Mihai SCHIAU
Clarice DINU
27905 vizualizări 17 iul 2012

Preşedintele suspendat Traian Băsescu este invitatul unei ediţii speciale a GÂNDUL LIVE, miercuri dimineaţă, începând cu ora 11.00. Preşedintele va răspunde întrebărilor lui Claudiu Pândaru, director editorial Mediafax Group, referitoare la deciziile politice ale ultimei perioade şi efectele acestora.

Gândul a transmis dezbaterea LIVE TEXT şi LIVE VIDEO. Interviul integral va fi redifuzat în această seară, începând cu ora 20, pe Gândul LIVE.

URMĂREŞTE AICI UNELE DINTRE CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI SUSPENDAT - LIVE VIDEO

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI SUSPENDAT, TRAIAN BĂSESCU - LIVE TEXT:

"Eu zic să prelungim referendumul până iese, ca aşa s-a făcut şi-n '46-'47, până a ieşit cum au vrut comuniştii. Referendumul nu e problema mea, e a Parlamentului, eu vreau să ştiu care sunt condiţiile. Nu mi se pare cinstit că mai sunt 11-12 zile până la referendum, iar majoritatea parlamentară încearcă să schimbe datele. Orele erau fixate, conform legii referendumului, dacă mai schimbă ceva acum, mă pot aştepta la orice..."

"Pur şi simplu nu ştiu care este abordarea românilor faţă de prezenţa la referendum. Ce ştiu însă este că am o misiune imposibilă, după opt ani ca preşedinte şi trei ani de criză, să obţin tot 50%, procentul cu care am câştigat alegerile. Este o misiune imposibilă pentru un om imposibil"

"Statul de drept s-a prăbuşit în numai trei zile, de pe 3 până pe 6 iulie. Mulţi o etichetează drept o lovitură de stat, iar acest lucru este de neconceput în Uniunea Europeană. Eu mă feresc să-i spun lovitură de stat"

"Referendumul nu mai este despre Traian Băsescu, este despre statul de drept. Dacă electoratul validează această opţiune, România va fi izolată. România are o şansă extraordinară: să se aşeze deasupra clasei politice şi să spună că ei înţeleg mai bine clasa politică decât noi, politicienii"

"Când a căzut guvernul Ungureanu, n-am ezitat şi i-am dat mandatul de premier lui Victor Ponta, care strânsese o majoritate. Nu aveam mare încredere în Ponta sau în USL, dar am vrut stabilitate. Ce au făcut ei, cu toate loviturile, a fost exact invers. Au vrut să pună mâna pe justiţie"

"Procurorul Bălan de la CSM a aranjat deja funcţiile împreună cu procurorul Ponta, dovadă sunt probele de la dosar. Liderii PDL au fost foarte supăraţi când am numit un procuror-şef, pe Morar, care a arestat un politician de la PD. Teama politicului este să nu fie numit un alt Morar la DNA"

"În justiţie, este foarte uşor să depistezi magistraţii integri. Eu analizez toate hotărârile judecătoreşti înainte să numesc un magistrat, să vad dacă este intransigent"

"Sondajele nu au cum să-mi fie favorabile, românii au multe motive să fie supăraţi pe mine"

"Faptul că aş fi securist face parte dintre clişeele referitoare la mine. Dar nu s-a găsit nicio dovadă şi, slavă Domnului, am fost căutat şi în ghete înainte să devin preşedinte, în 2004. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă nava cu un milion de barili de ţiţei pe care o conduceam avea la cârmă un securist, nu un profesionist? Ce să facă Securitatea cu mine? Lor le trebuiau informaţii din ţară, eu eram la Singapore..."

"Când Ponta a chemat Parlamentul din vacanţă ca să le povestească ce a făcut la Bruxelles, mi-am dat seama că se va demara procedura de suspendare. Dar nu credeam că va fi atât de rapidă, că va fi o execuţie sumară. Azi m-au chemat să-mi citească procedura, mâine m-au suspendat. Nu am fost umilit, dar mi-a părut rău fiindcă mi-am dat seama cum se vede România. Mi-am dat seama că nu am de ce să fiu umilit, mă bat pentru România, nu pentru scaunul meu. Eu nu apăr un scaun, apăr România"

"Imaginaţi-vă o Românie în care o acţiune politică etichetată drept neeuropeană este validată de români. Acea Românie devine o pată albă. Validarea referendumului ar fi un dezastru politic pentru România. Asta mai ales fiindcă ar urma trei luni fără preşedinte, trei luni de instabilitate"

"Eu ştiu vreo zece firme care trebuiau să investească 10-15 milioane de euro în România şi au plecat în mai"

"Dacă Victor Ponta vrea să coabiteze cu mine în caz că voi câştiga referendumului, este problema lui"

"Suspendarea nu a dorit-o atât Ponta, cât a dorit-o Crin Antonescu. Daţi-mi voie, ca om politic, să ştiu tot ce discută oamenii politici. Dar nu am crezut că stabilitatea ţării ar putea fi sacrificată pentru poziţii politice. Dacă aş fi ştiut asta, nu i-aş fi dat mandatul lui Victor Ponta"

"Ţările nu se destabilizează doar fiindcă nu există o majoritate politică. Dacă Victor Ponta îmi spune că nu poate coabita, trebuie să plece, iar USL-ul să-mi facă o altă propunere. Dacă se menţine majoritatea actuală, nu am soluţii. Pentru mine, este prioritară menţinerea stabilităţii"

"PDL şi UDMR au asigurat trei ani de stabilitate economică a României, le mulţumesc pentru asta. Suspendarea mea a fost o coaliţie a puşcăriabililor. Sunt 19 parlamentari cu dosare, printre care Cătălin Voicu, iar mulţi alţii au dosarele în pregătire"

"În 2007, eu am stabilit ce se întâmplă cu un preşedinte ales, dar suspendat: se reduce coloana oficială, preşedintele suspendat nu poate veni la Cotroceni, dar se menţine nivelul de securitate, pentru că am nevoie să vorbesc cu SPP-ul"

"Am sigilat biroul meu, dar preşedintele interimar Crin Antonescu are aceleaşi condiţii de comunicare ca şi mine. Cele din biroul meu de la Cotroceni sunt suspendate în acest moment"

"Oamenii ăştia au reuşit să decredibilizeze România în trei zile, după ce am construit o Românie credibilă timp de opt ani. Eu am construit o ţară în care primul-ministru şi preşedintele fac aceleaşi declaraţii şi acasă, şi la Bruxelles"

"Pe mine mă interesează ca românii să se ridice deasupra clasei politice, acesta este challenge-ul meu. Eu şi românii vrem parlament unicameral, cu 300 de parlamentari, dar politicienii nu vor"

"Eu vreau ca acest referendum să vină valid şi cred că românii sunt mai buni şi mai înţelepţi decât politicienii. Dacă românii votează demiterea, dar referendumul nu trece, sunt gata să discut această problemă începând cu 30 iulie, la ora 1 dimineaţa. Ca politician, nu mă bat pentru scaunul meu, ci pentru ţara mea. Dacă se va întâmpla ce am spus mai sus, voi decide foarte rapid şi pe 30 iulie voi explica poziţia mea"

"Spre satisfacţia mea, toţi consilierii mei şi-au luat concediu fără plată de la Cotroceni şi mă consiliază în continuare. Sunt şi lideri PDL care mă viziează, dar drumurile noastre se despart când vine vorba de validarea referendumului: ei vor să nu se facă cvorum, eu vreau să fie validat"

"Trebuia să mă bat pentru mine la acest referendum, pentru că m-au umilit data trecută. Dar nu mă bat pentru mine, Traian Băsescu nu mai este o problemă, mă bat pentru România europeană. Dar dacă poporul va vota demiterea mea, nu o voi considera umilinţă, orice politician ales trebuie să ţină cont de ce spune poporul său. Unul neales, treaba lui..."

"Eu cred că, în perioade de criză, o ţară trebuie să aibă 3-4 guverne, pentru că poporul se plictiseşte de aceleaşi feţe care să le dea veşti proaste"

"Mihai Răzvan Ungureanu nu este în PDL, el vrea să facă o 'dreaptă' care să se bată cu 'stânga', cu USL-ul. PDL-ul este mult slăbit, dar nu atât de slăbit cum pare. Dar Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi un candidat viabil pentru anul 2014"

"M-a surprins că doamna Merkel a ţinut să facă precizarea că m-a sunat. Dar nu plecaţi de la ideea că sunt un partener constant al doameni Merkel şi aş fi împotriva Franţei, dimpotrivă"

"Nu ştiu dacă PDL va face ceva pentru referendum. Dar cum mi-ar sta mie cu bannere şi afişe? Mă ştie ţara ca pe un cal breaz, ce nevoie am eu?"

"N-am nicio grijă, eu dorm liniştit, nu am făcut acte de corupţie în 20 de ani de politică. Toată lumea zice de flotă, iar eu zic de 19 ani să mi se arate o hârtie prin care eu, Traian Băsescu, indiferent ce funcţie am avut, am semnat pentru vânzarea unui singur vapor"

"În familia mea, dacă avem avere, este pentru că am muncit. Eu mi-am sacrificat tinereţea, puteam să rămân pe uscat, dar am fost 12 ani pe mare, ca să nu ne lipsească nimic. Dar am stabilit cu soţia mea că ăsta este drumul, că vrem să avem apartament, maşină, fără să ne întrebe nimeni din ce bani. Din banii de navigaţie. În acele vremuri, mi-am permis mult mai multe decât dacă aş fi stat într-un birou. Eu, în 1976, când am terminat Academia, am plecat pe mare. Dar am făcut-o cu costuri: am dat puţin din viaţa mea"

"Îi înţeleg pe români şi îi aprob. Nici eu, nici ei nu au ştiut că urmează o criză atât de grea. Eu am avut două opţiuni: să fiu un poltician laş care să lasă ţara să se prăbuşească sau să fiu unul sincer, care să îşi asume măsurile"

"Protestele m-au învăţat că poporul român nu-ţi suportă orice. Când au fost măsurile dure, nu au ieşit în stradă, s-or fi gândit că este corect. Dar când am făcut o nedreptate cuiva (n.r. lui Raed Arafat), nu au acceptat"

"Îi rog pe români să nu judece referendumul drept Traian Băsescu vs Crin Antonescu, PDL vs USL. Pe 29, trebuie să vină la vot români care să apere credibilitatea României. Din păcate, pe buletinul de vot scrie un nume..."

"Pe 29, dacă voi fi demis, veţi vedea, chiar şi pe televiziunile care susţin USL-ul fără rezerve, ce i se va întâmpla României în Europa"

"Eu am naţionalismele mele în alte puncte cardinale, dar nu spre Vest. În Vest, există o regulă: democraţia şi respectarea legilor"

"Ştiu foarte bine că presa are cunoştinţele necesare să-i prevină pe români ce poate urma într-o situaţie sau alta şi să le prezinte românilor alternativele, înainte de referendumul din 29 iulie"

"România e într-un moment crucial: trebuie să convingem din nou UE că suntem un stat de drept. Până acum, am demonstrat că suntem un stat de drept fragil, care a fost dărâmat în câteva zile, fără alegeri"

"Ştiţi ce mi se pare extraordinar? Că deşi stau prost în sondaje, deşi sunt erodat, cred că românii vor face ce trebuie pe 29. Vor continua să mă înjure, dar vor vota cum trebuie"

"Intra în Referendum Gândul pe Facebook si câştigă un iPad!”

 

Citește și: