Gandul.info
Iasmina Ardelean
286 vizualizări 18 dec 2017

Potrivit propunerii adoptate de către membrii Birourilor Permanente Reunite, „pentru dezbaterea pe articole a Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2018, se propune: 5 minute pentru fiecare articol; 1 minut pentru fiecare amendament; fiecare amendament să fie susţinut de un singur parlamentar; după epuizarea timpului alocat pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv se supun votului, fără a se mai da cuvânt pentru susţinere; la anexe se va proceda în mod corespunzător, luând în considerare numărul amendamentelor la fiecare anexă, şi totalul acestora”.

De asemenea, pentru operativitate, se propune să fie instalate, pentru a fi folosite în timpul dezbaterilor, 2 microfoane în sală, pentru reprezentantul Guvernului şi pentru reprezentantul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci ale celor două Camere ale Parlamentului. În ceea ce priveşte dezbaterea articolelor din Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, se propune alocarea a 30 de minute. „Dacă acest timp se epuizează, amendamentele se supun votului, fără a mai fi susţinute”, se arată în documentul citat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, după şedinţă, că dezbaterile generale vor începe la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat sunt programate să dureze o oră şi jumătate.

„Începând de marţi, de la ora 14:00, marţi, miercuri, joi, avem program de dezbateri pe articole, începând de la ora 14:00, până la orele 19:00 şi vineri de asemenea. Sperăm să ne încadrăm în acest timp, aşa încât să putem vota bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat până la încheierea sesiunii parlamentare”, a adăugat Tăriceanu.

În ceea ce priveşte acuzaţiile Opoziţiei, potrivit căreia timpii de dezbatere sunt insuficienţi, Tăriceanu a precizat că s-a încercat găsirea unui echilibru.

„Sigur că există o ploaie de amendamente, am stabilit şi timpii. Încercăm să găsim un echilibru între nevoia de dezbatere şi frenezia depunerii de amendamente fără număr”, a susţinut liderul Senatului.

Citește și: