231 vizualizări 17 iun 2009

„Şcoala scoate tâmpiţi!“ Acesta era porumbelul pe care Traian Băsescu era să-l spună în şedinţa de Guvern de duminică, dar pe care şi l-a reprimat în ultima secundă. Preşedintele Băsescu a fost surprins, miercuri, la prânz, la deschiderea Bookfest, de un microfon al unei camere de filmat, în timp ce îi mărturisea lui Gabriel Liiceanu că era să facă o gafă şi mai mare decât cea cu tinichigiul şi filosoful: „Acu’, şi eu am greşit. Eu am vrut să spun: şcoala scoate tâmpiţi. Şi, în ultima clipă, am zis să nu spun această vorbă. Este o prostie ce voiam să spun. Deşi ea pe fond era corectă“. Dialogul, surprins de camere, a continuat, Gabriel Liiceanu dându-i dreptate, tot pe fond, preşedintelui, în sensul că şcoala românească ar trebui să fie ceva mai aplicată.

A urmat lansarea unui volum de documente din seria de lucrări despre condamnarea comunismului, eveniment la care cei doi au luat cuvântul. Gabriel Liiceanu a profitat de prilej pentru a repera cumva onoarea şifonată a filosofilor, despre care preşedintele sugerase că ar fi inutil, deoarece sunt „neîncadrabili în câmpul muncii“. „Filosofii sunt, într-adevăr, buni la multe lucruri“, a spus, la un moment dat, Liiceanu, cerându-i şefului statului să-i deconspire pe ofiţerii de Securitate. Băsescu a râs. Replica lui a venit imediat: pentru că rolul filosofului era ocupat, Băsescu şi-a însuşit poziţia tinichigiului – „Când vrei să fii tu tinichigiul în faţa filosofului, poţi să faci tu o cârpeală la ce spune filosoful: a început predarea către CNSAS a dosarelor foştilor ofiţeri de Securitate din anii 50.“

Liiceanu, omagiu dactilografei

Gabriel Liiceanu a insistat să-i transmită lui Traian Băsescu faptul că nu e suficient ca preşedintele să condamne comunismul şi societatea civilă să editeze cărţi despre perioada de dinainte de 1989. Filosoful a povestit un „microcaz“, cel al dactilografei cu care lucrează de 30 de ani. Aceasta fusese "vizitată" de Securitate pentru a preda a patra copie de la toate documentele pe care Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu le produceau. „Ea n-a venit să ne spună, ea a vrut să se sinucidă“, a povestit Liiceanu, adăugând că acel colonel care a vrut s-o racoleze, fie e la pensie, fie e la SRI şi nimeni nu-l deranjează. „25 de ani, Securitatea mi-a intrat în casă. După ’89 am vrut să-i cunosc. Nimic! Linişte!“ Gabriel Liiceanu a încheiat mulţumindu-i încă odată preşedintelui că a condamnat comunismul: „Acest lucru a generat entuziasmul multora dintre noi, pentru care am plătit greu, deoarece am devenit intelectualii dumneavoastră de serviciu“.

Citiţi şi:

O treime dintre elevii români sunt şcoliţi pentru a deprinde o meserie. Îşi găsesc de lucru? Află aici

Ecaterina Andronescu prinde glas, după ce Băsescu i-a pus reforma pe masă

Citește și: