Sorina Ionaşc
6253 vizualizări 19 apr 2015

Pe primul loc în topul celor mai înstăriţi parlamentari care au semnat proiectul de lege privind pensiile speciale şi pe locul doi la nivelul întregului Parlament este deputatul UNPR Marin Anton. Fost deputat PNL, fost deputat PMP, fost secretar de stat la Ministerul Mediului şi la Ministerul Transporturilor, acum este la al doilea mandat de parlamentar şi s-ar încadra la o pensie specială de aproximativ 2.400 de lei.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Marin Anton are în conturi aproximativ trei milioane de euro, 29 de terenuri, trei apartamente, două case de locuit şi una de vacanţă, un BMX X5, BMW M6 şi un Mini Cooper, plus ceasuri şi bijuterii (90.000 euro) şi tablouri (peste 160.000 de euro) de peste 250.000 de euro.

La capitolul venituri, Marin Anton a declarat indemnizaţia de parlamentar, dar şi veniturile soţiei, în calitate de director la două firme.

Marin Anton a fost contactat de gândul, însă nu a răspuns.

Pe locul doi în clasament urmează deputatul PSD Ion Răducanu. El este la primul mandat, fiind ales deputat UNPR de Timiş. Pesedistul este pe locul 9 când vine vorba despre suma deţinută în conturi la nivelul întregului Parlament şi pe locul doi dintre semnatarii proiectului de lege privind pensiile speciale.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Răducanu deţine trei imobile în Timişoara şi un teren (o curte). Nu are maşină declarată, însă are bijuterii în valoare de 15.000 de euro. În conturi mai are ”doar” 470.000 de euro, în condiţiile în care, în urmă cu un an, avea aproximativ 560.000 de euro.

Venituri obţine, pe lângă indemnizaţia de parlamentar, din dividende, dar şi salariile soţiei, director la o firmă şi consilier la altă firmă.

Ion Răducanu a fost contactat de gândul, însă nu a răspuns.

Un alt semnatar al proiectului de lege este deputatul PNL Vasile Varga, cel care ocupă şi locul trei în topul celor mai înstăriţi dintre iniţiatorii proiectului. El a declarat şase terenuri intravilane, o casă de vacanţă la Lepşa, Vrancea, două case de locuit în Brăila şi două spaţii comerciale, un Mercedes, o ambarcaţiune şi un Audi A8. Tot în declaraţia de avere apar şi obiecte de artă în valoare de 4.000 de euro, bijuterii de 60.0000 de euro, în timp ce veniturile sale constau în indemnizaţia de parlamentar, activităţi notariale şi chirii.

Vasile Varga a spus că-şi va retrage semnătura şi că nu va vota proiectul de lege privind pensiile speciale, mai ales că Alina Gorghiu a anunţat că PNL nu susţine această iniţiativă.

Un deputat care a încercat şi în trecut să reintroducă pensiile speciale pentru parlamentari este pesedistul Anghel Stanciu. Deputat de Iaşi, aflat la al şaselea mandat în Parlament, pesedistul nu are niciun teren, ci doar un apartament. Cu toate acestea, în conturi are aproximativ 230.000 de euro.

În calitate de profesor Universitar, preşedinte al Academiei oamenilor de Ştiinţă şi al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Anghel Stanciu are venituri şi din această zonă, pe lângă indemnizaţie.

”E un act de dreptate, se trage cu toate tunurile către Parlament”

Pe locul cinci în clasament urmează deputatul PSD Ciprian Nica. Şi el a semnat proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleşi, asta deşi are în conturi aproximativ 200.000 de euro. Potrivit declaraţiei de avere, Nica are un apartament cu patru camere, unul cu două camere, o casă moştenită, o altă casă veche, plus un spaţiu comercial în care are biroul notarial.

El a mai declarat şi două maşini Dacia Logan şi un Audi A8, bijuterii de 5.000 de euro şi obiecte de artă de 5.000 de euro.

”Am reparat  nedreptăţile comise de guvernarea Boc şi Băsescu, care a tăiat pensiile, salariile, care a mărit TVA-ul, care a închis spitalele şi din 2012 am reuşit să reparăm o mare parte din aceste probleme. Consider că e un act de dreptate într-o ţară normală, în condiţiile în care şi parlamentarii sunt cei mai prost plătiţi din toată Europa, mai ales că, în momentul de faţă, se trage cu toate tunurile din toate direcţiile către Parlament, ceea ce nu este normal. Poate nu e oportun, dar e necesar să se revină şi la parlamentari pentru că Parlamentul este organul suprem legislativ al ţării. Mulţi vin şi muncesc acolo. E adevărat că avem şi noi uscăturile noastre, nu există pădure fără uscături, dar o să facem curăţenie”, a declarat Nica pentru gândul.

Întrebat despre cei 200.000 de euro din conturile sale, deputatul PSD a fost rezervat. ” Este munca mea de 30 de ani, sunt conturile familiei mele.  Am strâns banii tot timpul, nu i-am cheltuit”, a conchis el.

Următorul în top este deputatul PSD  Viorel Ştefan, aflat la al cincilea mandat în Parlament, primele trei fiind de senator. Astfel, el s-ar califica la o pensie specială de 4.000 de lei. Este preşedintele comisiei de buget din Camera Deputaţilor, iar numele lui a fost vehiculat pentru a prelua Ministerul Finanţelor, după ce Darius Vâlcov şi-a dat demisia

Potrivit declaraţiei sale de avere, în conturi are tot aproximativ 200.000 de euro, un teren intravilan, un apartament şi o casă de locuit. În plus, el a mai declarat şi un Seat Ibiza şi o Toyota Auris.

Are venituri din indemnizaţie, dividende şi dobânzi bancare, plus salariul soţiei, care lucrează la firmă.

Stanciu Zisu este un deputat discret, care rar poate fi văzut în apariţii publice. Cu toate acestea, el are, potrivit declaraţiei de avere, 70 de terenuri şi 12 imobile (11 apartamente şi un spaţiu comercial), bijuterii din aur şi ceasuri de 18.000 de euro, iar în conturi are aproximativ 104.000 de euro.

Şi el a semnat proiectul de lege privind pensiile speciale, asta deşi are venituri şi din chirii, terenuri date în arendă şi dobânzi bancare.

Stanciu Zisu a fost contactat de gândul, însă nu a răspuns.

FOTO: Gândul.info

Un alt semnatar destul de înstărit este şi Ciprian Rogojan, senator UNPR de Maramureş.

A intrat în Parlament pe listele PDL, fiind ginerele fostului ministru al Economiei, Ion Ariton. Între timp, după divorţul de Ioana Ariton, a venit şi divorţul de PDL, Rogojan alegând să se înscrie în PMP. Nu după mult timp, în care a stat alături de Elena Udrea, Rogojan s-a răzgândit iar şi s-a înscris, imediat după eşecul Elenei Udrea la alegerile prezidenţiale, în UNPR.

Are 15 terenuri în Baia Mare, majoritatea agricole, şi două case de locuit. Potrivit declaraţiei sale de avere, are în conturi aproximativ 90.000 de euro, un Audi A6 şi un Logan. Nu are alte venituri constante, în afară de indemnizaţia de senator. Cu toate acestea, el este fost membru al formaţiei Sistem.

Ciprian Rogojan a fost contactat de gândul, însă nu a răspuns.

Denes Seres, chestor al Camerei Deputaţilor, ales pe listele UDMR, este la al şaselea mandat de parlamentar, primele trei fiind de senator. Astfel, dacă proiectul de lege pe care l-a semnat ar fi adoptat, ar primi o pensie specială de 4.000 de lei.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Denes Seres are şi opt terenuri, un apartament, o casă de locuit şi un tractor

Camelia Khraibani, deputat PSD de Gorj la primul mandat, a semnat şi ea proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Potrivit declaraţiei de avere, ea are 11 terenuri şi şapte imobile: două apartamente în Gorj şi Bucureşti (un leasing pe numele fiicei), trei apartamente în Liban moştenite de la soţ, o casă de locuit în Gorj şi un spaţiu comercial. Mai mult, ea a declarat şi un autotorism Volkswagen şi un Audi A4, plus bijuterii de 10.200 de euro.

Are un singur cont la Banca Libaneză din 2011, în care a strâns echivalentul a 55.000 de euro.

2. VEZI AICI CONTACTELE DEPUTAŢILOR PSD CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

3. VEZI AICI CONTACTELE SENATORILOR PSD CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

4. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR PNL CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

5. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR UDMR ŞI AI CELORLALTE MINORITĂŢI CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

6. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR PC-PLR CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

7. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR DEMOCRAT-POPULARI ŞI INDEPENDENŢI CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

 Ce spune proiectul de lege

255 de deputaţi şi senatori au depus un proiect de lege prin care ar urma să beneficieze de pensii speciale pentru activitatea parlamentară. Este vorba despre o modificare la Statutul deputaţilor şi senatorilor care, dacă ar fi adoptată, parlamentarii cu un mandat ar primi o indemnizaţie specială de 1.200 de lei, cei cu două mandate -2.400 de lei, iar cei cu cel puţin trei mandate- 4.000 de lei. Deşi pe lista de iniţiatori ai proiectului de lege sunt şi 23 de liberali, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că partidul nu susţine acest proiect şi că mai mulţi liberali care apar ca iniţiatori îşi vor retrage semnătura.

Aproape jumătate dintre parlamentari au depus, în cursul zilei de joi, un proiect de lege care modifică Statutul deputaţilor şi senatorilor şi care, dacă ar fi adoptat, le-ar permite aleşilor să beneficieze de o indemnizaţie specială pentru activitatea de parlamentar, după vârsta de pensionare.

Concret, în proiectul de lege se prevede faptul că suma pe care fiecare deputat sau senator ar urma să o primească se calculează  prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Mai precis, deputaţii şi senatorii cu un mandat ar primi, în baza acestor calcule, în jur de 1.200 de lei, cei cu două mandate - 2.400 de lei, iar cei cu cel puţin trei mandate- 4.000 de lei.

Proiectul a fost semnat de 255 de parlamentari, dintre care 180 sunt de la PSD, 23 de la PNL, 19 de la PC-PLR, 14 de la UDMR, 8 de la grupul Democrat-Popular, 8 independenţi şi trei reprezentanţi ai minorităţilor.

Gândul vă propune un exerciţiu de transparenţă şi vă invită să vă contactaţi deputatul şi senatorul, dacă acesta se află pe lista de susţinători ai pensiilor speciale pentru parlamentari, şi să-i întrebaţi de ce consideră ei că au nevoie de această suplimentare de venit. AICI găsiţi toate contactele deputaţilor şi senatorilor care au semnat acest proiect de lege.

 

Citește și: