte".

Cioloş nu a strâmbat din nas când PNL l-a susţinut premier

"Adevărul e că nu prea are cu cine să lupte în PSD, pentru că dumnealui a trăit foarte bine în perioada PSD. Noi am avut o înţelegere, pe care domnul Cioloş nu a respectat-o. De exemplu, să cureţe administraţia publică de PSD. L-a avut acolo pe domnul Dîncu. Secretarii de stat, prefecţii, preşedinţii de agenţii, aproape toţi manageri de compani puşi de PSD au fost lăsaţi în funcţie, în timp ce PSD era perceput ca fiind în Opoziţie, dar de fapt era la putere. Din cauza aceste percepţii false induse, practic, PSD şi-a menţinut puterea, şi nerealizările Guvernului Cioloş au fost trecute în contul PNL," a acuzat Ludovic Orban, în interviul de la B1 TV.

În opinia liderului liberal, acţiunile lui Cioloş dovedesc că nu înţelege politica.

"Sunt acuzaţii izvorâte din senin. Activitatea domnului Cioloş este în special pe Facebook. Mi se pare foarte ciudat acest atac. PNL duce greul bătăliei cu PSD, suntem într-o luptă la baionetă cu majoritatatea parlamentară. Eu cred că sunt mai importante acţiunile, decât nişte vorbe care sunt aruncate probabil dintr-o lipsă de înţelegere a fenomenului politic. Cineva care spune că face Opoziţie PSD şi atacă principalul partid care face Opoziţie, face servicii coaliţiei de guvernare şi PSD," a completat Orban.

El a reamintit că, atunci când PNL l-a susţinut pentru funcţia de premier, Dacian Cioloş nu a strâmbat din nas.

"Nu a strâmbat din nas când l-a susţinut PNL la funcţia de premier. S-a trezit acunm brusc, în condiţiile în care PNL şi Iohannis suntem într-un război extrem de dificil, cu o putere care nu e sensibilă la niciun fel de principiu democratic, care nu acceptă dezbaterea. Să îl ataci pe Klaus Iohannis, care e practic, ultima baricadă în apărarea democraţie, care cât de cât menţine echilibrul, salvează imaginea externă a României şi e pe aceeaşi linie de luptă împotriva PSD, mi se pare un gest ciudat, care arată o politică ascunsă, care e greu de descifrat astăzi. În lupta asta te trezeşti tam-nesam cu unul care se trezeşte să te lovească pe nedrept. Suntem cel mai vechi partid, suntem un partid care a făcut istorie şi care a dus tradiţiile mai departe", a conchis Ludovic Orban.

 

Citește și: