25752 vizualizări 12 iun 2012

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu o să devină un şef al statului "care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat" şi că ştie şi el că este "contraproductivă" o iniţiativă a USL de suspendare a sa.

"Niciodată nu mă voi opune unui act juridic legal şi care a fost constatat de Curtea Constituţională a nu înfrânge Constituţia. Niciodată însă nu o să faceţi din mine unul care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat. Aduceţi-vă aminte că mi-am câştigat mandatul jucând totul pe o singură carte, pe Constituţie", a spus Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1 TV, ulterior declaraţiei de presă de la Palatul Cotroceni de marţi seară.

De asemenea, el a arătat, într-un schimb de replici cu senatorul social-democrat Toni Greblă, că ştie că o iniţiativă a USL de suspendare a sa "este contraproductivă". "Ştiu că este contraproductivă. Dar ştiu foarte bine, domnule Greblă, că dumneavoastră sunteţi un partid care una spune şi alta face", a spus preşedintele.

Totodată, el a arătat că USL încearcă, pe tema reprezentării la Bruxelles, să schimbe Constituţia printr-o declaraţie a Parlamentului pentru a demonstra că şeful statului este "conflictual". "USL poate să facă şi asta, să modifice printr-o hotărâre a Parlamentului Constituţia. Au mai făcut-o şi vecini ai noştri care nu sunt prea bine văzuţi în UE. Au făcut-o şi cu televiziunile, cu Constituţia, mai urmează Banca Naţională şi suntem în aceeaşi barcă", a spus Băsescu.

Pe de altă parte, întrebat cine va merge în 28 iunie la Consiliul European, dacă nu este posibil scenariul ca şeful statului să se urce într-un avion, iar premierul Victor Ponta în altul, Băsescu a spus că "este o imagine stupidă asta". "Vă asigur că nu am să mă acopăr niciodată de ridicol, nu are decât să se acopere cine vrea", a spus el.

Întrebat dacă va apela la arbitrajul Curţii Constituţionale pe această temă, el arătat că nu are "o evaluare pe această temă" şi că speră să nu se ajungă în această fază. "Eu sper să nu ajungem aici (arbitrajul CC - n.r.), dar îmi menţin punctul de vedere că în baza unui act juridic eu sunt de acord să meargă domnul prim-ministru la Bruxelles, la Consiliul European şi povestea cu legitimitatea mai vedem. Dar să fie act juridic constituţional", a adăugat el.

Şeful statului a arătat iniţial, în intervenţia la B1 TV, că ar accepta "numai în condiţii constituţionale" să îl delege pe premierul Victor Ponta să meargă la Consiliul European, având în vedere că nu e de joacă cu legitimitatea reprezentării în acest for european. "Nu e de joacă cu legitimitatea prezenţei în Consiliu. Nu înţelegeţi că niciun stat nu poate fi ilegitim reprezentat? Acolo sunt voturi, consens. Nu e de joacă cu legitimitatea prezenţei în Consiliu (...) Ce se întâmplă dacă un reprezentant opune un veto şi nu e legitim şi se constată peste câţiva ani? Deci nu e joacă sau dispută dâmboviţeană", a spus preşedintele, el adăugând că recent România a utilizat dreptul său de veto la Consiliul European în privinţa Serbiei, Libiei sau modificării cadrului Schengen.

Declaraţia lui Traian Băsescu de la Cotroceni

Anterior, preşedintele Traian Băsescu, într-o ieşire publică de la Cotroceni a susţinut că declaraţia adoptată astăzi de Parlament pentru a-l trimite pe premierul Victor Ponta la Consiliul European a fost "un spectacol penibil" şi a apreciat că politicienii nu cunosc tratatele Uniunii Europene. "Clasa politică a dat un penibil spectacol, în frunte cu domnul prim-ministru doctor Victor Ponta. România trebuie să aibă ce au toate statele, legitimitate. Astăzi s-a adoptat o declaraţie în baza căreia să se modifice Constituţia (...) Dacă în Constituţie ar fi scris că primul ministru reprezintă statul român trebuia să meargă la Consiliul European. Aşa trebuie să meargă doar la Consiliul Uniunii Europene, dar acolo nu se fac poze de familie", a spus şeful statului. Preşedintele a spus că o cheie pentru a înţelege diferenţele dintre cele două foruri sunt "într-un articol buclucaş din tratatul UE".

Băsescu a spus că Ponta este binevenit pentru o discuţie pe acest subiect: "Dacă doreşte o discuţie cu mine, îl ajut să înţeleagă"

Gândul a transmis LIVE TEXT şi LIVE VIDEO declaraţiile preşedintelui, urmate o dezbatere GÂNDUL LIVE, al cărui invitat special este Viorel Hrebenciuc.

AICI puteţi urmări declaraţia preşedintelui şi dezbaterea GÂNDUL LIVE

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.

 - De astăzi voi reveni în viaţa publică. Nu am vrut ca la toate atacurile să creez o atmosferă care să acopere campania electorală. Aş face o primă apreciere cu privire la declaraţia adoptată de Parlament. Suntem în faţa unui lucru pozitiv. Dezbaterea din Parlament şi care va urma se referă la UE.va fi un bun prilej pentru politivcieni, ziarişti şi aşa zişii profesori să afle care e mecanismul decizional şi către ce instituţii să se uite. Un bun prilej de dezbatere

- Clasa politică a dat un penibil spectacol, în frunte cu domn prim-ministru doctor Victor Ponta. România trebuie să aibă ce au toate statele, legitimitate. Astăzi s-a adoptat o declaraţie în baza căreia să se modifice Constituţia. Am o Constituţie pe care nu mi-am permis să o încalc. Vă citessc din articolul 67: Camera Deputaţilor şi Senatului adoptă hotărâri, legi şi moţiuni, în prezenţa membtrilor. Azi a fost cvorum. felicit PDL că a rămas în sală. partea pe care nu o găsesc în lista de acte juridice nu exoistă declaraţia. Măcar domnul Şova de la PSD a citit Constituţia şi a ştiut să-i recomande să nu adopte act juridic pentru că acesta presupune respectarea Constituţiei.

- Voi respecta orice act juridic al Parlamentului care se doveddeşte a fi constituţional. Dacă Ponta vrea să preia atribuţiile de reprezentare a statului român îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre sau lege. declaraţia nu este opozabilă preşedintelui României.

- Jocul politic de astăzi arată dorinţa USL de a modifica Constituţia. Foarte bine, dar eu îi rog de trei ani şi să facem aranjamentele pe care majoritatea de două treimi a parlamentului şi poporul le va dori.

- Faptul că încearcă forţarea notei arată o undă de slăbiciune. Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi să-şi asume ce-şi doresc.

- În tratatul UE există un articol buclucaş. CE conferă impulsul necesar dezvoltării UE şi defineşte orientările politicii generale. CE nu exercită funcţii legislative. CE nu e nici legislativ. Atunci ce-o fi Consiliul ăsta, că am înţeles şi de la domnul prim-ministru doctor Victor Ponta că se iau decizii. Lucrurile se schimbă când dai pagina când dai de Consiliu, i se mai spune denumirea de Consiliul Uniunii Europene.

- Consiliul e compus de către un reprezentant al guvernului statului membru. Venim la Consiliul UE care angajează guvernul. Primul ministru poate merge el însuşi. Aici se pare că e o confuzie care vine din necitirea tratatului Politicienii noştri confundă Consiliul European cu Consiliul UE. Se încearcă o nerespectare a Constituţiei, preluări de atribuţii.

 

Citește și: