Marian SULTĂNOIU
87 vizualizări 15 dec 2010

După RRA, preşedintele Traian Băsescu s-a mutat la HotNews, pentru a răspunde şi online întrebărilor românilor. Câteva teme s-au repetat, altele s-au aprofundat, iar alte câteva răspunsuri au fost în primă audiţie. Iată câteva dintre ele:

Impresiile preşedintelui Băsescu

Despre Crin Antonescu - "Conţinut zero"

Este opinia mea că şi Crin Antonescu se află în aceeaşi capcană în care s-a aflat Mircea Geoană. Doar că el a schimbat mogulul. Consideră, probabil, că, având în spate un trust de presă ca Antenele, ar putea deveni un om politic important. Consider ca românii nu mai pot fi păcăliăi cu televiziuinile. Conţinutul zero al lui Crin Antonescu este atât de evident încat nu poate fi acoperit de ţipetele televizate.

Despre pesedizarea PDL - "A abandonat criteriile morale"

PDL-ul pare să fi abandonat criterii morale extrem de importante în politică. Sper să revină, altfel se condamnă singuri, definitiv şi irevocabil.

Despre primii 10 ani ai mandatului lui Ceauşescu - "O perioadă în care românii şi-au afirmat demnitatea şi independenţa"

Vă pot spune că, pentru mine, perioada '65 - '75 a fost o perioadă în care românii şi-au afirmat demnitatea şi independenţa. Vă amintesc episodul august 1968, când am fost extrem de mândru că sunt român (invadarea Cehoslovaciei de către Pactul de la Varşovia, la care România nu a participat). În acelaşi timp, începutul anilor '70 părea a fi un început de liberalizare. Eram student şi îmi aduc aminte ca ne erau accesibile şi ABBA şi Rolling Stones şi Beatles şi Celentano şi Boney M etc. Repet, vă vorbesc doar de o imagine, pentru că societatea, sistemul în esenţa lui, rămânea unu orientat împotriva libertăţii oamenilor.

Şi pentru a vă convinge că am dreptate vorbind despre această imagine şi nu despre esenţa sistemului, vă rog să analizaţi sondajul apărut în ultimele zile, în care 80% dintre români spun că era mai bine în comunism. Au uitat şi cozile pentru lapte, şi cartela pentru pâine şi ulei şi cozile pentru tacâmuri de pui şi reclamele cu "mâncaţi peşte oceanic". Au uitat şi intruziunea regimului comunist în viaţa privată. Au uitat că erau obligaţi să meargă unde erau repartizaţi după terminarea şcolii, au uitat lipsa de căldură şi întreruperea luminii, au uitat că erau doar două ore de program la TV şi o cenzură generalizată a cuvântului şi a faptei. Au uitat că nu puteau ieşi din România decât cu aprobare de la Securitate. Repet, am vorbit despre o imagine. Comunismul ramane un regim ilegitim si criminal.

Despre OTV - "Mulţi dintre noi se otevizează"

În mod categoric, trebuie să ne unim în jurul unor valori. Aş enumera câteva: responsabilitate, justiţie socială, valori ale familiei, cooperare cu societatea civilă şi multe altele. Din păcate, sub efectul puternic al televiziunilor, mulţi dintre noi se otevizează sau cred că viaţa şi performanţa şi responsabilitatea înseamnă vulgaritatea promovată puternic pe televiziuni. Trebuie să găsim resurse să venim la valorile adevărate, care ne pot uni şi care pot da valoare nouă, tuturor, la un loc.

Despre Pleşu - "Cred că exagerează"

Cred că şi Pleşu exagerează, mai ales când e supărat.

Despre PDL şi votul în cazul Ridzi - "Parlamentul va fi menţionat în raportul CE"

Consecinţa va fi că şi Parlamentul va fi menţinonat în raportul Comisiei Europene ca fiind lipsit de voinţă politică în lupta împotriva corupţiei. Aşa că, în următorul raport vom avea două instituţii puse sub semnul întrebării: CSM şi Parlament.

Despre acordul cu FMI - "Acordul este necesar"

Acordul cu FMI este necesar şi acest lucru îl ştiu toţi politicienii. Sunt însă unii pentru care intrarea României într-un derapaj economic şi social ar fi fost momentul necesar pentru a se reveni la atmosfera începutului anilor 90, când s-au făcut averi peste noapte, în detrimentul nostru al tuturor. În ceea ce priveşte ţările care au refuzat să continue acordul cu Fondul, vă propun să aşteptăm consecinţele.

Citește și: