Alina Matis
Catalina Mihai
12581 vizualizări 18 nov 2014

În numai opt zile, problemele de la alegerile prezidenţiale din străinătate au schimbat doi miniştri de Externe. Dacă, săptămâna trecută, Titus Corlăţean demisiona ca urmare a proastei organizări din primul tur, marţi dimineaţă, şi succesorul său, Teodor Meleşcanu, a anunţat că îşi depune mandatul de ministru de Externe. Nu pentru că ar considera că MAE e vinovat pentru că, şi în turul al doilea, au existat români care nu au putut vota, ci pentru că este „un om de onoare”, într-o ţară în care „nimeni nu îşi asumă responsabilităţile”. Meleşcanu a mai spus că va prezenta o informare în Guvern pe tema organizării alegerilor din afara graniţelor în turul al doilea.

gândul a transmis LIVE TEXT conferinţa lui Meleşcanu:

UPDATE 10:46 „Cinci zile am condus o echipă, dar sunt mândru de ea”.

UPDATE 10:45 Despre închiderea unor secţii, precum cea din Brent Civic (la ora 19:30), despre care a relatat gândul duminică seară: „Nu, nu cunosc să fie închisă vreo secţie. Ce cunosc este că unele secţii şi-au prelungit cu 5-10 minute programul. Ce am spus este că nu ştiu să se fi închis vreo secţie de votare înainte de ora 21:00”. Amintim că duminică seară, când a fost informat de gândul că porţile de la Brent Civic, din Londra, au fost închise cu o oră şi jumătate mai devreme, considerându-se că doar cei care erau înăuntru mai aveau timp să voteze, Teodor Meleşcanu spunea sec că dacă oamenii rămaşi afară ar fi venit mai devremem, ar fi putut să voteze.

UPDATE 10:44 Despre comentariul de duminică privind „excursiile în străinătate”: „Ceea ce am spus duminică este bazat pe o serie de informaţii care nu sunt verificate şi în consecinţă nu am de ce să extind acest subiect. Ştiu că s-au făcut (excursii la vot, n.red.), dar nu asta e problema, trebuie să ai probe în acest sens. Nu am făcut o acuzaţie, am informat că am avut asemenea semnale”.

UPDATE 10:43 Întrebat dacă se iau în calcul eventuale plângeri către autorităţile italiene şi franceze pentru intervenţia cu gaze lacrimogene împotriva românilor: „Succesorul meu va analiza în ce măsură acest lucru se verifică. Nu a existat niciun fel de acţiune agresivă pe timpul votului. Nimeni nu a fost împiedicat să îşi exercite dreptul de vot de către nimeni: nici de comisiile noastre electorale, nici de către autorităţile locale din alte state. În momentul în care au apărut incidente care nu aveau nimic de-a face cu votul după închiderea birourilor de votare, autorităţile din ţările respective au acţionat conform propriilor legi de păstrare a ordinii publice. Nu a existat niciun caz în care au intrat în ambasadă şi am insistat pe lângă toţi şefii secţiilor de votare ca orice se întâmplă să fie în afara secţiilor de votare şi a spaţiului misiunii diplomatice ale României, unde noi nu avem niciun fel de autoritate”.

UPDATE 10:42: „Rămâne, însă, un fapt, şi anume că nu toţi cetăţenii români din străinătate şi-au putut exercita dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Întrucât trăim într-o ţară unde nimeni nu îşi prea asumă responsabilităţile şi singura preocupare este plasarea responsabilităţilor de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune astăzi la şedinţa de Guvern mandatul de ministru al Afacerilor de Externe”.

UPDATE 10:41 Consider că responsabilitatea, în mod evident, nu aparţine cetăţenillor, ci rigidităţii cadrului juridic existent. Principala mea concluzie personală e că legea 370/2004, în forma actuală, nu mai corespunde realităţilor demografice şi tendinţelor de liberă circulaţie în special în spaţiul european. Fără o modificare a acestei legi, în sensul creării unui mecanism de vot modern, adaptat necesităţilor unor mase mari de cetăţeni români care trăiesc în afara graniţelor ţării, de tipul înregistrării prealabile a votului prin corespondenţă sau orice altă soluţie inspirată din practica statelor democratice, nu se vor putea organiza alegeri care să permită fără nicio discriminare exercitarea dreptului de vot al tururor românilor”.

UPDATE 10:40 „Regret aceste disfuncţionalităţi care au avut loc pe parcursul celui de-al doilea tur de scrutin şi îmi cer public scuze tuturor cetăţenilor români care, dând dovadă de un spirit civic deosebit, au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot şi unii dintre ei nici măcar nu au putut să realizeze acest lucru”.

UPDATE 10:37 „Este important de subliniat că nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior şi că în marea majoritate a secţiilor de votare, în intervalul 7:00-21:00, au putut vota în condiţii bune toţi cei care au dorit. Au existat şi excepţii pe care le regretăm, cum au fost cazurile mediatizate, precum cele de la Paris, Londra, Munchen, Stuttgart, Torino şi altele. Din nefericire, în aceste cazuri, deşi fluenţa voturilor a fost de trei ori mai mare decât în primul tur, discrepanţa dintre numărul secţiilor de votare şi a fluxului de votanţi a făcut imposibilă procesarea în intervalul legal a tuturor celor care au dorit să voteze. În mod cu totul regretabil, de altfel, la finalul zilei de vot, în unele cazuri au existat şi incidente care au generat intervenţia forţelor locale de ordine. Soluţia prelungirii orarului de vot nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât contravine prevederilor legale în vigoare, iar BES ne-a atras atenţia asupra acestui lucru într-o adresă, respectiv închiderea tuturor secţiilor de votare la ora 21:00”.

UPDATE 10:35 „Singurul lucru pe care nu am putut să îl realizez a fost suplimentarea secţiilor de votare, întrucât, deşi am solicitat BEC acest lucru, BEC nu a putut oferi clarificările necesare privind existenţa unei soluţii legale în acest sens, existând, în cazul modificării numărului de secţii între cele două tururi de scrutin, riscul contestării alegerilor. Mi-am asumat în această situaţie responsabilitatea pentru implementarea măsurilor de fluidizare a procesului electoral şi am putut organiza turul doi de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate. Înregistrarea acestei cifre record de voturi a fost făcută posibilă tocmai datorită măsurilor luate”.

UPDATE 10:32 Meleşcanu, despre venirea lui la MAE după primul tur: „După cum ştiţi, am preluat această responsabilitate a conducerii MAE la data de 10 noiembrie 2014, cu doar cinci zile înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, în condiţiile în care exista deja o situaţie de criză după primul tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condiţiile de votare din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor”.

Citește și: