Cristian ANDREI
9124 vizualizări 23 mar 2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la bilanţul SRI că fugarul Mihail Boldea se afla "acum câteva ore" în Kenya, şi a promis că va face tot ce depinde de el pentru a-l aduce înapoi. Surse judiciare susţin că deputatul se află la Nairobi.

Întrebat cum a fost posibil ca Boldea să plece din ţară, Traian Băsescu a răspuns: "carenţe profesionale şi oboseala procurorilor". "Eu sunt convins că oamenii ăştia care investighează dosarul Boldea de doi ani nu au vrut să îl scape, pentru că altfel nu puneau în dosar ce au pus, toate probele relevante legate de el. Probabil a fost o eroare generată şi de statutul altfel al lui Boldea decât al celorlalţi opt care au fost arestaţi şi de aici o planificare greşită. Probabil dacă începeau acţiunea luni, nu ar mai fi fost weekendul în care Boldea a putut să se gândească la toate soluţiile şi să treacă cu paşaport diplomatic până în Kenya. Deci nu i-aş învinui pe procurori", a afirmat Băsescu.

"De azi noapte statul român a demarat toate procedurile pentru ca Boldea să fie repatriat. Îl vom găsi şi în gaură de şarpe. Ştim unde este, facem toate eforturile politice. Este în Kenya.Acum câteva ore era în Kenya, nu ştiu unde o să fie diseară.", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că votul dat în Parlament în cazul Boldea aduce o bilă albă în dreptul României.

MESAJELE PREŞEDINTELUI:

  • Boldea se afla în urmă cu câteva ore în Kenya. Mă voi implica personal să îl readuc în ţară.
  • Bilanţul SRI este pozitiv.
  • Sunt 20 de parlamentari care au condamnări în primă instanţă sau aşteaptă judecarea cazurilor
  • Suntem departe de cel mai înalt nivel de corupţie de după 1989
  • Apar acte de corupţie în negocierea clauzelor de execuţie a contractelor câştigate prin licitaţie
  • Modul în care Parlamentul a reacţionat în cazul Boldea va aduce bilă albă.
  • "Să vă pregătiţi pentru nominalizarea unei femei în fruntea SRI"

 

Activitatea SRI şi lupta împotriva corupţie

Preşedintele a spus despre bilanţul SRI pe 2011 că este unul pozitiv, cetăţenii "aflându-se în deplină siguranţă". De asemenea, serviciul a reuşit să ţină sub control pericolul terorist şi a colaborat foarte bine cu celelalte instituţii ale statului.

Traian Băsescu a apreciat implicarea SRI în combaterea actelor de corupţie.

"SRI are o consistentă muncă de prevenire a actelor de corupţie, este responsabilitatea decidenţilor politici să ia măsuri de la primele semnale. Dacă decizia de partid este mai importantă, se ajunge la plata facturii. Bilanţul anului 2011 ne arată următoarea poză: SRI a pus la dispoziţia decidenţilor politici 6.500 de informaţii din care jumătate au fost destinate decidenţilor politici de la nivel central, iar cealaltă jumătate la nivel local. SRI este structura statului care desfăşoară cea mai completă acţiune de prevenire a cazurilor de corupţie. Decidenţii politici sunt avertizaţi de la primele semnale.", a sublinat şeful statului.

El a precizat că 20 de parlamentari  au condamnări în primă instanţă sau aşteaptă judecarea cazurilor

"Atmosfera creată este că s-a ajuns la un nivel de corupţie ridicat. Suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de corupţie de după Revoluţie. Instituţiile luptă în mod real cu corupţia. Nimeni nu mai poate sta liniştit", a fost mesajul prezidenţial.

Preşedintele Băsescu a avertizat că apar acte de corupţie după desemnarea câştigătorilor unor licitaţii, în clauzele de execuţie şi în zona de consultanţă.

"Sunt îngrijorat de faptul că din câte ştiu la AND este şi acum în negociere un contract care este câştigat de şase luni. Ce aşteaptă? Sunt prea mulţi consultanţi care au prea puţini oameni", a dezvăluit preşedintele.

"Să vă pregătiţi pentru nominalizarea unei femei în fruntea SRI", a glumit Traian Băsescu la bilanţul SRI.

 

Citește și: