Sorina Ionaşc
404 vizualizări 17 iul 2015

După ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis înapoi în Parlament noul Cod Fiscal pentru reexaminare, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că demersul şefului statului este nu doar ilogic, ci de natură să întârzie bugetul pe 2016.

"Sunt motive care nu au niciun fel de justificare. Nu văd niciun argument logic, economic sau de altă natură, decât cel economic, de a deturna Parlamentului Codul fiscal. Faptul că acest Cod Fiscal a fost dat spre analiza Parlamentului întârzie bugetul pe 2016, astfel încât România să aibă la timp un proiect de buget la timp. Economia aşteaptă acest Cod fiscal de foarte mult timp. Este o situaţie neclară, sunt foarte multe companii care îşi pun întrebarea dacă îşi pot gândi afacerea pe 2016. România se putea afla azi în cea mai bună situaţie a sa, arătând un consens politic", a declarat Teodorovici, la scurt timp după ce Codul Fiscal a fost trimis în Parlament.

Mai mult, ministrul Finanţelor a vorbit despre deficitul bugetar. În opinia lui, sunt state membre care au depăşit deficitul stabilit de 3%, dar că România nu este în pericol să depăşească această valoare în 2016.

"De ce trebuie să ne raportăm la un deficit atât de mic? Care este temerea? Dacă e un deficit mai mare, cine poate spune ce deficit e bun pentru România?”, a întrebat Teodorovici, în conferinţa de presă.

În ce priveşte reducerea TVA la 19%, ministrul de Finanţe a precizat că ea va fi făcută până la 1 ianuarie 2016, fie prin ordonanţă ale Guvernului, fie pe cale legislativă, în Parlament.

De altfel, Eugen Teodorovici a spus că este necesară covocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a adopta, din nou, Codul fiscal.

 

 

 

Citește și: