Cristian ANDREI
Clarice DINU
Sorina Ionaşc
80645 vizualizări 6 iul 2012

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat de parlament cu 256 de voturi "pentru". Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc pe 29 iulie. În această perioadă, preşedinte interimar este şeful senatului Crin Antonescu.  

Băsescu va fi demis dacă la referendum votează în acest sens 50 la sută plus unu dintre cei care merg la urne.

Preşedintele suspendat a sesizat Curtea Constituţională, reclamând un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament. "Nu apăr scaunul, ci vreau să apăr funcţia", a explicat şeful statului. Totodată, el a reluat acuzaţiile la adresa USL şi a liderilor săi, acuzându-i că mint şi că doresc să-şi subordoneze justiţia. "Dacă voi reveni în funcşţia de preşedinte va fi în contunuare imposibil ca hoţii şi impostorii din politică să negocieze cu mine liniştea lor. Vreau să cred că românii nu-şi doresc liniştea din vremea guvernului Iliescu. Eu nu le pot garanta că voi continua să fiu o nucă tare pentru cei care cred că România poate merge înainte cu o justiţie care protejează hoţii",  a spus Băsescu.

El a adăugat că "marele argument al suspendacilor este că nu am popularitate", iar dacă va fi reconfirmat în funcţie la referendum şi-l va găsi în funcţie pe Victor Ponta niciodată nu-i va mai încredinţa funcţia de premier.

De cealaltă parte, liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au asigurat că nu vor face nicio presiune la adresa justiţiei şi a celorlate instituţii ale statului.

Victor Ponta a afirmat că în toată această perioadă de criză politică familia sa a primit ameninţări, fiind nevoit să apeleze la instituţiile statului pentru protecţie.


Gândul a transmis LIVE VIDEO desfăşurarea evenimentelor. Editorialiştii Gândul Claudiu Pândaru şi Cristian Tudor Popescu şi Cristian Hostiuc, director editorial ZF, au comentat, într-o ediţie specială GÂNDUL LIVE, evoluţiile politice de la Bucureşti.

 

DESCARCĂ AVIZUL CONSULTATIV AL CCR

UPDATE 22:50 Băsescu: În tot acest interval, nu am vorbit cu nimeni, nici cu ziarişti străini, nici cu politicieni. Nu are nimeni nevoie de îndrumare. Reacţiile din capitale şi instituţii europene sunt generate de ambasadele de la Bucureşti.

UPDATE 22:49 Hotărârea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu a fost publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 22:44 Băsescu: "N-am minţit niciodată, nu cu intenţie. Am avut informaţie proastă, mi s-a întâmplat"

UPDATE 22:40 Băsescu: Victor Ponta este un om despre care toată Europa ştie că plagiază. Poate Victor Ponta gândeşte o altă soluţie pentru viaţa lui. El s-a redesenat pe el însuşi în propriul său CV. A vrut să-l credem de toate, numai Victor Ponta nu. Nu regret că l-am pus premier, asta era situaţia politică. Dacă voi reveni la Cotroceni, în cazul în care îl mai găsesc îm funcţie, niciodată nu-i voi mai pune în mână un mandat de premier.

UPDATE 22:39 Băsescu: La masterul de la Universitatea din Catania mă refeream când spuneam "dottore"

UPDATE 22:38 Băsescu: Ponta minte cu o seninătate incredibilă. Eu nu am plecat la Bruxelles dintr-un singur motiv: din ordinul lui Ponta, MAE a refuzat să transmită delegaţia preşedintelui. Pe mine nu mă recunoştea guvernul României. Ponta nu poate fi un politician,pentru că are impresia că se poate minţi cu seninătate.

UPDATE 22:37 Băsescu: Dacă voi reveni în funcşţia de preşedinte va fi în contunuare imposibil ca hoţii şi impostorii din politică să negocieze cu mine liniştea lor. Vreau să cred că românii nu-şi doresc liniştea din vremea guvernului Iliescu. Eu nu le pot garanta că voi continua să fiu o nucă tare pentru cei care cred că România poate merge înainte cu o justiţie care protejează hoţii. Mi-a fost extrem de greu în perioada de criză, dar am conştiinţa împăcată că am reuşit să trec cu guvernul şi majoritatea parlamentară ţara de momentul de risc maxim.

UPDATE 22:32 Băsescu: Eu nu sunt preşedintele României ca să fiu laş. Cu adevărul şi Constituţia mergem la referendum.

UPDATE 22:31 Băsescu: "Ideea de preşedinte care poate fi suspendat când are în parlament o majoritate ostilă este o sursă de instabilitate pe termen lung. Aş mai face o ultimă observaţie: în declaraţiile care s-au făcut azi în Parlament n-am găsit vreo acuzaţie pentru fapte ale preşedintelui, ci doar false imputări, false reproşuri care dacă ar fi luate în consideraţie de un preşedinte ar face un preşedinte mut, care nu se implică, ci doar beneficiază de avantajele funcţiei. Preşedintele ales nu poate fi mut"

UPDATE 22:24 Băsescu: Am considerat că am obligaţia să utilizez toate instrumentele constituţionale pentru apărarea funcţiei. Aş face o observaţie, conflictul juridic izvorăşte din art. 95, articol care spune foarte clar"în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele poate fi suspendat". Nu există fapte, ci doar declaraţii. Declaraţiile aşa cum au fost analizate de CCR nu relevă niciuna fapte grave în înţelesul Curţii Constituţionale"

UPDATE 22:23 Băsescu: "Marele argument al suspendacilor este că nu am popularitate"

UPDATE 22:20 Traian Băsescu: "Observ un salt calitativ în clasa politică. În 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi, astăzi cu 256. În conformitate cu articolul 146, am depus cerere de soluţionare a conflictului juridic cu parlamentul României. Nu ţin de scaun, dar ca în 2007, când am atacat hotărârea de suspendare şi acum am obligaţia să utilizez toate soluţiile constituţionale pentru acelaşi abuz ca în 2007. Cu certitudine, concluzia rămâne aceeaşi: mergem la referendum"

UPDATE 21:54 Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte.

UPDATE 21:38 Victor Ponta: Familia mea a primit ameninţări. Copilul meu a fost ameninţat. Am sesizat structurile statului. Am primit protecţia necesară pentru mine şi familia mea"

UPDATE 21:34 Crin Antonescu: Cred că voi merge la Cotroceni, nu se poate în fond altfel. Dacă este întâlnirea unui şef de stat se poate face doar la Cotroceni. NU am niciun fel de nerăbdare să dau buzna acolo, o voi face cu responsabilitate şi discreţie.

UPDATE 21:30 TRAIAN BĂSESCU SUSŢINE O CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA ORA 22,00

UPDATE 21:30 Victor Ponta: "Au fost acuzaţii dure până în momentul votului din Parlament, doresc ca toţi cei implicaţi în campania pentru referendum că acuzele nu pot fi făcute împotriva interesului naţional"

UPDATE 21:28 Victor Ponta: "Din acest moment, în săptămânile următoare voi face toate eforturile pentru a exprima prietenilor şi partenerilor europeni că România funcţionează ca stat de drept. Este important să dovedim pas cu pas că acuzaţiile aduse României ca ţară nu se confirmă"

UPDATE 21:26 Victor Ponta: "Garantez sprijinul total pentru preşedinte şi pentru declaraţia făcută. Voi sprijini în calitate de prim-ministru independenţa şi buna funcţionare a instituţiilor statului Curtea Constituţională, parchetele, instanţele, serviciile de informaţii. Preşedintele interimar va avea din partea Guvernului o garanţie şi un sprijin constant"

UPDATE 21:22 Crin Antonescu:" Reafirm ataşamentul meu personal şi al parlamentarilor care au votat pentru USL pentru statul de drept şi o justiţie independentă. Parchetul General, DNA, Serviciile speciale, ANI, justiţia, Curtea Constituţională toate vor avea o funcţionare corectă, nu se va exercita niciun fel de presiune politică asupra lor"

UPDATE 21:15 Cristian Tudor Popescu, despre rezultatul votului

 

UPDATE 21:06 Crin Antonescu a anunţat că referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc pe 29 iulie.

UPDATE 21:04 Pesedistul Georgian Pop a anunţat de la tribuna parlamentului că pentru suspendarea preşedintelui s-au înregistrat 256 de voturi "pentru". Împotrivă s-au pronunţat 114 parlamentari.

UPDATE 21:01 Crin Antonescu şi Victor Ponta susţin o conferinţă de presă la ora 21:30

UPDATE 20:50 Dan Radu Ruşanu a anunţat că preşedintele a fost suspendat cu 258 de voturi "pentru"

UPDATE 20:45 Votul s-a încheiat, useliştii au facut deja semn ca au voturile necesare suspendării. USL susţine că pentru suspendare au votat 259 de parlamentari.


UPDATE 20:16 Votul este secret, cu bile. Parlamentarii USL, dar şi cei ai PDL, în frunte cu Elena Udrea, supraveghează votul.

 

UPDATE 20:03 Începe votul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 19:58 Băsescu a părăsit clădirea Parlamentului.

UPDATE 19:56 Băsescu: "Voi aştepta decizia la Cotroceni. Domnule Antonescu, vă las o foaie să vă scrieţi de pe acum ce aţi promis: demisia dacă voi câştiga referendumul"

UPDATE 19:51 Băsescu:"O să vă spun un regret. Am numit doi prim-miniştri, unul se numeşte Călin Popescu Tăriceanu, altul Victor Ponta. După ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi şi-au făcut obiectiv suspendarea. I-am văzut cu ochii blânzi şi umezi înainte de a le da mandatul şi apoi marionete ale corupţiei din propriile partide. (...) Vă rog să aveţi grijă de ţară şi oamenii ei"

UPDATE 19:49 Băsescu: "Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de premier, să dea opoziţiei funcţia de şef al SIE. Dacă n-aţi văzut, mai căutaţi dictatori".

UPDATE 19:48 Băsescu: "Atâta timp cât voi fi preşedintele României nu va reuşi nimeni să facă cu mine un compromis pentru că eu nu fac intervenoii nici la procurori, nici la judecători, nici la poliţişti. Uneori s-au supărat şi unii din PDL, dar asta-i viaţa"

UPDATE 19:45 Traian Băsescu a luat din nou cuvântul amintind că toate partidele au semnat Pactul pentru Educaţie. "După aceea aţi înţeles dezastrul unei cooperări în imaginea dumneavoastră", a spus Băsescu.

UPDATE 19:35 Traian Băsescu a revenit în sala de plen.

UPDATE 19:22 Cristian Tudor Popescu i-a făcut portretul lui Crin Antonescu.

UPDATE 19:19 Preşedintele Traian Băsescu a ieşit din nou din sala de plen când a început să vorbească liberalul Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 19:16 Dezbaterea GÂNDUL LIVE continuă.

UPDATE 19:08 Mircea Geoană a susţinut un discurs. Din sală i s-a strigat "Mihaela, dragostea mea". ”Important e ce lecţie învăţăm din această seară. În seara aceasta, un nou preşedinte interimar şi un nou preşedinte al României vor putea să dovedească că se poate mai mult şi mai bine. Fac un apel şi pentru cei care sunt azi în Opoziţie. Nimeni nu este la putere pentru eternitate. România este un stat serios, o democraţie europeană, chiar dacă acum e frământată. Trebuie să ţinem minte, că atunci când vrei să fii conducător sau lider, trebuie să încerci să scoţi ce e mai bun din oameni, nu ce e mai rău. Apelul meu este să învăţăm din greşelile din mandatul lui Traian Băsescu. E nevoie de un nou început.", a spus Geoană.

UPDATE 19:00 Preşedintele Traian Băsescu s-a reîntors în sala de plen.

UPDATE 18:48 Parlamentarul Daniel Oajdea(PP-DD) a anunţat că nu va vota pentru suspendarea preşedintelui: ” Într-un stat democratic, orice cetăţean are dreptul de a fi judecat. Graba USL de a judeca preşedintele încălcând legile reprezintă un derapaj de la democraţie. Nu voi susţine prin votul meu încălcarea legii”. De asemenea, parlamentarii UNPR şi cei ai minorităţilor naţionale au anunţat că nu vor lua cuvântul în faţa Parlamentul, o decizie referitoare la suspendarea preşedintelui nefiind luată.

UPDATE 18:44 Comentarii la cald: Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru şi Cristian Hostiuc.

UPDATE 18:40 Pedelistul Cezar Preda l-a atacat dur pe Crin Antonescu:”Domnule preşedinte, mă aşteptam ca măcar azi, dacă vă duceţi la Cotroceni, să aveţi un discurs mai cald şi mai uman. Şi păpuşa Chucky a fost concepută să fie bună, dar nu a fost, domnule Antonescu. Dvs. v-aţi aliat cu acea parte a FSN-ului cu care nu trebuia. România este lovită crunt a doua oară (...)”Toţi sunteţi legaţi ombilical de acelaşi lucru, frica de justiţie, de dreptate. De aceea vă grăbiţi să demiteţi preşedintele”

UPDATE 18:37 UDMR a anunţat că parlamentarii Uniunii vor vota cum le dictează conştiinţa.  „Activitatea preşedintelui României este cunsocută. Expunerea suspendării lui nu are elemente noi, iar poziţia CCR este interpretabilă. UDMR nu au luat o hotărâre cu susţinerea sau nesusţinerea cererii de suspendare. Lăsăm pe fiecare să voteze cum crede”, a anunţat Marton Arpad.

UPDATE 18:34 Crin Antonescu: "Unii fac comparaţii cu minerida din 1990. În 1990 au fost cel mai grav atentat la statul de drept. Ştim că Ion Iliescu era preşedintele României şi ştim că va fi însoţit toată viaţa de responsabilitatea acelui moment, ştim că în acel moment Tăriceanu, eu eram membri PNL aveam sediile atacate, dar nu încetam să susţinem valorile libertăţii. Victor  Ponta era elev de liceu, Zgonea era student, Dragnea era inginer.  Băsescu, Berceanu, Blaga erau deputaţi în partidului Iliescu care cauţionau mineriada. Singura mea rugăminte către domnul preşedinte Băsescu este ca atunci când îşi va scrie memoriile sau i le va dicta lui Cărtărescu să ne spună ce făcea în zilele de 13, 14, 15 iunie 1990. (...) Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică"

UPDATE 18:26 Crin Antonescu îl acuză pe Traian Băsescu că a patronat un sistem discreţionar. "Domnul Traian Băsescu, susţinătorii săi politici, din alte instituţii au încercat să transforme România într-un regim unipersonal şi discreţionar. În anumite împrejurări vorba, declaraţia, înseamnă faptă. A dat ordine directe şi în mod public unor instituţii care nu i-au fost subordonate. Căror instituţii? Tuturor! u le-aţi spus românilor tot adevărul pentru că în timp ce pentru milioane impuneaţi măsuri de austeritate un grup restrâns de camarilă politică a prosperat la cote nemaiîntâlnite"

UPDATE 18:20 Parlamentarii PDL au părăsit şi ei sala în timpul dicursului lui Antonescu.

UPDATE 18:15 Preşedintele Traian Băsescu a părăsit sala de plen când Crin Antonescu şi-a început discursul.

UPDATE 18:12 Vasile Blaga: "E un lucru clar: preşedintele nu a încălcat Constituţia, pe când Victor Ponta da. Aceşti oameni vor să suspende un om care a respectat Constituţia. Aţi devenit maeştri în fărădelege. Asaltaţi toate instituţiile ţării şi credeţi că veţi scăpa nepedepsiţi, dar vă înşelaţi amarnic”

UPDATE 18:08  Vasile Blaga: ”Ponta, copy-paste, a făcut înconjurul lumii făcând de ruşine ţara. Nu mai încercaţi să-i prostiţi pe români. Trompetele USL au minţit că România are bani, dar când aţi venit la guvernare v-aţi trezit că e criză

UPDATE 18:04 Vasile Blaga: "Nu aţi dorit să respectaţi ordinea de zi pentru că nu aţi dorit ca românii să audă avizul CCR, ăsta a fost motivul. România trece în aceste zile prin momente dificile, poate cele mai dificile. Aceasta numai pentru un grup de politicieni uniţi de minciună încearcă să confişte ţara

UPDATE 17:57 Scandal în Parlament. Liderul PDL Mircea Toader a cerut ca avizul CCR să fie citit în plenul reunit. ”Aţi uitat sau aţi schimbat foaia, că în Birourile Permanent reunite s-a stabilit că trebuia perezentat avizul consultativ al CCR. Dacă luaţi stenograma şedinţei o să vedeţi că un membru al comisiei juridice să citească o sinteză a acestui aviz. Corect era să se prezinte ca să avem un punct de vedere corect. Vă cer să respectaţi ce s-a hotărât”

UPDATE 17:50 Traian Băsescu şi-a încheiat discursul. "Vă urez succes", a spus el în final.

UPDATE 17:48 Băsescu a spus că regretă afirmaţiile care i-au fost imputate ca fiind xenofobe.

UPDATE 17:43 "De doi ani nu m-aţi auzit criticând justiţia pentru că a început să meargă. Asta îi sperie pe mulţi infractori din politică sau din afara politicii, dar cu bune legături în politică", a spus Băsescu.

 

UPDATE 17:41 "Dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu veţi da drumul la investiţii străine în minerit, vă asigur că nu există soluţie de a alimenta corespunzător bugetul fondului de pensii", a spus Băsescu.

UPDATE 17:39 Băsescu l-a acuzat pe Ponta că a sfidat deciziile Curţii Constituţionale care a spus că nu el este cel care poate reprezinta România la Consiliul European.

UPDATE 17:34 Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a luat notă de avizul Curţii Constituţionale, "m-am bucurat că CCR nu constată nicio abatere care să justifice suspendarea. Se pare că eu nu reuşesc să coabitez cu PSD şi PNL. Atunci când guvernul PNL era în parteneriat cu PSD aţi recurs la suspendare. Acum vă aflaţi la guvernare împreună şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să-l faceţi este suspendarea preşedintelui. Un lucru care este infinit mai important este stabilitatea ţării. Ceea ce faceţi de două săptămâni nu reprezintă decât o puternică zdruncinare a statului de drept pentru a-l pune la dispoziţia USL. Va avea consecinţe pe termen lung. Ori nu aveţi o evaluare corectă a ceea ce faceţi, ori o aveţi şi nu vă pasă", a spus Băsescu.

UPDATE 17:31 În timpul citirii cererii de suspendare, preşedintele Traian Băsescu a luat notiţe.

UPDATE 17:23 Ce crede Cristian Tudor Popescu despre suspendarea lui Băsescu.

UPDATE 17:19 Deputatul PNL Eugen Nicolăescu citeşte un rezumat al cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, spunând că şeful statului a încalcat Constituţia.

UPDATE 17:14 Cum comentează Cristian Hostiuc, director editorial ZF, suspendarea lui Traian Băsescu

UPDATE 17:09 Preşedintele Senatului Crin Antonescu a anunţat că PDL are alocate în dezbateri  24 de minute, PSD-22, PNL-13, UDMR-5, UNPR-5, minorităţi -3 minute. Traian Băsescu nu are limită de timp pentru intervenţia sa.

UPDATE 17:05 A început şedinţa în care se discută şi votează suspendarea lui Traian Băsescu. Participă 318 parlamentari. Cvorumul este de 217.

UPDATE 16:51 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament: "Sunt gata. Să-i dăm drumul"

UPDATE 16:41 Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a anunţat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi la dezbaterea şi votul pe cererea de suspendare a preşedintelui, poziţia UDMR urmând a fi anunţată în plen.

UPDATE 16:04 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu în ultimele 24 de ore şi a arătat că parlamentarii PDL vor vota împotriva suspendării, dar că nu poate face pronosticuri politice nici măcar în campania electorală.

UPDATE 15:56 Preşedintele Parlamentului European, Herman van Rompuy, scrie, pe contul său de Twitter, că este "foarte îngrijorat" de evoluţiile din România privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, precizând că îi va contacta pe Victor Ponta şi Traian Băsescu pentru a discuta despre această situaţie.

UPDATE 15:52

UPDATE 14:45

UPDATE 15:19 Referindu-se la al şaptelea capăt de acuzare al USL, potrivit căruia Băsescu a susţinut că nu va numi un premier de la USL, CCR susţine că: "în situaţia în care Primul ministru al României este preşedintele Uniunii Social Democrate, desemnat de Preşedintele României"

UPDATE 15:12 La capitolul şase privind abandonarea rolului de mediator, judecătorii Constituţionali spun că : "domnul Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate"

UPDATE 14:53 Curtea Constituţională constată în aviz că "declaraţiile Preşedintelui României nu au fost de natură a aduce atingere independenţei judecătorilor constituţionali", aşa cum reclama USL la punctul cinci din cererea de suspendare.

UPDATE 14:49 Referitor la acuzaţia a patra că preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei, magistraţii notează: "Faptul că unele prevederi din proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei au fost constatate ca fiind neconstituţionale, deoarece aveau ca efect suprimarea unor drepturi fundamentale, nu poate conduce la concluzia că Preşedintele României ar fi încălcat prevederile Legii fundamentale".

UPDATE 14:43 În privinţa celui de al treilea capăt de acuzare al USL, încălcarea separaţiilor puterilor în stat şi independenţa justiţiei, prin declaraţii atunci când a vorbit despre amânarea judecării dosarelor sau deciziile referitoare la plata salariilor, Curtea Constituţională susţine: "Aceste declaraţii ale Preşedintelui României nu au produs efecte juridice, neavând un caracter decizional. De aceea, nu se poate reţine că încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la independenţa justiţiei, declaraţiile critice formulate nefiind de natură să determine pe magistraţi să nu-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale"

UPDATE 14:35 Cât priveşte al doilea motiv incocat de USL pentru suspendare, încălcarea dreptului la salariu şi pensie prin declaraţiile referitoare de scădere a salariilor şi pensiilor, Curtea Cosntituţională susţine că: "Motivele invocate de autorii propunerii privind încălcarea unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă şi dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanţei acestor drepturi fundamentale. În acest sens, Curtea constată că măsurile legislative referitoare la diminuarea salariilor şi a pensiilor au fost adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii.

UPDATE 14:25 Cutea Constituţională nu precizează clar dacă dă un aviz negativ sau favorabil suspendării lui Traian Băsescu. Judecătorii încep analiza motivelor celor 7 motive invocate de USL în cererea de suspendare. La primul punct, magistraţii susţin că "faptul că preşedintele României, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru". "De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul „opinii şi opţiuni politice”, astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora", se arată în aviz.

UPDATE 14:20 Curtea Constituţională a publicat avizul consultativ.

UPDATE 14:15 Şedinţa Curţii  Constituţionale s-a încheiat, preşedintele instituţiei, Augustin Zegrean, declarând că decizia legată de cererea de suspendare a şefului statului va fi publicată pe site.

UPDATE 13:39 Aspazia Cojocaru, judecător la Curtea Constituţională, a fost ameninţată înaintea şedinţei în care CCR se pronunţa pe cererea de suspendare a preşedintelui Băsescu.

UPDATE 13:30 Termenul dat de Parlament Curţii Constituţionale pentru avizul consultativ pe suspendarea preşedintelui a expirat la ora 12:00. "Dacă va veni până la începerea şedinţei, va fi luat în considerare", a spus Antonescu.

UPDATE 13:28 Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că şedinţa în care se va da votul pe suspendarea lui Băsescu va avea loc la ora 17.00, indiferent dacă judecătorii CCR vor transmite sau nu avizul consultativ până la acea oră.

UPDATE 13:14 Comisia Europeană este îngrijorată în legătură cu ultimele evoluţii din România, în special de acţiunile care par a reduce puterile ale instituţiilor independente precum CC, iar Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu premierul Ponta pentru a exprima îngrijorarea Comisiei.

UPDATE 12:48 Cursul a urcat la 4,5249 lei/euro pe piaţa interbancară şi a atins un nou maxim istoric

UPDATE 11:02 Europarlamentarii USL Cătălin Ivan şi Norica Nicolai au cerut demisia eurodeputatei PDL Monica Macovei, susţinând că a manipulat şi a minţit instituţiile europene.

UPDATE 10:47 Preşedintele comisiei de afaceri europene din Parlamentul german îi scrie lui Barroso.

UPDATE 10:36 Ponta a susţinut că îşi asumă orice critică a partenerilor europeni în privinţa măsurilor luate în ultima perioadă. "Suntem gata să le corectăm", a spus el.

UPDATE 10:34 "Vreau să anunţ că indiferent de decizia Parlamentului, guvernul va asigura în continuare stabilitatea totală şi absolută a CCR, DNA, ANI, a Parchetului şi a celorlalte instituţii care nu trebuie afectate de o bătălie politică. Nu vom schimba niciu judecător de la Curtea Constituţională", a spus Ponta, adăugând că "bătălia politică nu va afecta sistemul de justiţie"

UPDATE 10:29 Victor Ponta a declarat că "în această perioadă de criză politică, de conflict între preşedinte şi parlament am avut multe contacte şi discuţii cu partenerii europeni. Întrebările lor sunt perfect legitime". "România, dincolo de acest conflict intern, va rămâne o ţară stabilă, în care statul de drept, Constituţia vor fi respectate. Guvernul va lua toate măsurile pentru respectarea cu stricteţe a obligaţiilor care revin României cu FMI, CE şi BM. Nu va fi afectat procesul de a îndeplini obligaţiile", a spus Ponta.

UPDATE 10:13 Cursul a urcat la 4,5050 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare şi a atins un nou maxim istoric, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 09:00 Judecătorii CCR s-au întrunit astăzi începând cu ora 09.00, ei primind ieri o solicitare din partea Parlamentului pentru a-şi da avizul consultativ în termen de 24 de ore. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că şedinţa de suspendare va continua şi în lipsa avizului consultativ al Curţii Constituţionale.

Potrivit articolului 95 din Constituţie, preşedintele poate fi suspendat din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultare Curţii Constituţionale. Dacă cererea de suspendare va fi votată se va organiza în maxim 30 de zile un referendum pentru demiterea preşedintelui. Datele avansate pentru referendum sunt 22 şi 29 iulie.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că se va afla în Parlament pentru a se apăra în faţa acuzelor care i se aduc. El a precizat că va dori să demonstreze punct cu punct că cererea de suspendarea nu are argumente solide, ci se bazează doar pe afirmaţii ale sale şi nu pe fapte. Pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, USL se mai bazează pe voturile celor de la UDMR, dar şi ale unor parlamentari UNPR şi ai minorităţilor naţionale.

Dacă cererea de suspendare va fi votată se va organiza în maxim 30 de zile un referendum pentru demiterea preşedintelui. Datele avansate pentru referendum sunt 22 şi 29 iulie. Traian Băsescu le-a cerut celor de la USL să organizeze simultan cu referendumul de demitere şi unul pentru modificarea Constituţiei în sensul introducerii Parlamentului unicameral cu 300 de membri.

În cazul în care Traian Băsescu va fi suspendat, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, va deveni preşedinte interimar al României.

Citește și: