Cristian ANDREI
Andrei Luca POPESCU
1748 vizualizări 14 sep 2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul întâlnirilor de astăzi de la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi comisarul pe justiţie, Viviane Reding că politicienii nu mai pot spune una în străinătate şi alta în ţară.

"Cine crede că se poate folosi limbaj dublu se înşală, demnitarii UE ştiu perfect ce se întâmplă în România. S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în ţară şi funcţionalitatea statului de drept. I-am asigurat că instituţiile au rezistat şocului politic, iar statul de drept este o realitate care trebuie reconfirmat. Nimeni nu îşi punea problema până pe 3-6 iunie că nu suntem un stat de drept. Situaţia noastră este în îmbunătăţire, dar nu am scăpat de risc", a spus preşedintele Băsescu.

El a precizat că i s-a transmis din partea preşedintelui Comisiei Europene că "România va fi supravegheată atent".

"Am mai discutat despre faptul că partidele politice să respecte valorile UE. Menţionez, niciun politician care crede că una poate declara în interviuri pentru presa străină şi să facă altceva acasă nu poate păcăli pe nimeni. Am constatat o cunoaştere exactă a realităţilor din România. Putem repara ce s-a stricat în 3-6 iunie, credibilitatea României ca stat de drept. Asta este concluzia la ce am discutat", a subliniat Traian Băsescu. Preşedintele a adăugat că "România nu poate funcţiona cu un preşedinte independent de Guvern".

Traian Băsescu a declarat că a fost primit ca între prieteni, iar faptul că nu a avut conferinţe comune cu preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European şi comisarul pe Justiţie a fost justificat prin faptul că a fost o deplasare de lucru, nu una oficială.

Preşedintele a spus că în luna decembrie se va lua o decizie în privinţa datei la care România va intra în spaţiul Schengen.

 

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

♦ Am avut întâlniri cu domnii Van Rompuy, Barroso şi dna Reding. Cine crede că se poate folosi limbaj dublu se înşală, demnitarii UE ştiu perfect ce se întâmplă în România.

♦ S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în ţară şi funcţionalitatea statului de drept. I-am asigurat că instituţiile au rezistat şocului politic, iar statul de drept este o realitatea care trebuie reconfirmat. Nimeni nu îşi punea problema până pe 3-6 iunie că nu suntem un stat de drept. Situaţia noastră este în îmbunătăţire, dar nu am scăpat de risc.

♦ I-am asigurat pe colegii europeni că România îşi menţine fără ezitare drumul spre vest şi nu pot exista dubii asupra acestui lucru.

♦ Toţi trei au ridicat problema independenţei justiţiei, luând notă de atacurile frecvente la adresa justiţiei. Am spus că justiţia îşi va consolilda independenţa, deja este prea târziu să mai pui justiţia sub control politic.

♦ S-a ridicat de către demnitarii UE problema cadrului legal stabil: referiri la schimbarea legislaţiei pentru atingerea obiectivelor politice, OUG legate de CCR sau Avocatul Poporului

♦ Barroso m-a asigurat că România va avea o supraveghere atentă din partea UE.

♦ I-am asigurat că România va fi parte a uniuniii bancare, aici vor fi discutate modalităţile. Nu putem rămâne în afara structurilor de decizie.

♦ Am făcut o analiză despre intrarea în vigoare a Tratatului Fiscal, estimarea este că la 1 ianuarie 2013 ar putea intra în vigoare.

♦ Un subiect discutat cu Barroso şi Van Rompuy a fost despre cadrul fiscal multianual.

♦ Am solicitat pentru agricultură dacă nu subvenţii similare măcar o reducere a acestei diferenţe legată de subvenţie.

♦ Am menţinut poziţia că accesul în Schengen este o problemă tehnică şi am exprimat convingerea că cel mai târziu se va lua o decizie în privinţa aderării noastre în Schengen.

♦ Am discutat despre managementul fondurile europene alocate României, se va putea discuta cu premierul, dar îmi menţin susţinerea pentru faptul că trebuie utilizate mai bine fondurile de asistenţă tehnică prin care putem folosi specialişti străini pentru derularea fondurilor pentru coeziune.

♦ Am discutat problema romilor cu doamna Reding, ne asumăm responsabilitatea pentru cetăţenii noştri, dar trebuie să avem în vedere lansarea unor soluţii la nivel european pentru că nimeni nu le poate interzice circulaţia.

Am mai discutat despre faptul că partidele politice să respecte valorile UE. Menţionez, niciun politician care crede că una poate declara în interviuri pentru presa străină şi să facă altceva acasă nu poate păcăli pe nimeni. Am constatat o cunoaştere exactă a realităţilor din România. Putem repara ce s-a stricat în 3-6 iunie, credibilitatea României ca stat de drept. Asta este concluzia la ce am discutat.

♦ Avem obligaţia să discutăm cu partenerii de la Berlin, Haga despre Schengen.

Eu nu am primit un to do list pentru că nu eu am primit lista.

Cred că va fi un semestru în care vom discuta despre situaţia justiţiei şi lupta anticorupţie.

Am avut un ministru de Externe care era pe drum invers, care era oriunde, numai spre UE şi Washington nu.

Este o deplasare de lucru, nu una oficială, cum să fac trei conferinţe de presă? Eu am solicitat întâlnirile. Am fost primit ca între prieteni.

♦ Eu în decembrie nu am alegeri, eventual alt referendum.

♦ Va fi o intrare în trepte în uniunea bancară.

România nu poate funcţiona cu un preşedinte independent de Guvern.

♦ Nimeni nu vrea să ne facă vreun rău, ci ne spun faceţi ce trebuie la voi acasă. Efortul trebuie îndreptat spre acasă, nu cred că la nivelul instituţiilor UE am fost şicanaţi sau nedreptăţiţi. Avem noroc cu o comisie europeană care vrea să ne facă bine.

♦ Eu am anulat deplasarea la Riad, a mers ambasadorul. Aşa s-a organizat protocolul.

Citește și: