Adriana Stanca
1033 vizualizări 10 nov 2014

Mesajele şi plângerile românilor din diaspora care pe 2 noiembrie nu au putut vota continuă să apară, chiar şi la peste o săptămână de la primul tur de scrutin. Recent, cotidianul britanic The Guardian a publicat o scrisoare semnată de Diana Silvia Ştirbu, o doctorandă originară din România aflată la Londra.

Tânăra povesteşte că în ziua alegerilor prezidenţiale a fost nevoită să aştepte şase ore la coadă, în faţa Ambasadei, fără a reuşi însă să voteze până la închiderea urnelor.

„Pe 2 noiembrie, Guvernul le-a încălcat miilor de români de peste dreptul de a vota la alegerilor prezidenţiale”, a scris Diana în primele rânduri. „Eu am fost unul dintre aceia care au stat timp de şase ore, încăpăţânaţi, în faţa Ambasadei din Londra, fără a ajunge totuşi să voteze. Ambasada şi-a închis uşile la ora 21:00. Poliţia britanică a fost chemată pentru a proteja oficialii de furia oamenilor care au fost excluşi din acest proces democratic”, a explicat ea.

FOTO: londonmet.ac.uk

Mai departe, Diana Silvia Ştirbu povesteşte cum a fost posibilă „încălcarea drepturilor civile”.

„Lungile cozi care s-au format în faţa secţiilor de votare din Europa au fost provocate de proasta organizare – unii spun că ar fi vorba despre o proastă organizare intenţionată -, chiar dacă premierul României a neagă orice probleme legate de acest aspect , afirmând, în schimb, că toate procedurile au avut drept scop combaterea fraudei voturilor în diaspora. Potrivit alegerilor electorale precedente, diaspora tinde să voteze, la vremurile decisive, împotriva PSD, partidul care a moştenit infrastructura, mentalitatea şi memoria colectivă a fostului Partid Comunist”, scrie românca.

„Am putea cataloga toate acestea drept birocraţie ineficientă şi să mergem mai departe. Oricum, venind din România, o ţară care a trăit 45 de ani sub comunism, ştiu că această « birocraţie lentă » este semn al unui stat corupt şi opresiv. De zeci de ani, regimurile comuniste din Estul Europei au folosit maşinăria birocratică a statului pentru a face oamenii să se simtă incapabili, speriaţi şi pentru a-i reduce la tăcere, iar pe 2 noiembrie am avut sentimentul că am fost martoră la o opresiune complicată şi o fraudă electorală, în vreme ce democraţia a avut de suferit din cauza unui prost management. Din acest motiv, nu pot tace şi vreau ca lumea să ştie că mi-a fost refuzat dreptul constituţional la vot”, încheie Diana Silvia Ştirbu.

Citește și: