Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
25297 vizualizări 10 nov 2014

Deşi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, atât Victor Ponta cât şi Liviu Dragnea au spus că nu au ce să-i reproşeze Ministerului de Externe pentru modul în care s-a organizat votul din diaspora, după mitingurile din ţară şi străinătate, s-a decis ca Titus Corlăţean să se retragă din funcţia de ministrul de Externe. Apelurile la demisia lui Corlăţean au venit din toate mediile - atât din partea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi a liderilor opoziţiei şi a românilor din ţară şi din străinătate care au protestat faţă de proasta organizare a primului tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidenţiale.

Pe fondurile nemulţumirilor legate de modul în care s-a desfăşurat votul în străinătate, Corlăţean a anunţat că-şi dă demisia de la MAE, acuzând presiunile făcute de Traian Băsescu şi Klaus Iohannis şi precizând că "nu acceptă ca MAE să încalce legea". De altfel, Corlăţean a precizat, din nou, că nu vor fi înfiinţate noi secţii de votare în diaspora.

gândul a transmis LIVE TEXT declaraţiile lui Titus Corlăţean

UPDATE 13:15 Cristian Tudor Popescu comentează, într-un text de opinie din gândul, demisia lui Titus Corlăţean: „Singura semnificaţie a acestei dări afară este frica. Sub zâmbetul de elev pervers până-n măduva oaselor al lui V. Ponta, se umflă frica”. Citiţi AICI comentariul editorialistului gândul.

UPDATE 12:30 Premierul Victor Ponta a confirmat, în urmă cu puţin timp, că a primit, la cabinet, demisia lui Titus Corlăţean, informează Mediafax. Primul-ministru a spus că va face mai multe precizări într-o declaraţie de presă de la Palatul Victoria, care ar urma să fie susţinută de la ora 14:00.

UPDATE 11:41 Liderul ACL, Cătălin Predoiu, prima reacţie după demisia lui Titus Corlăţean: "Prin ceea ce s-a întâmplat este foarte clar că Victor Ponta pregăteşte furtul alegerilor. Demisia anunţată a lui Corlăţean nu va acoperi acest furt. Corlăţean trebuia demis până la această oră. Faptul că nu l-a demis îl pune pe premierul Ponta în complicitate cu el, şi cer demisia premierului, azi, acum. Să-şi dea demisia odată cu domnul Corlăţean. În plus, demisia lui Corlăţean nu rezolvă problema, vrem secţii suplimentare pentru românii care vor să-şi exercite dreptul la vot. [...] E praf în ochi, se încearcă deplasarea discuţiei către demisia domnului Corlăţean. Realitatea şi cea mai importantă problemă sunt lipsa secţii secţiilor suplimentare (...) este o manevră politică, dar va eşua. Românii sunt inteligenţi şi înţeleg ce li se pregăteşte.  Victor Ponta trebuie să-şi asume ministerul de Externe să rezolve problema, să mărească numărul secţiilor de votare, să dea hotărâre de Guvern, să facă ceea ce trebuie să facă un premier şi să dea drept constituţional românilor din diaspora să-şi exercite votul (...) Ori îşi dă demisia, ori rezolvă problema".

UPDATE 11:40 Titus Corlăţean a dat vina pe presupuse presiuni electorale exercitate de preşedintele Traian Băsescu şi de candidatul ACL, Klaus Iohannis.

UPDATE 11:39 Corlăţean: "L-am informat pe primul ministru că am decis să-mi depun mandatul de ministru de Externe. Am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. Am decis să-mi depun mandatul. Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice şi electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis. Nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul II pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. În consecinţă, pentru că doresc să respect legea, am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României".

UPDATE 11:38 Corlăţean: "Instituţia MAE îşi menţine integral poziţia potrivit căreia nu există bază juridică, legală, pentru suplimentarea la turul II cu noi secţii de votare în străinătate. Nici legea, prin art. 54,  nici alte dispoziţii legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, paşi, nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permite tragerea acestei concluzii potrivit căreia se pot înfiinţa noi secţii de votare în străinătate. Vreau să vă arăt cele două documente discutate, comunicatul BEC şi hotărârea BEC, care are forţă juridică, dar care nu prevede nimic cu privire la inexistenţa unui impedimente legal. Comunciatul BEC nu are forţă juridică".

UPDATE 11:38 Corlăţean: "Am fost informaţi de un al doilea comunicat BEC, la 12 noaptea, am primit la sediul MAE un fax şi o adresă în care BEC inexistenţa unui impediment legal de a organiza noi secţii de votare. Aşa cum MAE a informat public, instituţia a demarat un proces intern de evaluarea consolidiată privind atribuţiile sale".

UPDATE 11:32 Corlăţean: "Am informat în acest weekend de faptul că MAE a pus la dispoziţia BEC pentru secţiile din străinătate o echipă de aproximativ 800 de diplomaţi. Am informat în elgătură cu toate măsurile necesare pentru fluidizarea procesului de vot în cel de-am doilea tur de scrutin. Am anunţat creşterea numărului ştampile, de cabine de vot şi aceste mpsuri vor accelera procesul de votare la turul II. Instituţia MAE a făcut şi va face tot ce este necesar şi legal pentru exercitarea dreptului la vot în străinătate"

 

Citește și: