Gandul.info
Dan Straut
413 vizualizări 23 mai 2018

„Am căutat să văd care sunt atribuţiile preşedintelui României şi n-am găsit nicăieri atribuţia să întrebe dacă sunt bani pentru pensii şi salarii. Atribuţiile dlui Iohannis sunt să asigure funcţionarea instituţiilor statului. Aş dori să văd care este poziţia preşedintelui faţă de ceea ce se întâmplă astăzi în Justiţie. În România sunt oameni care au stat în mod nejustificat în închisoare, dar de la dl preşedinte văd doar atacuri nejustificate pe zona de politici economice”, a spus Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă care nu a fost urmat de întrebări/răspunsuri.

„Până nu primim un răspuns pe Justiţie, nu putem să vorbim nimic altceva”, a precizat Teodorovici, pe un ton ferm, ca o replică la declaraţiile recente ale preşedintelui României.

Ministrul Finannţelor a prezentat o statistică potrivit căreia România are în prezent o rată de absorbţie a fondurilor europene de 17,02%, apropiată de media UE de 18,26%, suma totală absorbită fiind de 5,25 miliarde de euro.

Marţi, la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Executivul Dăncilă cu privire la absorbţia de fonduri europene, în contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene care arată că ţara noastră a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale.

„Despre fonduri europene, vreau să se înţeleagă că cele ce urmează reprezintă o atenţionare pentru Guvern. Noi dispunem pentru perioada 2014-2020 teoretic 31 de miliarde de euro. Din aceşti bani am folosit 4,9 miliarde de euro până în momentul de faţă, ceea ce înseamnă 15,8%. Din 31 de miliarde până acum nu am folosit nici măcar 5 miliarde. Aceste date sunt oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene, cât şi informaţii oficiale de la Guvernul României. În dorinţa de a prezenta o informare exactă, am căutat cele mai noi date de pe site-ul Guvernului şi a Comisiei Europene. Ultima informare pe site-ul Guvernului este din 2 februarie a.c. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că se ascunde ceva sau au avut altă treabă decât să informeze. Am luat date mai detaliate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt evident la zi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: