Cristian ANDREI
26011 vizualizări 15 iul 2012

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat că dacă nu se va valida referendumul, va ţine cont şi de votul opiniei publice şi va readuce în discuţie întreruperea mandatului în octombrie, cu condiţia revizuirii Constituţiei şi trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri.

"Dacă nu se va valida referendumul, voi acţiona conform legii, deci vedem dacă merg la Cotroceni. Voi ţine cont şi de opinia publică, o să readuc în discuţie să îmi întrerup mandatul în octombrie pentru alegeri simultane cu condiţia revizuirii Constituţiei şi trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri", a spus Băsescu.

El a precizat că acţiunea de suspendare este "o lovitură dată instituţiilor statului, aproape militar, în numele puşcăriabililor.

"Nu am spus puşcăriaş, ci puşcăriabil. Sunt 19 parlamentari cu dosare penale, plus cei trei incompatibili. Plus Voiculescu. Despre ce dosare este vorba? Este minciuna puşcăriabililor. Din câte ştiu eu nu am niciun dosar penal, nicio reclamaţie. Dosarul din casa Mihăileanu a fost închis, apartamentul l-am primit legal . Povestea Flotei, dosarul este închis. Nu este nicio legătură, sunt abordări propagandistice", a declarat preşedintele la Realitatea TV.

Preşedintele suspendat a precizat că oficialilor europeni li s-a părut că a fost o execuţie fără judecată în 36 de ore.

"Nimeni nu acceptă că un preşedinte ales este executat într-o execuţie sumară. Un preşedinte este ales cu 51%, este cinstit după opt ani de mandat să-l împingi să obţină tot 50% plus unu. Eu ştiu ce misiune imposibilă îmi asum". a precizat Traian Băsescu.

"Am fost întrebat de doamna Merkel, era perfect informată de la ambasadă, s-au restabilit atribuţiile CCR am spus "nu". S-au retras ordonanţele de urgenţă care vizau preluarea Monitorului Oficial, am spus "nu". Am mai avut o întrebare legată de cum decurge procedura de suspendare, dacă e reglementată în Constituţie. Am spus "nu". Am spus nu s-a făcut o anchetă ca în 2007. Ei ştiu că nu mint niciodată", a dezvăluit preşedintele suspendat dialogul avut cu cancelarul Angela Merkel

Traian Băsescu a vorbit şi despre tasta numărul trei a telefonului de la Palatul Cotroceni. "Sunt 12 taste pe telefonul de la Cotroceni.  Îmi trebuia o tastă, când întrebi cine sunt primii vinovaţi să spună Crin Antonescu şi Victor Ponta. Este de la mine. Dacă apeşi pe tasta trei s-ar putea să răspund eu".

 

Cele mai importante declaraţii:

Am crezut mult în coabitare după ce premierul Ungureanu a pierdut încrederea în Parlament. Am făcut încercarea coabitării pentru a evita instabilitatea politică, am crezut sincer că va merge. A fost o campanie locală în care nu am spus un cuvânt.


Nu-mi puteţi da un singur exemplu că nu am dorit coabitarea. Am mers cu toleranţa până acolo încât am acceptat-o pe doamna Andronescu care a pierdut un proces de incompatibilitate. în condiţii normale nu aş fi acceptat o asemenea nominalizare.


Măsurile luate în 2010 au afectat populaţia, iar explicaţiile Guvernului nu au pătruns la populaţie. Nu sunt exclus din eticheta preşedintele a făcut lucruri grele împotriva noastră.


Lovitura dată instituţiilor statului, aproape militar, este dată în numele puşcăriabililor. Decizia se luase demult, anunţase graficul domnul Voiculescu, ea a fost respectată. Am fost suspendată după 59 de zile, nu 60 de zile cum estimase Voiculescu.


Nu am spus puşcăriaş, ci puşcăriabil. Sunt 19 parlamentari cu dosare penale, plus cei trei incompatibili. Plus Voiculescu.


Despre ce dosare este vorba? Este minciuna puşcăriabililor. Din câte ştiu eu nu am niciun dosar penal, nicio reclamaţie. Dosarul din casa Mihăileanu a fost închis, apartamentul l-am primit legal . Povestea Flotei, dosarul este închis. Nu este nicio legătură, sunt abordări propagandistice.


Eu am opt ani de mandat. Nu mă lupt pentru un scaun, este un scaun tare incomod, mai ales în vreme de criză. Obiectivul nu mai poate fi acel scaun, ci România europeană.


Au făcut ţăndări reputaţia României fără preşedintele care îi încurca.


Referendumul nu mai este despre Traian Băsescu, ci despre România izolată sau România cu valori europene.


Europa i-a rejectat ca parteneri pe Victor Ponta şi Crin Antonescu. O Românie care a dat mesaje naţionaliste inacceptabile în UE. Numai că nu bătea cu pantoful că nu primeşte ordine. Ce nu a înţeles că UE este o chestiune despre valori şi atât timp cât respecţi valorile nu ai probleme.  Când nu se mai respectă valorile, ţara nu mai este compatibilă cu UE.


Trebuie găsită soluţa resetării instituţiilor statului român. Am avut speranţa, gândul că s-ar putea reseta instituţiile prin Curtea Constituţională.Guvernul a folosit Monitorul Oficial ca pe o gazetă de perete. Dacă era respinsă de către Curte Ordonanţa prin care se amputau puterile Curţii, putea judeca hotărârea de suspendarea a preşedintelui, a schimbării lui Vasile Blaga şi revocarea Avocatului Poporului.


Cancelariile europene ştiu ce s-a întâmplat. A fost un abuz de putere al Parlamentului la suspendarea preşedintelui.


Văd coabitarea posibilă, am stimulat-o, eu l-am numit pe Victor Ponta. Ea implica însă obligaţii să funcţionăm instituţional.


Decizia ca eu să fac anunţul a fost un complex de analize făcute cu BNR, Ministerul de Finanţe, prim-ministru. Am avut întâlnirea cu Fondul pe 4 mai 2010. Nu ne înţelegem asupra măsurilor, urmează un nou şir de consultări cu BNR, ministrul de finanţe. În ziua declaraţiei, întâlnire cu partidele politice, am ajuns la o soluţie, nu ne mişcăm de pe ea. Fondul a cerut creşterea fiscalităţii pe întreprinderi. Concluzia noastră a fost să nu afectăm întreprinderile, societăţile. Am făcut eu anunţul pentru că era dificil pentru orice om de partid să o facă. Trebuia dat un semnal către pieţe şi am spus că acest semnal trebuie să vină de la Executiv, preşedintele este parte a executivului şi eram cel mai credibil. Aş mai face-o oricând dacă acesta este interesul ţării.


Nu am avut o problemă cu puterile statului. Cu justiţia am ajuns la o soluţie de a ajuns să funcţioneze acceptabil. Iau notă de observaţia CCR dar trebuie să fii şi în pielea preşedintelui. Am avut probleme cu CSM pentru că nu mergea MCV.


Fractura în societatea românească a apărut în 13-15 iunie 1990 şi a fost adâncită după condamnarea comunismului.


Iată o greşeală foarte mare pe care am făcut-o când am spus la telefon "ghici, ghicitoarea mea". Cu legea sănătăţii nu am reuşit.


S-a încercat trecerea legii educaţiei în Parlament, iar amendamentele depuse nu generau niciun progres pentru sistemul de educaţie. S-au întâlnit în Parlament interesele universităţilor particulare, doctorilor, demnitarilor care predau în universităţi.


Am avut ghinion că în paralel cu criza trebuia să modernizăm şi statul. Am trecut societatea prin procese dure pentru care nu era pregătită. Acum plătesc costurile.


Dacă nu se va valida referendumul, voi acţiona conform legii, deci vedem dacă merg la Cotroceni. Voi ţine cont şi de opinia publică, o să readuc în discuţie să îmi întrerup mandatul în octombrie pentru alegeri simultane cu condiţia revizuirii Constituţiei şi trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri.


Eu vreau să se valideze referendumul cu un rezultat. Ţinta acestei suspendări nu am fost eu, ci punerea sub control a justiţiei.


Ştiu că i-am supărat pe români, este imposibil ca românii să nu fi văzut ce se întâmplă şi să nu realizeze care sunt opţiunile: restauraţie - un stat ca pe vremea lui Năstase şi Iliescu ori ne continuăm drumul european.


Nu cred, chiar dacă românii sunt supăraţi pe mine. Nu iau în calcul pierderea referendumului.


Românii îşi dau seama că sunt în faţa alternativei izolaţi în Europa şi alternativa este să continuăm. Nimeni nu ne va uita această fractură democratică, România va fi monitorizată din punct de vedere al instituţiilor statului.


Suspendarea mea li s-a părut ca o execuţie fără judecată, în 36 de ore. Nimeni nu acceptă că un preşedinte ales este executat într-o execuţie sumară. Un preşedinte este ales cu 51%, este cinstit după opt ani de mandat să-l împingi să obţină tot 50%. Eu ştiu ce misiune imposibilă îmi asum.

Am fost întrebat de doamna Merkel, era perfect informată de la ambasadă, s-au restabilit atribuţiile CCR am spus "nu". S-au retras ordonanţele de urgenţă care vizau preluarea Monitorului Oficial, am spus "nu". Am mai avut o întrebare legată de cum decurge procedura de suspendare, dacă e reglementată în Constituţie. Am spus "nu". Am spus nu s-a făcut o anchetă ca în 2007. Ei ştiu că nu mint niciodată.


Am o îngrijorare faţă de mitingul de la Iaşi. Mitingurile de la Iaşi se desfăşoară la distanţa mică. Mitingul dreptei este la Palatul Culturii, mitingul puterii este la Piaţa Alexandru Ioan Cuza. Cred că nu este bine să faci asemenea mitinguri cu mase mari de oameni. Pe mine mă cunosc românii ca pe un cal breaz şi cu bune şi cu rele.


Dacă vrei să te războieşti cu Cristoiu, cu CTP când ţi se pare că sunt incorecţi, dacă tot te fac în toate felurile. Niciodată nu o să îi resping telefonul unui analist important.


Sunt 12 taste pe telefonul de la Cotroceni.  Îmi trebuia o tastă când spui cine sunt primii vinovaţi să spună Crin Antonescu şi Victor Ponta. Este de la mine. Dacă apeşi pe tasta trei s-ar putea să răspund eu.

 

 

Citește și: