1052 vizualizări 19 dec 2012

Titus Corlăţean, propus ministru de Externe în Guvernul Ponta II, şi-a început cariera ca diplomat în MAE, însă ascensiunea sa, inclusiv în politică, a început odată intrarea în echipa lui Adrian Năstase, căruia i-a fost consilier personal. Admiraţia lui Corlăţean pentru Năstase a fost atât de mare, încât multă lume a remarcat că tânărul politician încerca să copieze modul de a vorbi şi gesticulaţia mentorului său. Corlăţean a visat întotdeauna să fie ministru de Externe, dar n-a reuşit decât recent acest lucru, după câteva momente de mare dezamăgire. Prima oară l-a refuzat Mircea Geoană, când l-a propus pentru această funcţie pe Cristian Diaconescu, a doua oară chiar Ponta, care a dat portofoliul liberalilor pentru Andrei Marga.

Ambiţios şi muncitor, deşi total lipsit de carismă sau de umor, Corlăţean a dus în ultimele luni o intensă campanie de "umanizare" a Guvernului Ponta în ochii partenerilor europeni şi euroatlantici după campania agresivă de răsturnare a lui Traian Băsescu. Corlăţean face vizite externe, dă interviuri în ziarele străine sau facilitează astfel de interviuri pentru a schimba imaginea Guvernului Ponta şi pentru a arăta "adevăratele realităţi din România". Chiar dacă deocamdată în lipsesc contactele de top în lumea politicii externe şi anvergura internaţională, Corlăţean îşi doreşte mult să-şi facă un nume în acest domeniu pe care-l serveşte cu pasiune.

Lunga aşteptare

Corlăţean face parte din echipa guvernului Ponta I, în care a fost instalat la şefia Externelor în luna august, după ce iniţial, în luna mai, i se repartizase portofoliul Justiţiei.

Şi în 2009 era aşteptată numirea sa la MAE, atunci când PSD a format un Guvern cu PDL, dar, în cele din urmă, fotoliul ministerial i-a revenit lui Cristian Diaconescu, ulterior plecat din PSD. Corlăţean s-a mulţumit, la vremea respectivă, cu preşedinţia Comisiei de Politică Externă din Senat, post care a fost preluat apoi de Mircea Geoană.

Corlăţean a activat timp de şapte ani, din 1994 până în 2001, ca diplomat în MAE, după care fost, timp de doi ani, din 2001 până în 2003, consilierul personal al lui Adrian Năstase pe probleme de politică externă.

În 2004, Corlăţean a fost ales deputat. El a candidat ulterior pentru un post de parlamentar european, fiind ales în PE şi activând ca membru al Comisiei de Politică externă a PE.

Din 2008 este senator de Braşov şi preşedinte al Comisiei de Politică externă din Senat.

În vârstă de 44 de ani, Corlăţean este licenţiat în Drept la Universitatea Bucureşti şi are o diplomă de studii aprofundate în Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale la aceeaşi universtitate

În 2010, devine doctor în Drept Internaţional Public la Universitatea Bucureşti.

În prezent, Corlăţean este lector universitar la Universitatea "Nicolae Titulescu", el fiind, din 2011, şi avocat în Baroul Bucureşti.

Corlăţean a fost, pe rând, purtător de cuvânt, vicepreşedinte şi secretar general al PSD.

Conform CV-ului său, Titus Corlăţean ştie limbile engleză şi franceză.

În anul 2004, el a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Cavaler. Corlăţean este căsătorit şi are un copil.

Citește și: