Anca SIMINA
10966 vizualizări 17 dec 2012

Decretul de desemnare a lui Victor Ponta ca premier a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu cu puţin înainte de ora 12.00. Pentru prima dată la desemnarea unui prim-ministru, preşedintele nu l-a mai prezentat oficial de la Cotroceni, ci a anunţat doar numele său printr-un comunicat de presă.

"Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Mai mult formale, consultările preşedintelui Traian Băsescu cu liderii partidelor din această dimineaţă s-au încheiat după nici jumătate de oră. Singurul nume de prim-ministru avansat de partide a fost al lui Victor Ponta, pentru care şi-au anunţat deschis susţinerea USL, UDMR, şi minorităţile.

În absenţa lui Crin Antonescu de la Cotroceni, numele lui Victor Ponta a venit în plic, fiind transmis preşedintelui printr-o scrisoare semnată de toţi liderii USL. În absenţa Camerelor de luat  vederi, Dan Diaconescu a fost şi el reţinut, renunţând, până la "viitoarele alegeri", la cele două variante teoretice de prim-ministru pe care le anunţase.

Numele premierului va fi anunţat oficial la ora 12.00, până la care preşedintele a cerut "timp de gândire".

După desemnarea oficială a premierului, liderii USL se întâlnesc la Senat, în biroul lui Crin Antonescu, iar ulteror vor avea o întrevedere cu UDMR.

Gândul transmite LIVE desfăşurarea evenimentelor:

UPDATE 12.00: Preşedinţia anunţă printr-un comunicat de presă semnarea decretului de desemnare a lui Victor Ponta ca premier.

UPDATE 11.15: Preşedintele le-a transmis liderilor partidelor că noi consultări vor avea loc "după sărbători", fără a preciza însă temele de discuţie pe care le are în vedere.

UPDATE 11.00: Aşa cum anunţaseră anterior, liderii UDMR şi reprezentanţii minorităţilor au spus în interior că îl susţin pe Victor Ponta prim-ministru.

UPDATE 10.53: Surse participante la discuţii au declarat pentru gândul că USL şi-a avansat propunerea de premier nu prin viu grai, ci printr-o hârtie semnată de toţi liderii USL, pe care era scris numele lui Victor Ponta. După ce a primit hârtia, Traian Băsescu l-a întrebat pe liberalul prezent la Cotroceni, Eduard Hellvig, râzând, dacă şeful său de partid, absent la consultări, susţine această propunere.

UPDATE 10.50: Discuţiile au avut un ton calm, în absenţa camerelor de luat vrederi nici măcar Dan Diaconescu nu a mai făcut nicio propunere de premier, deşi anunţase două. "Noi avem propunerea, dar n-o mai facem", a zis DD la consultări, potrivit surselor gândul.

UPDATE 10.42: Traian Băsescu a cerut noii majorităţi "să ocrotească opoziţia" şi să nu-i trimită "la balcoane", să modifice actuala lege electorală care a dat 588 de parlamentari în loc de 470, revizuirea Constituţiei şi să avanseze cu legea sănătăţii.

UPDATE 10.40: După consultări, Victor Ponta a ajuns la guvern. la scurt timp după nominalizarea oficială a premierului, liderii USL se întâlnesc în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, pentru negocierile privind noul guvern.

UPDATE 10.35: Aurelian Pavelescu, după consultări: "Preşedintele va face nominalizarea în sensul propunerii făcute de USL"

UPDATE 10.30: Singurul nume avansat  ca propunere de premier este Victor Ponta, susţinut de USL, UDMR şi de grupul minorităţilor. Numele premierului va fi anunţat oficial după ora 12.00, până la care preşedintele a anunţat, în interior, că îşi ia "timp de gândire".

Majoritatea celor prezenţi merg pe varianta Victor Ponta premier (propunere susţinută de USL, UDMR şi grupul minorităţilor). PDL n-are nicio variantă, deşi MRU promite că "va spune ceva" la întâlnire, în timp ce PP-DD, cu Dan Diaconescu în delegaţie, este decis să facă primul show politic de după alegeri.

Consultările oficiale se anunţă a fi mai mult o formalitate după întâlnirea informală pe care preşedintele a avut-o miercuri seara, înainte de la pleca la Bruxelles cu Crin Antonescu şi Victor Ponta, pentru a-şi prezenta intenţiile. În plus, Preşedinţia a restricţionat accesul presei în Palatul Cotroceni, sinfgurele imagini urmând să fie livrate de cameramanul oficial.

Pentru a ocoli disputele legate de distincţia dintre partide şi alianţe îndreptăţite să dea numele premierului, preşedintele a chemat la discuţii liderii tuturor celor nouă partide parlamentare plus grupul minorităţilor naţionale, fiecare cu alţi patru delegaţi. Ca să le facă loc tuturor, Administraţia Prezidenţială a rezervat consultărilor una din cele mai mari încăperi de la Cotroceni, Sala Unirii, unde au loc de regulă recepţiile. 

Formula de 50 de invitaţi chemaţi simultan la consultări de Traian Băsescu a fost folosită de Crin Antonescu din start pentru a-şi anunţa neparticiparea. USL participă de altfel în formulă restrânsă: Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR).

Din partea UDMR, liderul formaţiunii, Kelemen Hunor a venit însoţit de fostul ministru Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, preşedintele CRU, Rozalia Biro şi Borbely Csaba, preşedintele aleşilor locali.

PDL a venit la Cotroceni în formula Vasile Blaga - Anca Boagiu - Cezar Preda - Mihai Stănişoară - Gheorghe Flutur, fără a avansa vreun nume de premier.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost însoţit de prim-vicepreşedintele Adrian Iuraşcu, de secretarul general Ştefan Pirpiliu, de deputatul Dan Cristian Popescu şi de Smaranda Vornicu, vicepreşedinte al Forţei Civice.

Din partea PPDD au venit Simona man, Dan Diaconescu, Tudor Barbu, Diana Voiculescu şi Robert-Liviu Neagu.

Citește și: