2884 vizualizări 22 iun 2011

Traian Băsescu este prezent de la ora 13.30 la Radioul Public unde va vorbi despre întâlnirile purtate ieri la Cotroceni pe marginea proiectului de revizuire a Constituţiei şi reorganizare administrativă. gândul transmite cele mai importante declaraţii ale preşedintelui în format LIVETEXT.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui

Nu am primit motivaţia Curţii Constituţionale, judecătorii sunt în şedinţă, sper ca motivaţia Curţii să fie publică în cursul după-amiezii. Dacă primesc motivaţia, mâine voi înainta spre Parlament proiectul de revizuire a Constituţiei. O variantă ar fi ca în urma deciziei motivate a Curţii Constituţionale să revizuiesc textul proiectului sau să transmit şi decizia Curţii Constituţionale şi avizul Consiliului Legislativ şi proiectul către Parlament. Optez pentru această variantă în care să las Parlamentului să aducă reformulări. Nu putem să trecem peste obligaţia de a nu mai proteja averile ilicite. Constituţia actuală obligă ca actele normative ale UE să prevaleze în faţa actelor interne. Există o decizie a Consiliului din 2005, care trebuia implementată până în 2007. Proprietarii vor fi deposedaţi de bunuri în urma unei decizii judecătoreşti.

Această decizie a UE, a Consiliului JAI, vizează atât confiscarea averilor ilicite deţinute, cât şi confiscarea extinsă, adică ceea ce se întâmplă la noi când un cetăţean începe să fie anchetat de Parchet cu privire la veniturile şi averea sa, multe mută pe copii, pe rude, pe prieteni averea, dar nu mai ai ce-i confisca, chiar dacă organele statului au constatat venituri ilicite.

"Aş fi dispus oricând să prezint averea familiei mele"

Fiind prezumţia în Constituţie, orice om care este anchetat pe această temă poate lăsa sarcina probei numai pe umerii procurorilor. Cei anchetaţi trebuie să colaboreze cu procurorul pentru că altfel procurorul nu are cum să aibă toate probele. Eu aş fi oricând disponibil să prezint averea familiei mele. Toţi suntem obligaţi să răspundem organismelor statului. Această abordare nu îi vizează pe pensionari sau oamenii cinstiţi, ci pe cei care gestionează resurse ale statului şi le pot deturna în favoarea lor.

În momentul de faţă puterea judecătorească nu are niciun fel de răspundere chiar pentru erori, vă dau exemplu ce ni se întâmplă la CEDO unde România pierde proces după proces, din cauza judecăţii strâmbe. Statul român tot plăteşte ceea ce nu fac judecătorii sau ceea ce fac prost. Este timpul ca această putere să fie responsabilizată. Puterea executivă este judecată când plăteşte, este fluierată, singurii care nu au niciun fel de responsabilitate pentru proasta gestionare a activităţii lor sunt judecătorii şi procurorii. Am văzut prea mulţi oameni duşi la arestare după care nu s-a mai întâmplat nimic, nici măcar nu au mai ajuns dosarele în instanţă.

"Prea mulţi arestaţi degeaba şi prea multe verdicte eronate"

Nu vreau ca statul român să devină unul poliţienesc, care tolerează abuzurile asupra cetăţeanului. Cineva trebuie să răspundă. Şi procurorii trebuie să răspundă. România este unul dintre cei mai mari plătitori la CEDO. Când statul român este amendat, aceste daune se răsfrâng asupra judecătorilor. Prea mulţi arestaţi degeaba şi prea multe verdicte eronate.

Trebuie găsită o reformulare care să pună în valoare decizia 2005 a Consiliului JAI al Consiliului European în privinţa averilor ilicite, altfel vom avea o problemă politică în relaţia cu UE.

Nu sunt modificări pe fond. Constituţia a rămas aşa cum este, iar dizolvarea Parlamentului este extrem de dificilă. Ce am modificat vine din experienţă. Vă aduceţi aminte că în 2009, în plină criză economică, Guvernul a fost trântit în Parlament şi apoi trei luni nu am mai putut avea un Guvern votat. Am scris în proiectul de revizuire că Parlamentul este obligat să dea un vot asupra Guvernului şi programului în 10 zile. Dacă nu o face premierul şi Guvernul, se consideră picat.

"Avem o Constituţie bună care suferă de neclaritate"

Am făcut doar nişte clarificări care vin din experienţă. Avem o Constituţie bună care suferă de neclaritate.

Sunt state mari, Spania, Italia, Grecia, care au datorii mult peste 60% din PIB. Vreau ca datoria publică a României să nu fie mai mare de 60% din PIB. Măsurile pe care le-am luat noi, aşa blamaţi cum am fost, le iau Italia, Spania, Marea Britanie. Noi nu mai avem problemele pe care le au ei cu echilibrele macroeconomice. În privinţa datoriei publice este o regulă care trebuie respectată şi trebuie să o respectăm. Nimeni nu va mai putea trăi pe bani viitori. Vor reuşi naţiunile care vor trăi pe banii care îi produc. Situaţia datoriei noastre care este de aproximativ 31% din PIB în raport cu celelalte state vechi ale UE ne permite, dacă vom fi înţelepţi, o reducere a decalajelor pentru că aceste state vor trebui să-şi plătească datoriile. Noi ce vom împrumuta vom putea duce în investiţii. Am conjugat datoria şi cu deficitul de 3%, să nu mai ajungem cu deficite aberante cum a fost în 2008.

Nu renunţ la nicio propunere de revizuire propusă. Am văzut cât rău au făcut lucrurile neclare din Constituţie. O să discut cu parlamentarii, poate ajustarea pe care o voi face nu va mai primi aviz negativ din partea Curţii Constituţionale.

"Nu avem tiparniţă de bani. Vrem să scufundăm şi batjocorim ţara?"

Eu nu contest dreptul cetăţeanului de a se adresa individual instanţei. Eu vizez acele momente în care instanţa suspendă aplicabilitatea unei Ordonanţe date de Guvern. Niciun Guvern nu este nebun să ia o măsură care să lovească în cetăţeni. Înseamnă că nu sunt bani în trezorerie. Propunerea de modificare doreşte ca actele normative să nu poată fi suspendate. Sunt peste trei miliarde de euro care trebuie plătite în urma deciziei instanţelor. De unde credeţi că vor fi bani să plătim cele trei miliarde? Nu vreau să spun că nu se vor plăti, dar Guvernul poate face lucruri pentru care are bani. Putem începe cu aceste datorii şi să nu mai dăm salarii poliţiştilor, profesorilor. Nu avem tiparniţă de bani.

Dacă nu sunt bani, la anul împrumutăm patru miliarde de euro pentru salarii şi pensii, de unde dăm cele trei miliarde? Dacă împrumutăm ca să ne dezvoltăm, este în regulă. Ţara aceasta nu este a mea, vrem să o batjocorim, să o scufundăm, o facem cu simpla întrebare eu nu ştiu, nu mă interesează, mie să-mi dea bani. Eu vreau să fim toţi responsabili. Nu pot să răspund numai eu.

Coaliţia nu are numărul de voturi cu care să treacă prin Parlament revizuirea Constituţiei. Este clar că acest lucru este posibil dacă conving şi parte din Opoziţie să găsim nişte puncte comune de compromis. Am luat notă de faptul că USL este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300, acest obiectiv s-ar îndeplini, dar spune că vrea două Camere. Atunci am încercat să găsesc un compromis, spunând de acord două Camere, dar Camera decizională să rămână la Camera Deputaţilor, iar cea superioară să aibă rol consultativ pentru probleme de administraţie locală. Sunt dispus la un compromis care să ducă lucrurile înainte. Ar fi tot un Parlament cu o singură Cameră, de tip francez. Sunt dispus la un compromis, trebuie să găsesc o soluţie.

Pentru regiunile de dezvoltare am avut cel mai ştiinţific criteriu, organizarea regiunilor sau a noilor judeţe pe conturul zonelor de dezvoltare economică, contur care a fost construit în urma unor studii profunde ale UE, care au masat în regiunile de dezvoltare capacitate de creştere economică încât să fie viabile. Avem un calcul făcut cu specialişti de cea mai bună calitate. Trebuie să avem ca obiectiv dezvoltarea economică şi debirocratizarea. Înseamnă transferul a tot, în afară de Dezvoltare Regională, către primării. Toate activităţile Consiliului Judeţean ar fi transferate la primării. Spitale, muzee să fie date la primării în administrare.

"Ne trebuie un stat cât mai ieftin şi cât mai puţin implicat în viaţa de zi cu zi a cetăţeanului"

Execuţia bugetului anului trecut arată că salariile pentru angajaţii statului au fost de 25,7% în condiţiile în care a fost o reducere temporară de 25%. Astfel aproape 30% din cheltuielille bugetului s-au dus în salarii, iar 17,4% s-a dus pentru plata utilităţilor. Ceea ce putem realiza prin reorganizare să avem o Direcţie la nivelul judeţului mare şi să lăsăm oficii în aceste judeţe, să nu mai avem Direcţii Generale cu mulţi directori. Trebuie reduse cheltuielile de funcţionare a statului. A venit timpul să diminuăm statul, ne trebuie un stat cât mai ieftin şi cât mai puţin implicat în viaţa de zi cu zi a cetăţeanului.

Trebuie să facem o analiză de viabilitate a comunelor, trebuie să trecem la comasarea anumitor comune. Avem prea multe comune care trebuie să primească bani de la Guvern pentru salarii, orice ţevuşcă. Au apărut speculaţii că vreau să comasez comune de unguri cu comune de români. Eu nu voi fărâmiţa comunităţile.

Nu mă sperii că pleacă ungurii din România cu judeţele Harghita şi Covasna în spate şi le duc la Budapesta. Dacă le-aţi spune acum să plece în Ungaria 99,9%, nu vor pleca, aceasta este ţara lor. Consider că ar fi un mare rateu dacă PDL nu ar accepta un compromis şi ar renunţa la reorganizarea administrativă.

Se vor numi tot judeţe, se va alege un Consiliu, va fi ales un preşedinte al Consiliului ales dintr-un singur tur. Azi am promulgat legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur. Reorganizarea nu va costa mult pentru că nu aducem nimic în plus. Doar cheltuielile cu personalul pe o primă analiză înseamnă 100 de milioane de euro pe an. Cu banii aceştia construieşti 25 km de autostradă la şes sau duci Internetul şi informatizarea până în ultima comună.

Este hilară organizarea alegerilor anticipate cerută de USL.

Eu nu iau în considerare varianta unui premier tehnocrat de ieri de azi. Ieri nu asta mi s-a cerut. Ieri mi s-a cerut un guvern de tehnocraţi cu misiunea să stăvilească criza şi să organizeze alegeri anticipate. Am rugămintea că sunteţi un intelectual să vedeţi ce înseamnă mecanismul de declanşare a alegerilor anticipate. Trebuie să stai minim 60 de zile cu un guvern şi pe urmă să intri cu un guvern de tehnocraţi căzut într-o campanie electorală timp de 45 de zile. Asta însemna 4-5 luni de instablitate. Liderii USL au fost deconcertanţi.

Dacă eu fac modificările trebuie să trimit din nou la Curte proiectul înainte de Parlament. O să discut după ce ajung la birou care este soluţia corectă. Trebuie să mă consult cu Curtea că şi ei pleacă în vacanţă

Nu gândesc la fel ca domnul preşedintele Kelemen Hunor. Orice este posibil în limita responsabilului. Nu aş vedea ca un partid din coaliţie ca pe motive etnice să aruncă ţara în instabilitate. Nu ne trebuie instabilitate politică

Remaniarea guvernamentală va fi decisă după 30 iunie

Miniştrii care nu au ţinut în mână programele de investiţii, cred că au o mare responsbilitate să vedem dacă mai pot rămâne în Guvern. Decizia va fi luată după 30 iunie împreună cu premierul.

Ce facem dacă în 20 de judeţe sunt de acord cu reorganizarea administrativă şi în 20 de judeţe nu sunt de acord? Legea referendumului spune că graniţele comunităţilor nu trebuie afectate de reorganizarea administrativă. Aici nu este vorba de menţinea sistemului administrativ şi mutăm o comună. Aici este vorba despre o nouă lege de reorganizare a teritoriului. O comună de la graniţa unui judeţ poate opta prin referendum din ce judeţ să facă parte.
Citește și: