Departamentul Politic
3815 vizualizări 23 sep 2018

Fostul preşedinte Traian Băsescu acuză PNL şi USR că face un blat ruşinos cu PSD şi doar mimează că s-ar opune coaliţiei guvernamentale, în ralitate, refuzând să depună o moţiune de cenzură împotriva guvernului, într-un moment favorabil.

"Opoziţia pare a face un blat ruşinos cu PSD, refuzând să depună o moţiune de cenzură. PNL şi USR pur şi simplu mimează opoziţia.

Context :

- Economia este măcinată de criza pestei porcine, gestionată cu deplină incompetenţă de guvern;

- Sub comandă politică, dreptul la liberă exprimare a fost înăbuşit prin intervenţia exagerat violentă a jandarmilor împotriva manifestanţilor din 10 August în Piaţa Victoriei;

- Guvernul Dăncilă este incapabil să utilizeze fondurile europene;

- Alianţa PSD-ALDE scârţâie din toate încheieturile datorită ambiţiilor prezidenţiale ale lui Tăriceanu şi a blocării amnistiei şi graţierii;

- PSD este brăzdat de falii generate de lupta clicilor din interior pentru bani şi putere, lupte care nu se vor opri curând;

- UDMR se declară nemulţumit de colaborarea cu Guvernul Dăncilă;

- Aripa Ponta este într-o bătălie deschisă cu Dragnea", scrie Traian Băsescu, într-un mesaj pe Facebook.

El atrage atenţia că nu există un moment mai bun pentru depunerea unei moţiuni de cenzură decât acum, când mai mulţi parlamentari PSD sunt nemulţumiţi de Liviu Dragnea.

"În acest context, Ludovic Orban şi Dan Barna mimează opoziţia şi depun moţiuni simple împotriva lui Carmen Dan şi a lui Daea, moţiuni care constituţional nu au nici un efect, în loc să se alăture PMP şi să depună o moţiune de cenzură sănătoasă împotriva Guvernului Dăncilă, cu ceva şanse de reuşită şi pentru a continua să ţină PSD-ul în corzi. Dacă moţiunea de cenzură ar reuşi, acela ar fi şi sfârşitul lui Dragnea şi Slavă Domnului, sunt destui parlamentari PSD care îi vor capul acum când este şubrezit consistent. Moment politic mai bun pentru o moţiune de cenzură, nu poate exista. Reuşită sau nu, moţiunea ar avea meritul unei delimitări clare a opoziţiei de ticăloşiile şi incompetenţa Guvernului Dăncilă şi ale alianţei PSD-ALDE", completează Băsescu.

El îi îndeamnă pe liderii PNL şi USR să i-a scrisoarea puciştilor din PSD, să o intituleze ”Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă" şi s-o depună - pur şi simplu - la Parlament, dacă nu sunt în stare să formuleze altceva mai bun.

"Din păcate asistăm la un blat degradant pentru PNL şi USR, la fel ca blaturile din Parlament la votul legii care propunea 300 parlamentari sau cea prin care se acordă pensii speciale aleşilor din administraţia locală, când PNL a votat cot la cot cu PSD. Dacă USR şi PNL nu găsesc motive pentru o moţiuni de cenzură, le sugerez să ia scrisoarea puciştilor Firea, Stănescu şi Ţuţuianu, s-o numească Moţiune de Cenzură împotriva Guvernului Dăncilă şi s-o depună. Din PSD vor avea sigur voturile puciştilor, care sunt departe de a se dezice de acţiunea lor. Sunt unii care se cred pe ei deştepţi (de fapt nişte propagandişti blatişti) şi pe noi proşti, care public, justifică inacţiunea politică prin faptul că opoziţia nu are majoritate în Parlament. De acord. Dar un guvern mai bun decât Guvernul Dăncilă, cu care să nu ne fie ruşine în preşedenţia UE, putem avea? Eu sunt convins că da", concluzionează fostul şef al statului.

În loc de moţiune de cenzură, liberalii se mulţumesc să dea sfaturi premierului Viorica Dăncilă, care intenţionează să-şi remanieze guvernul şi îi propun o listă cu cinci miniştri care ar trebui demişi.

”Sunt îngrijorat că premierul Dăncilă, campioana gafelor, se ocupă de remaniere. Trebuie să o consiliez sincer şi nominalizez cinci miniştri care trebuie să plece urgent. Îmi exprim îngrijorarea că doamna Viorica Dăncilă, campioană cunoscută a gafelor, va face evaluările miniştrilor şi va decide cine trebuie să fie remaniat, deşi este ultima persoană care poate realiza o astfel de evaluare. Deşi ar fi doar o peticire a unui guvern ce stă să se destrame, trebuie să o consiliez în mod sincer şi bine intenţionat pe doamna premier şi să îi propun cinci miniştri care trebuie sa plece urgent, până nu e prea târziu. În mod clar, întregul cabinet Dăncilă nu are ce să caute la conducerea României, dar demiterea următorilor cinci miniştri este prioritatea zero: ministerele ar funcţiona mult mai bine fără nicio conducere de acest gen”, se arată într-un comunicat semnat de vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu.

În comunicat sunt enumerate şi motivele pentru care miniştrii ar trebui demişi:

Valentin Popa trebuie să plece de la conducerea ministerului Educaţiei Naţionale pentru modul dezastruos în care a gestionat manualele şcolare, pline de greşeli inacceptabile. PNL a criticat de la bun început crearea unei edituri unice şi desfiinţarea manualelor alternative şi consideră că actuala soluţie este o revenire la perioada ceauşistă în care o singură editură gestionează toate manualele, iar profesorii şi elevii nu dispun de alternative educaţionale. 

De pe lista remanierilor nu poate să lipsească ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru incompetenţa de care a dat dovadă în chestiunea pestei porcine. Harta judeţelor afectate de virusul pestei se măreşte de la o săptămână la alta, România a înregistrat peste 70% din focarele de la nivelul Uniunii Europene, peste 300.000 de porci au fost ucişi, ferme întregi au fost distruse, oamenii au rămas fără locuri de muncă şi există riscul ca întreaga industrie de profil să fie falimentată.

Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă trebuie să plece din funcţie, în condiţiile în care se pare că principala sa sarcină este să stea ascuns de ochii presei şi să nu scoată un cuvânt, în timp ce proiectele ministerului pe care îl conduce bat pasul pe loc, aşa cum şi Lucian Şova, ministrul Transporturilor trebuie remaniat. Nu reiau şirul gafelor comise de Şova, reamintesc doar că proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş este complet ignorat de ministrul Transporturilor şi că nu a fost depus nici măcar un proiect de finanţare din bani europeni pentru demararea construcţiei autostrăzii.

În egala măsură şi ministrul Carmen Dan trebuie să plece din guvern, în numele oamenilor bătuţi şi gazaţi pe 10 august în Piaţa Victoriei la un protest paşnic. Vineri, Parchetul General a pus sub acuzare conducerea Jandarmeriei implicată în represiunea de pe 10 august, precum şi un secretar de stat din MAI. Dar nu există nicio urmă de îndoiala că adevăraţii dirijori ai intervenţiei împotriva protestatarilor au fost Liviu Dragnea şi Carmen Dan, iar acesta este motivul principal pentru care ministrul de Interne trebuie să plece urgent din funcţie”, se arată în comunicatul liberalilor.

Vineri seara, după şedinţa-maraton a Comitetului Executiv Naţional PSD, Liviu Dragnea a anunţat că discuţiile despre o eventuală remaniere guvernamentală vor fi amânate până după referendumul din 7 octombrie.

"Oricum, doamna prim-ministru începuse o evaluare miniştrilor, care este în desfăşurare şi după referendum vom avea un Comitet Executiv Naţional, care va hotărî cine va mai rămâne în Guvern şi cine nu", a declarat Dragnea. "Miniştri care se ascund în Guvern, fug de presă, nu pot fi. Eu nu mai vreau să fiu purtător de cuvânt al ministerelor, fiecare trebuie să comunice deciziile pe care le-a luat. Ce este foarte important, din punctul meu de vedere, şi o să cer în mod imperativ la acel Comitet Executiv, din calităţile obligatorii pe care trebuie să le aibă membrii Guvernului trebuie să fie buna comunicare."

 

Citește și: