Anca SIMINA
7016 vizualizări 25 mar 2013

Procurorul General interimar Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu judecător la Curtea Constituţională pentru următorii nouă ani. Decretul de numire a fost semnat astăzi, însă Morar va primi oficial funcţia abia după 8 iunie, când expiră mandatul judecătorului Acsinte Gaspar, numit în 2004 de Ion Iliescu.

Până atunci, Morar rămâne şef al Parchetului General, după ce cererea de prelungire cu trei luni a mandatului i-a fost acceptată astăzi de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot în iunie se vor vacanta alte două posturi de judecători la Curtea Constituţională, pentru care USL îi pregăteşte pe Mona Pivniceru din partea Senatului şi pe Valer Dorneanu, din partea Camerei Deputaţilor. Cei doi urmează să fie validaţi în această săptămână şi îi vor înlocui pe judecătorii Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru.

Prelungire până în iunie pentru Parchetul General

Avansat de Laura Kodruţa Kovesi de la şefia DNA la conducerea interimară a Parchetului General în toamna anului trecut, Daniel Morar a fost în tot acest timp favoritul prezidenţial pentru a deveni titular pe postul de Procuror General. Varianta lui Băsescu nu a fost considerată însă o opţiuune şi de Pivniceru, care a refuzat sa îşi asume această propunere, venind, în schimb, cu soluţia selecţiei prin interviuri pentru şefii de parchete.

Scos din cărţi de actualul ministru al Justiţiei de la şefia Parchetului General, Daniel Morar ar fi trebuit să-şi încheie mandatul de interimar în această funcţie la începutul lunii aprilie. Cum procedura de numire a unor noi procurori la vârful parchetelor se tergiversează încă, după refuzul lui Băsescu de a accepta numele propuse în decembrie de Pivniceru, Daniel Morar a cerut Secţiei de procurori a Consiliului Superior al magistraturii o prelungire pentru încă trei luni. Răspunsul CSM a fost pozitiv.

Astfel, deşi avea posibilitatea de a o mandata pentru următoarele şase luni pe actuala sa adjunctă, Gabriela Scutea, după decizia de astăzi a CSM, Daniel Morar mai poate rămâne în funcţie din aprilie până la începutul lunii iunie.

Daniel Morar are 47 de ani şi este procuror din 1992, începându-şi cariera la Cluj. În august 2005, a fost avansat de preşedintele Traian Băsescu procuror şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce instrumentase, printre altele, dosarul Gabriel Bivolaru, dosarul fraudării Băncii Dacia Felix în care a fost trimis în judecată Sever Mureşan, ca şi dosarul "Alimentara", în care fostul primar PRM din Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, a fost acuzat de abuz în serviciu.

În timpul mandatului său de procuror şef DNA, au fost instrumentate unele dintre cele mai mari dosare de corupţie, printre cei anchetaţi numărându-se fostul premier Adrian Năstase, foştii miniştri Monica Iacob Ridzi, Ioan Avram Mureşan, Decebal Traian Remeş, fostul senator Cătălin Voicu, ca şi judecătorul Florin Costiniu.

Zegrean: "NMorar a dovedit că este pregătit profesional"

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, s-a arătat surprins de numire cu mai bine de două luni înaintea încheierii mandatului actualului judecător. "Am fost surprins, pentru că nu ştiam că s-a numit astăzi, nu de altceva", a spus Zegrean în opinia căruia desemnarea lui Morar "îndeplineşte condiţiile legale".

El a explicat că în Constituţie se prevede ca membrii Curţii să aibă 18 ani experienţă juridică, iar "Daniel Morar a dovedit că este pregătit profesional".

Întrebat dacă numirea unui procuror în funcţia de membru al Curţii Constituţionale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a răspuns că "mai sunt foşti procurori care au activat în cadrul Curţii şi nu le-a pus nimeni nicio piedică".

 

Citește și: