Departamentul Politic
1388 vizualizări 4 iul 2012

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, la RFI, că reacţia comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, faţă de situaţia din România nu este o poziţie oficială, "astfel de chestiuni puse pe Twitter pot fi o reacţie uneori grăbită".

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, a scris, pe contul său de Twitter, că este "foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României". Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României", a arătat oficialul european.

Viviane Reding mai spune că, pentru ea, "un sistem judiciar funcţional şi independent este o preconditie pentru respect reciproc în Spaţiul european de Justiţie

Intervievat de RFI, Titus Corlăţean spune că Bucureştiul urmăreşte "cu atenţie" aceste reacţii.

"Bineînţeles că suntem atenţi la aceste reacţii, chiar dacă sunt pe Twitter, dacă am înţeles bine şi în nici un caz reacţii publice, oficiale. Trebuie explicat într-adevăr mai bine ce se întâmplă în ţară, pentru că pe filiere politice, de grupuri politice, de exemplu PPE, s-au transmis foarte multe informaţii false, foarte multe chestiuni care în esenţă exprimă manipulare. Trebuie explicate bine, pentru că până la urmă, deciziile suverane ale Parlamentului sunt decizii suverane ale Parlamentului naţional. Trebuie explicat că acel tip de acuze privind ameninţări inventate la adresa independenţei instituţiilor gen Curte Constituţională sunt simple alegaţii de natură politică. Or aici eu cred că vom clarifica foarte rapid acest aspecte, pentru că izvorul acestor lucruri se află în starea de blocaj instituţional, de tensiune politică şi de ambiţii şi orgolii, care ţin de o persoană. Încă o dată, dacă în astfel de situaţii, calea dialogului politic nu dă rezultate, există modalităţile constituţionale, parlamentare, democratice, care trebuie să ducă la ieşirea din situaţia de blocaj", explică Corlăţean.

"Astfel de chestiuni puse pe Twitter pot fi o reacţie uneori grăbită. Avem timp în această perioadă să clarificăm şi aspectele pe care le-aţi evocat. Important este ca instituţional să avem un dialog şi vă asigur că-l vom avea cu toţi actorii europeni implicaţi, pentru că nu cred că este de datoria lor să intervină în dispute politice esenţialmente interne. Dar lucrurile astea se clarifică, vă asigur", a mai declarat ministrul Justiţiei Corlăţean.

Citește și: