Gandul.info
Andreea Traicu
4572 vizualizări 7 mar 2018

„Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constitutie prevede că 'procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei'. Nimeni nu a afirmat că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub controlul ministrului justiţiei ", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Reacţia a venit după de preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la bilanţul Parchetului General, că articolul din Constituţie privind procurorii este clar, aceştia sunt sub autoritatea ministerului Justiţiei, nu în subordine, dar prin aceste discuţii se încearcă un control mai amplu asupra procurorilor.

„A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. Se invocă articolul din Constituţie care stabileşte că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministerului Justiţiei. Sintagma din Constituţie este 'sub autoritatea' ministrului Justiţiei, în niciun caz în subordinea sa", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Preşedintele spune că în acest fel se face o confuzie voită.

„Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil. Observăm în unele discursuri politice şi mediatice o tot mai mare grijă faţă de soarta unor inculpaţi şi condamnaţi penal, care sunt evident deranjaţi că sistemul judiciar îşi face treaba în ceea ce îi priveşte, tulburându-le liniştea şi afectându-le bunăstarea. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societăţii.",a mai afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că se încearcă intimidarea celor care aplică legea.

„În acest context, cu atât mai important este ca magistraţii să nu uite niciun moment rolul esenţial pe care îl au nu doar în înfăptuirea actului de justiţie, ci şi ca reper de responsabilitate şi moralitate în societatea românească. Dacă există erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Dacă se fac greşeli, cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancţiunile trebuie aplicate urgent şi cu severitate. Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică şi profesionalism şi rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu", a afirmat preşedintele.

Ministrul Justiţiei nu a participat la prezentarea raportului de activitate al SRI.

Citește și: